026 May 2017

8 alimente care sunt surse de PROTEINE (şi nu e vorba de carne)

Alimentație sănătoasă

by Maria Marian

Există o concepție greșită atunci când se vorbește de doza zilnică de proteine. Asociația Dietetică Americană spune că majoritatea adulților activi au nevoie zilnic de doar 0.8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală. Astfel, cei care consumă carne la toate mesele au un aport de proteine de 5 ori mai mare decât ar trebui să fie aportul zilnic. Pe de altă parte, un aport scăzut de proteine este rău, de asemenea. 

Carnea este considerată una dintre sursele principale de proteine și de aici apare confuzia și ideologia că vegetarienii și veganii nu consumă proteine dacă nu mănâncă carne. Deși pare că doar carnea este sursă de proteine, de fapt, există și alte alimente care constituie o sursă foarte bună de proteine. Iată 8 dintre acestea:

1. Semințele de chia

Semințele de chia conțin 4 grame de proteine la fiecare 2 linguri. Semințele de chia, de asemenea, furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie corpul dvs.

2. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este o sursă bogată în proteine, care are doza dublă în comparație cu iaurtul obișnuit. Este potrivit atât pentru micul dejun, cât și pentru o gustare obișnuită.

3. Quinoa

Quinoa conține 8 grame de proteine într-o porție. Quinoa înlocuiește cu success orezul prin conținutul său impresionant de fibre și fier.

4. Soia verde

Edamame, numită și soia verde, este o proteină completă care înlocuiește carnea. Jumătate de porție are aproximativ 34 grame de proteine, în comparație cu o porție jumătate de carne de pui, care poate avea cel mult 17 grame.

5. Lintea

Cu 18 grame într-o porție fiartă, lintea aduce un aport de 37% din doza zilnică recomandată de fier. Dacă încă nu v-a stârnit interesul, o porție de linte conține mai mult decât jumătate din doza recomandată de fibre, care pot ajuta la scăderea colesterolului. Dorește cineva supă de linte?

6. Semințele de cânepă

Cu 10 grame de proteine la 2 linguri, semințele de cânepă furnizează toți cei 9 aminoacizi esențiali. Aminoacizii conțin omega3, ce sunt esențiali pentru sănătatea umană.

7. Migdalele

100 g migdalele conțin 20g protein, 240 mg calciu şi 3 mg fier, au grăsimi monosaturate și fibre. Se recomandă folosirea migdalelor în forma crudă, deoarece, prin prăjire, în migdale se formează o substanţă toxică care afectează sistemul nervos.

8. Avocado

Un singur fruct de avocado contine 3-4 grame de proteine, 12 grame de carbohidrati si 21 de grame de grasime. Avocado este foarte bogat in vitamina B6 și vitamina K. Pe lângă faptul că contribuie la creșterea masei musculare, consumul fructului de avocado reduce simptomele gripei și răcelii în sezonul rece.

Proteinele sunt nutrienți esențiali care ne furnizează energie și ne asigură senzația de sațietate. În funcție de necesități și stilul de viață, aceste alimente pot fi consumate atât de către persoanele care vor să-și crească masa musculară, cât și de persoanele care vor să slăbească.