027 Dec 2019

Planificaţi o sarcină? Evitaţi îndulcitorii artificiali, dacă vreţi să sporiţi şansele!

Sarcină

by Maria Marian

Într-o lume unde femeile tind să fie cât mai slabe, cu orice preț, îndulcitorii artificiali au devenit o normalitate. Dar știați despre efectele nocive ale acestora asupra unei eventuale sarcini?

Recent, a fost realizat un studiu care a analizat șansele femeilor de a rămâne însărcinate prin FIV. Conform acestui studiu, femeile care folosesc îndulcitori  artificiali dispun de mai puține ovule și embrioni. Înlocuitorii de zahăr în băuturile calde, de asemenea, duc la deformări ale embrionului.

Concluzia este că băuturile dietice pot reduce șansele unei femei de a rămâne însărcinată în timpul FIV-ului. Femeile care utilizează îndulcitorii artificiali în băuturile calde produc ovule mai puține. Este presupus că zahărul este la fel de periculos, dar în principiu ambele opțiuni măresc riscul apariției deformărilor în cadrul embrionului. Rezultatele s-au bazat pe un studiu în cadrul femeilor ce făceau un curs de tratament de fertilitate, la o clinică de FIV. Datele au fost prezentate la Congresul Societății Americane de Medicină Reproductivă, în Salt Lake City.

Cele 524 de femei au fost întrebate despre obiceiurile lor alimentare și dacă beau băuturi dietetice și cafea cu adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali. Peste doi ani, cercetătorii au analizat 5 548 de ovule ale femeilor care urmează cursul de tratament de fertilitate. De asemenea, ei eu urmărit modul în care ovulul a fost impregnat cu spermă pentru a forma un embrion în zilele 2 și 3 după concepție.

Autorii acestui studiu au scris drept concluzie că: "Majoritatea populației consideră că îndulcitorii artificiali sunt mai sănătoși decât zahărul obișnuit și nu este conștientă de pericolele așa numitor alimente și băuturi cu calorii scăzute.” Autorii au fost ghidați de Gabriela Halpern din cadrul Grupului Medical de Fertilitate.                                                                                                      

Pacienții ar trebui avertizați cu privire la efectul negativ al zahărului și îndulcitorilor artificiali în privința reproducerii asistate. Profesorul Adam Balen, președintele Societății Fertilității Britanice, a declarat că: "Acesta este un studiu foarte interesant, care sugerează că "promisiunea falsă” a îndulcitorilor artificiali adăugați în cafea pot avea un efect semnificativ asupra potențialului fertilității ovulelor femeii.” Aceste descoperiri sunt extrem de semnificative și relevante pentru populația noastră. Ar trebui să existe un control mai serios al aditivilor alimentari și o mai bună informare a publicului.

Mediul în care se dezvoltă ovulul este foarte sensibil la influențele externe și nu ar trebui să subestimăm efectele potențiale ale aditivilor alimentari pentru sănătatea reproducerii. Cuplurile care doresc să conceapă ar trebui să fie conștiente de importanța alimentației sănătoase.

Profesorul Richard Sharpe, liderul Grupului de Cercetare a Sănătății Reproductive Masculine de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că este posibil ca femeile ce consumă băuturi cu îndulcitori artificiali să devină obeze la un moment dat.

Acest fapt vine ca un paradox, având în vedere că îndulcitorii artificiali sunt utilizați pentru a gestiona consumul de calorii și pentru a slăbi (de către cei obezi).

Cu toate acestea, nu există nici o dovadă care prezintă obezitatea ca un factor de bază care influențează calitatea ovocitului. Acest lucru nu a fost dovedit nici dacă femeile au avut probleme cu PCOS, care este legat de creșterea greutății corporale.

Dacă ar exista o relație între îndulcitori artificiali de orice tip și calitatea ovocitului, atunci ar fi de așteptat să fie legate de doză. Având în vedere datele prezentate, nici cantitatea, nici frecvența consumului băuturilor răcoritoare nu pot furniza date semnificative în ceea ce privește influența cantității de îndulcitori consumați asupra fertilității.

În cazul în care vă doriți cu adevărat un copil, atunci excluderea zahărului și a substituților artificiali din alimentație reprezintă o contribuție pozitivă la reducerea aportului caloric și gestionarea zahărului din sânge.