027 Dec 2019

Aflaţi ce se petrece cu corpul dumneavoastră în timpul alergatului iarna

Mișcare și sport

by Maria Marian

Dacă ați depus un efort maxim atunci când era mai cald afară, nu vă stopați atunci când e iarnă. Dacă sunteți printre oamenii care își stabilesc noi scopuri cu ocazia sărbătorilor de iarnă în ceea ce privește situația kilogramelor pentru anul care vine, atunci ar trebui să includeți alergatul în activitățile cotidiene.

Dacă vă întrebați cum ar fi să alergați iarna și aveți dubii referitor la temperaturile destul de joase în acest sezon, trebuie să aflați că frigul declanșează anumite procese în corpul uman. În acest sens, v-ați întrebat vreodată de ce este așa de greu de respirat atunci când e rece? Sau de ce nu vă mai simțiți degetele chiar și dacă aveți mănuși?

ERIC SU, specialist de fitnes, oferă explicații referitor la alergat pe timp de iarnă.

Degetele de la mâni și picioare amorțite

Degetele de la mâni și de la picioare amorțite sunt un semn distinctiv al alergatului de iarnă. Acest lucru este cauzat de contractarea vaselor de sânge ca rezultat al aerului rece.

Această contractare, cunoscută și ca vasoconstricție, reduce fluxul de sânge către extremitățile corpului. Astfel, sângele este pulsat spre centrul corpului și în jurul organelor principale cum ar fi inima. Acest fapt mai explică de ce cazurile degerăturilor sunt mai des întâlnite în cazul degetelor de la mâni, picioare și urechi.

Nasul curgător

Dacă strănutați întruna atunci când alergați, să știți că există o explicație plauzibilă. Aerul rece lipsește organismul de orice umiditate și așa cum își face drum prin corp, usucă aproximativ totul pe unde trece.

Picăturile de apă ce curg din nas sunt apar ca rezultat al corpului încercând să refacă acea uscăciune. Din păcate, organismul supra-compensează, ceea ce duce la acea enervantă situație când curge nasul apă.

Respirația grea

Cred că ați observat cu toții că alergatul pe timp rece este mai dificil. Există o explicație plauzibilă și pentru acest lucru.

La temperaturi de congelare, corpul trebuie să lucreze mai mult doar pentru a menține temperatura bazală ridicată. Chiar și tremuratul este o serie de mișcări involuntare rezultate de contracția mușchilor menite să încălzească corpul. Astfel același drum parcurs în timpul alergatului vara îl veți simți total diferit în timpul iernii.

Partea bună a lucrurilor este că temperaturile mai reci măresc rata metabolismului și abilitățile corpului de a arde caloriile. Acest lucru ar fi cadoul perfect pentru Anul Nou sau Crăciun, nu-i așa?

Ați simțit vreodată cum iau foc plămânii atunci când trageți în piept înghițituri mari de aer? Cel mai surprinzător fapt e că ceea ce simțiți nu sunt plămânii.

Corpul dumneavoastră este super echipat. Acesta poate încălzi aerul rece din corp până a ajunge la plămâni. Senzația de arsură este legată de trahee, care la fel ca și canalele nazale, se usucă considerabil în lipsa umidității aerului.

Mușchi rigizi

Mușchii se simt adesea mai rigizi în timpul iernii, indiferent de ce faceți. Acest lucru este cauzat de neputința de a se contracta la fel de eficient ca în perioadele calde. Temperaturile reci înseamnă că hemoglobina poate elibera mai puțin oxigen și în acest fel mai puțin oxigen le revine mușchilor, ceea ce îi face să fie rigizi.

O greșeală a alergătorilor este că fac încălzirea în încăpere. Trebuie să realizeze că odată ce ies afară, mușchii iarăși se vor contracta. De aceea, este important ca încălzirea să se petreacă în aceleași locuri reci, adică afară.