027 Dec 2019

9 beneficii uimitoare ale plantei de ECHINACEEA

Remedii naturiste

by Maria Marian

Ce este Echinaceea?

ECHINACEEA este o plantă folosită de sute de ani ca remediu în medicină. Atât florile, frunzele, cât și rădăcina sunt cultivate și utilizate în scop medicinal.

Iată cele mai importante BENEFICII ale plantei de echinaceea.

1. Luptă împotriva cancerului

O cercetare a Institutului Național American de Sănătate a arătat că această plantă minune are fitochimicale cu valoare medicinală mare, care pot fi instrumente valoroase în lupta împotriva tumorilor.

 2. Stimulează sistemul imunitar

Universitatea din Connecticus a publicat o meta-analiză în care a analizat 14 studii, care au demonstrat că echinaceea reduce șansele de apariție a răcelii cu până la 58%, iar pentru persoanele care sunt deja răcite - echinaceea reduce durata răcelii comune cu până la o zi și jumătate.

Sistemul imunitar pare a fi puternic influențat de doza primită de echinaceea, astfel 10 mg de echinaceea pe kg de greutate corporală, administrate pe o perioada de 10 zile, stimulează sistemului imunitar.

3. Reduce durerile

Echinaceea purpurea era folosită de către indieni pentru efectul său calmant. Pentru a calma durerile se recomandă ceai din echinaceea, sau de a face o pastă din frunze și flori, și de aplicat pe zona afectată.

Ajută la ameliorarea următoarelor tipuri de dureri:

- Dureri intestinale

- Dureri asociate cu durerile de cap

- Dureri asociate cu herpesul

- Dureri asociate cu gonoreea

- Dureri asociate cu rujeola

- Mușcături de șarpe

- Gât inflamat

- Dureri de stomac

- Dureri de dinți

4. Are funcție laxativă

Echinaceea este benefică pentru stomac și întregul tract gastro-intestinal. Echinaceea poate fi folosită ca un laxativ ușor și reprezintă un ajutor în cazul constipației.
 

5. Are efect anti-inflamator

Stresul, toxinele din alimente, somnul necalitativ și alți factori provoacă diverse tipuri de inflamatie. Universitatea British Columbia sugerează că consumul regulat de echinaceea poate atenua aceste tipuri de inflamație.

Ceaiul din echinaceea este recomandat, în special, persoanelor care se luptă cu bolile inflamatorii cronice, precum e artrita reumatoidă.

6. Imbunătățeste problemele de piele

Echinceea are efecte minunate asupra pielii. Diverse triburi native americane foloseau echinaceea pentru a trata:

-Eczeme
-Inflamații ale pielii
-Psoriazis
-Mușcături de șarpe
-Infecții cutanate
-Înțepături
-Vindecarea rănilor
-Regenerarea pielii

7. Îmbunătățește sănătatea mintală

Echinaceea angustifolia este o specie recomandată, care ajută la vindecarea bolilor specifice ADD/ADHD. Ea poate fi considerată una dintre remediile naturiste pentru ADHD (tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate). Adulții și copiii care suferă de ADD/ADHD au șansă mărită de a suferi de tulburări emoționale, precum anxietatea, depresia și fobiile sociale.

Se recomandă consumul de 20 mg de echinaceea într-o singură repriză. Dacă doza este mai mare, beneficiile echinaceei pot disparea și tulburările emoționale pot apărea.
 

8. Ameliorează unele afecțiuni respiratorii

Datorită efectelor sale imunostimulatoare și anti-inflamatorii, echinaceea se folosește pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni respiratorii așa ca:

-Sinuzita acută
-Toate tipurile de gripă
-Răceala
-Difterie
-Inflamații
-Tuberculoză
-Tusă convulsivă

Pentru probleme mai severe se recomandă să fie folosite suplimente cu echinaceea, fiind o formă mai puternică decât ceaiul de echinacea.

9. Luptă împotriva infecțiilor

Echinceea este un remediu eficient pentru foarte multe infecții:

-Infecții sângeroase
-Herpes genital
-Infecții gingivale
-Malarie
-Sifilis
-Febră tifoidă
-Infecții ale tractului urinar
-Infecții vaginale micotice

Efecte secundare ale echinaceei

Doze mari de echinaceea pot, uneori, provoca greață și amețeală. Echinaceea injectată poate cauza reacții mai severe, așa ca: diaree, dezorientare, amețeală, febră, insomnie, dureri de mușchi și articulații, greață, amigdalită, dureri de stomac, gust neplăcut și vomă.

Mayo Clinic afirmă că femeile însărcinate și cele care alăptează pot folosi echinaceea, însă cu precauție.

Dacă folosiți echinaceea petru dvs. sau pentru copilul dvs. alegeți varianta fără alcool și pentru a vă asigura că folosiți la maxim beneficiile acestei plante cumpărați, mereu, de la un proucător de incredere.

Pentru mai multe detalii, consultați medicul de familie.