021 Mar 2018

Febră sau supraîncălzirea corpului copilului? Află cum le deosebeşti de la pediatrul Mihai Stratulat!

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Cunoaştem că la naştere, medicul neonatolog îi pune copilului căciuliţă, ciorăpei chiar în primele minute de viaţă. Medicii fac acest lucru pentru că copilul se naşte, ieşind dintr-un mediu umed, iar lichidul la evaporare se răceşte, respectiv îmbrăcarea copilui în hăinuţe împiedică pierderea căldurii. Îmbrăcarea lui are loc doar în sala de naştere, pe urmă nu este nevoie de aceeaşi căciuliţă sau chiar mănuşi (în dependenţă de anotimp).

Copii care se nasc prematur, nu îşi pot auto-echilibra temperatura corporală singuri, de aceea ei sunt plasaţi în incubatoare. La momentul în care copilul este născut la termen (începînd cu 36 de săptămîni) centrele de termo-reglare se definitivează, nou-născutul nu mai necesită o îngrijire specială privind temperatura corpului.

Iată ce informații prețioase ne oferă medicul neonatolog, Mihai Stratulat, despre temperatura copiilor.

Temperatura care nu prezintă nici un risc a unui nou-născut în prima lună de viaţă este de 36,5ºC- 37,5 ºC.

Pe timp de caniculă, temperatura în camera nou-născutului trebuie să fie păstrată 24 ºC vara şi 22 ºC iarna. În caz că observaţi că copilul este fierbinte la atingere, însă în cameră este cald, sau copilul este îmbrăcat bine, dezbrăcaţi-l sau mergeţi într-o camera mai rece, lăsaţi-l cîteva minute şi măsuraţi-i temperatura. Dacă febra este cauzată de o infecţie virală, ea nu va scădea din cauza schimbării mediului, pe cînd cea cauzată de o supraîncălzire va dispărea în cîteva minute şi temperatura se va întoarce în limitele normei.

Dacă observaţi aceste simptome la copilul dumneavoastră, este posibil că el să sufere de o supraîncălzire:

•          Pielea se înroşeşte;

•          Copilul transpiră (la ceafă, tîmple).

Prima plimbare a copilului după naştere va fi de la maternitate pînă acasă şi nu este nevoie să-i îmbrăcaţi ciorapeii (în timpul verii). Cînd ieşiţi cu copilul afară, verificaţi-i picioruşele peste 30 de minute, în caz că sunt reci, puteţi să-i daţi ciorapeii, însă fiţi siguri că picioarele nu sînt reci din cauza transpiraţiei, deoarece bebeluşii tind să transpire des în zona mîinilor şi a picioarelor. În cazul cînd picoarele sunt doar transpirate, uscaţi-i tălpile.

Cînd copilul trece de vîrsta de o lună, iar temperatura corpului este mai mică de 38 ºC, copilul poate avea subfebrilitate. Însă unii copii păstrează temperatura normală a corpului (37,5 ºC) nu doar în prima lună de viaţă, ci chiar pînă la trei luni. În unele cazuri mai rare, copii pot păstra această temperatura pînă la un an. La copii se întîlnește noaptea foarte des o temperatura mai scăzută a corpului, în special în perioada de caniculă, deoarece copii transpiră.

Că să ştiţi dacă copilul are sau nu febrilitate, trebuie urmărite fluctuaţiile de temperatură.

Ce faceţi în caz de febră?

•          Din momentul în care febra depăşeşte 38 ºC, puteţi administra preparate antipiretice, însă e cel mai bine să observaţi starea copilului. E posibil să se simtă foarte activ, şi puteţi să aşteptaţi o perioadă să obervati dacă febra cedează sau este nevoie de intervenţia medicamentelor. Însă, o perioadă îndelungată cu febra mărită tot nu este benefic pentru copil.

Dacă vorbim de o febră cauzată de o viroză ( faringită, amigdalita virală) păstrarea unei temperaturi înalte poate aduce complicaţii şi trecerea la o infecţie bacteriană. De asemenea, această temperatură este nespecifică pentru creierul uman, deoarece el este format din grăsimi. Primele greşeli pe care le fac mamele în administrarea antipireticilor sunt administrarea în funcţie de vîrstă, şi nu de greutatea copilului. Doza minimă a paracetamolului pentru o singură dată nu trebuie să fie mai mică de 10 mg per kg şi nu trebuie să depăşească 15 mg per kg. Cînd folosiţi ibuprofen, doza recomandată este de 5(doza minimă)-10(doza maximă) mg per kg. Pentru o combatere mai eficientă a febrei, medicii recomandă alternarea acestor două medicamente, în aşa caz nu vom depăşi doza recomandată. O altă greşeală este că părinţii cred că dacă se atribuie medicamente la o anumită temperatură, de exemplu 38,5 ea nu va mai creşte, însă acest lucru este eronat. Febra va continuă să crească indiferent la ce valoare a temperaturii administraţi copilului medicamentul. Din moment ce am administrat medicamentul, trebuie să aşteptăm aproximativ o oră ca să îşi facă efectul.

Dacă copilul are febră de 40 ºC, sînt metode tradiţionale de a o scădea:

•          Administraţi-i multe lichide la temperatura camerei

•          Dezbrăcaţi copilul, înmuiaţi un prosop în apă cu 3-4 ºC mai rece decît temperatura copilui şi ştergeţi copilul

•          Aplicaţi-i comprese puţin mai reci la ceafă şi frunte

•          Faceţi-i un duş cu apă la temperatura de 36-37 ºC

Organismul singur încearcă să scadă febra prin mărirea frecvenţei respiraţiei şi a ritmului cardiac. Majoritatea părinţilor consideră această respiraţie frecventă un simptom al pneumoniei, însă acesta este un mecanism de apărarea contra febrei, deoarece aerul rece intră în plămîni pentru a răci sîngele care vine către plămîni.

În perioada erupţiei dentare, copii au imunitatea mai scăzută local, de aceea ei pot suferi atît de o temperatură înaltă a corpului cît şi de o viroză, care împreună pot da o temperatură de pînă la 40 ºC.

Ce fel de termometre trebuie să folosiţi?

Termometrele cu mercur sînt cele mai exacte, însă ele au riscul de a fi sparte, de aceea, cel mai bine este să refuzaţi să aveţi unul în casă, mai ales dacă aveţi un bebeluş, sau să îl păstraţi cît mai departe de îndemana copiilor şi să fiţi extrem de precaut atunci cînd îi măsuraţi temperatura.

Termometrele digitale sînt o înlocuire eficientă pentru termometrele cu mercur, deoarece majoritatea arată exact temperatura.

Cum se măsoară temperatura?

Există mai multe moduri de verifică temperatura, inclusiv termometre speciale pentru verificarea temperaturii în mod anal la nou-născuţi (folosite mai pe larg în Statele Unite) care o apreciază în cîteva secunde. Însă la aceste termometre trebuie scăzută temperatura de 0,5-1 ºC, pentru că temperatura bazală este mai mare decît temperatura axială.

În cazul în care nu aveţi acest tip de termometru, cea mai comodă soluţie atît pentru mama cît şi pentru copil este introducerea termometrului sub zona axilă, care oferă un rezultat exact fără a face calcule.

În majoritatea cazurilor, termometrele digitale ar trebuie ţinute încă 2 minute după primul sunet. Pentru ca să fiţi sigură, analizaţi instructiunea termometrului.