027 Dec 2019

La ce să atragem atenţia atunci când alegem SĂPUNURILE NATURALE handmade?

Îngrijire corporală

by Maria Marian

Săpunul natural handmade este o variantă excelentă de a înlocui produsele cosmetice din comerț și a conferi pielii dvs. o îngrijire naturală. Săpunul natural este net superior celui din comerț, are grijă de pielea dvs, o catifelează, hidratează și oferă nutrienții de care are nevoie. Toata glicerina rezultată la saponificare este conservată în săpun, ea produce un efect hidratant incomparabil pentru piele.

Însă, nu toate săpunurile handmade sunt la fel și există o varietate numeroasă de factori care pot influența săpunul de la a fi un săpun foarte hranitor și emolient, care să vă facă pielea dvs. să radieze până la unul care nu e atât de natural cum se pretinde.

Iată câteva lucruri la care ar trebui să atrageți atenția atunci când alegeți un sapun handmade.

1. Ingredientele

Cel mai bun motiv pentru care e bine să folosiți săpunuri naturale sunt ingredientele.

De regulă, săpunurile handmade sunt făcute din uleiuri și unturi vegetale, care sunt bogate în antioxidanți, vitamine și nutrienți esențiali pentru o piele sănătoasă. Însă, analizați bine ingredientele de pe etichetă.

La fel ca în alimentație, uleiurile sau unturile folosite pot fi obținute prin presare la rece (extracție mecanică la o temperatură controlată) sau prin extracție chimică.

  • Metoda de extracție mecanică se realizează fără chimicale, cu ajutorul unei prese mecanice în care nucile, plantele sau semințele sunt strivite până când este stors tot uleiul din ele. În uleiul preset la rece se păstrează toate propietațile inițiale.
  • Metoda folosită pentru cele mai ieftine uleiuri este extracția chimică. Nu este obligatoriu să scrie pe etichetă că s-a făcut aşa, dacă e trecut doar ulei și nicio referire la cum a fost produs, puteți fi siguri că a fost extras chimic. Mai exact, uleiul este extras cu ajutorul unor solvenți chimici puternici, cum ar fi hexanul (o rudă a benzinei) sau prin încălzire la temperaturi foarte ridicate. Se obține astfel un ulei cu un gust neutru, dar care nu mai are aproape nicio substanță nutritivă.

În Moldova tot mai des s-a observant importul și utilizarea uleiului de palmier. În țările mici, în curs de dezvoltare ajunge doar ulei de palmier de tip tehnic sau hidrogenat, tipuri periculoase de ulei.

Însă, cu părere de rău, așa cum este rău, uleiul de palmier este utilizat atât în industria alimentară (în special în patiserie și produse lactate), cât și în hrana pentru animalele de producție, în săpun și detergenți, dar și în lubrifianți pentru mașini.

Conform Ecology.md, ulei de palmier ca înlocuitor al grăsimilor vegetale a venit în industria alimentară din Rusia la începutul anilor 2000 sub formă de materie primă tehnică neprelucrată. Sub astfel de formă el ajunge în Rusia și azi - potrivit Serviciului Federal Vamal, în Rusia se aduce mai mult de 300 de tone de semifabricate de peste mări.

2. Coloranți

Exista 3 tipuri de coloranți: sintetici, minerali și naturali.

Doar a 3 categorie e bine să o întâlniți în săpun. Este adevarat că culorile săpunurilor nu vor fi la fel de vibrante și intense ca cele sintetice, dar important este să fie gingașe cu pielea.

Însă, cu părere de rău, mulți producători de săpun handmade optează pentru colorantul alimentar (care este sintetic) pentru a obține culori irezistibil de intense și vibrante, așa ca săpunul perfect transparent, alb imaculat, roz intens, verdele neon sau albastru intens.

3. Aroma

Aroma poate fi obținută din parfum (sintetic), din uleiuri volatile (sintetic) sau din uleiuri esențiale (natural).

  • Uleiurile esențiale sunt uleiuri extrase din fructe, flori, nuci, coajă, frunză sau rașină de copac sau plante, obținute prin distilare sau prin presarea la rece. Uleurile esenţiale sunt mult mai scumpe datorită proprieţăţilor sale medicinale şi cosmetice extraordinare, de accea și prețul săpunului este mai mare în comparație cu un săpun din uleiuri sintetice.
  • Uleiurile volatile sunt obtinuțe prin sinteza în laboratoare, cu obținerea oricărei arome posibile. Însă, ele nu au nici pe departe efectele vindecatoare ale uleiurilor esențiale naturale. Uleiul volatil este un produs de sinteză, care poate cauza alergii sau dureri de cap și poate fi iritant pentru piele.

Astfel, săpunurile care au miros de briză de mare, aromă de cappuccino, vanilie, piersică, măr, tei, lăcrimioare, practic nu au cum să fie obținute din natură și sursa lor este una sintetică.

4. Metoda de obținere a săpunului

Există mai multe metode prin care se poate obține săpun handmade. Cele mai cunoscute sunt: metoda de obținere a săpunului la cald (hot process-HP) și la rece (cold process-CP).

  • Metoda HP constă în amestecarea continuă până când amestecul atinge 80-100 grade Celsius, apoi saponificarea este completă. Această fierbere înlocuieste perioada de aproximativ 30 zile de uscare a celeilalte metode, însă are dezavantajul că majoritatea proprietăților ingredientelor nu se păstrează la temperatură.
  • Cea de-a 2 metodă, cea prin saponificare la rece CP, constă în amestecarea ingredientelor la bain marie la o temperatură controlată - nu mai mare de 45grade. Dezavantajul producătorului este că săpunul trebuie să se usuce aproximativ 30 de zile și spuma nu este atât de densă. Însă, săpunul natural realizat prin această metodă păstrează intacte toate proprietățile ingredientelor folosite.