027 Dec 2019

FIV după 40 de ani reduce riscul MALFORMAȚIILOR CONGENITALE la făt!

Sarcină

by Maria Marian

Tot mai multe cupluri suferă de INFERTILITATE, inclusiv în Moldova. În acelaşi timp, multe dintre acestea evită Fertilizarea in Vitro din lipsă de bani sau de informații. Să ştiți că domeniul fertilizărilor în vitro este studiat continuu. Iată că cele mai recente studii au descoperit că FIV  reduce riscul malformațiilor congenitale la făt pentru femeile după 40 de ani. 

Riscul de malformații, inclusiv genetice (sindromul Down, Edwards, etc) sau la nivelul organelor interne ale fătului este mai mare atunci când viitoarele mame trec de vârsta de 35-40 de ani. Însă dacă copilul este conceput prin Fertilizarea in Vitro, riscul apariției malformațiilor este cu 50 % mai mic comparativ cu cei concepuți pe cale naturală. Constatările au demonstrat, de asemenea, că mamele care aveau mai puțin de 29 de ani au înregistrat chiar mai multe cazuri de malformații la copii comparativ cu cele care au reuşit să obțină o sarcină după 40 de ani prin FIV. 

EXPLICAȚIA este foarte simplă: Înainte de a fi transferați în uterul mamei (vedeți pe desenul de mai sus etapa 5), embrionii sunt foarte atent studiați şi doar cei care se dezvoltă firesc, adică sunt perfect sănătoşi şi viabili, se aleg pentru transfer. Totodată, la nivel de laborator, medicii embriologi efectuează diverse teste genetice şi doar cei care au şansele cele mai mici să dezvolte maladii genetice sunt transferați în uterul mamei. 

Studiul, publicat în BJOG - revistă internațională specializată în Obstetrică și Ginecologie, a urmărit nașterile ce au avut loc în Australia de Sud in perioada anilor 1986-2002. Potrivit statisticilor, au avut loc  301.000 nașteri naturale și 3.600 de nașteri ai căror copii au venit pe lume datorită metodelor de reproducere asistată (2200 - prin FIV în care ovulele și sperma au fost amestecate într-un vas de laborator, iar alții 1400 prin injectare intracitoplasmatică de spermă, care implică sperma injectată direct în ou.

Savanții au descoperit malformații congenitale în cazul a 3.6% dintre copiii născuți la femeile peste 40 de ani care au utilizat FIV. Acest lucru, comparativ cu 5.7 % dintre toate nașterile concepute în mod natural şi 9.9 % pentru toate nașterile.

Profesorul Michael Davies de la Universitatea Adelaide, a declarat: "Este ceva remarcabil la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și peste, mai ales că au recurs la reproducerea asistată". 

Yacoub Khalaf, directorul Unității de Concepție Asistată la Spitalul Sfântul Thomas și Guy din Londra a declarat: ”Această descoperire este interesantă. Deducțiile făcute de autori sunt însă greu de fundamentat, întrucât este un număr relativ mic de nașteri la femeile de peste 40 de ani. Sunt necesare studii suplimentare pentru confirma anumite adevăruri".