008 Sep 2019

MIROS NEPLĂCUT din guriţa copilului? Iată ce MEDICI trebuie să vizitaţi!

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Respirația urât mirositoare este un SEMNAL ce nu trebuie neglijat. Mai ales atunci când persistă, este cazul să mergeți la consultul unui specialist. În continuare, vă explic MEDICII la care ar trebui să apelați pentru a afla CAUZA apariției acestui simptom neplăcut. 

1. Medicul STOMATOLOG

De ce? Respirația urât mirositoare apare din cauza igienei dentare precare: fie copilul îşi spală insuficient dințişorii, fie nu reuşeşte să-l spele şi dimineața, şi seara. Sau limba nu se spală, iar bacteriile se păstrează acolo. În acelaşi timp, mirosul neplăcut al cavității bucale apare şi atunci cînd sunt CARII. Ele sunt mici, n-au ajuns la pulpa dentară ca să dea dureri, dar ele există, iar bacteriile care se adună acolo cauzează acest simptom. 

2. Medicul ORL-ist

Sinuzita, polipii nazali, vegetațiile adenoide sunt acele afecțiuni care cauzează miros neplăcut al cavității bucale. În caz de polipi, de exemplu, este blocată respirația pe năsuc, astfel că copilaşul doarme cu gurița deschisă. Uscăciunea gurii favorizează dezvoltarea bacteriilor. În acelaşi timp, nasul înfundat, dar şi faringita pot avea, ca simptom, halena ( respirația urît mirositoare).

3. Medicul GASTROENTEROLOG

Refluxul gastroesofagian poate fi o cauză "ascunsă" a mirosului neplăcut din cavitatea bucală. Totodată, o gastrită, o digestie insuficientă a alimentelor poate determina apariția halenei. O cină bogată în alimente grase sau o cină luată prea târziu poate provoca această halenă de dimineață. 

În acelaşi timp, ar fi bine dacă să faceți şi unele analize coproparazitologice (coprocultura). De multe ori, infecțiile intestinale şi paraziții pot cauza apariția mirosului neplăcut din cavitatea bucală. 

Indiferent de cauza care duce la apariția halenei, cu un control medical corect, la timp, cu tratamentul medical de rigoare, veți reuşi să îndepărtați respirația urât mirositoare. Ea este PERFECT TRATABILĂ!