027 Dec 2019

Bebelușul tău doarme în același pat cu tine? Află care sunt beneficiile, dar şi riscurile!

Bebeluș

by Maria Marian

Dormitul copilului în pat cu părinții este un topic foarte discutat. Susținătorii împărțirii patului spun că acolo este locul unde trebuie să fie copii, dar alți oameni își fac griji că această practică este nesigură și periculoasă.

De ce unii părinți dorm cu copilul în același pat? Unele studii au arătat că există anumite beneficii atunci când copii dorm pe același pat cu părinții.

Beneficii:

  • încurajează alăptarea făcând-o noaptea mai comodă;
  • o face pe mamă ce alăptează să își sincronizeze ciclul de somn cu cel al copilului;
  • ajută bebelușul să adoarmă mai repede, în special în primele luni și atunci când se trezește în mijlocul nopții;
  • ajută copilașii să doarmă mai mult noaptea (deoarece ei se trezesc mai des cu interval mai scurt de alăptat, ceea ce mărește durata de somn pe parcursul nopții);
  • ajută părinții să își recâștige apropierea față de copilul lor după ce au fost separați ziua cât au lucrat.

Pericole:

  • există pericolul de sufocare de la o saltea moale, saltea cu memorie, pat cu apă sau elemente așa ca perna sau plapume,
  • strangulare în marginea de pat care permite părți ale corpului copilului să treacă într-o zonă blocând capul copilului.

În alte culturi părinții dorm cu copilul pe același pat și numărul de mortalitate printre bebeluși este mult mai mică decât în culturile din Vest. Diferite tipuri de saltea, lenjerie de pat sau alte practici culturale scad riscul în aceste țări.

Bebelușii trebuie mereu puși să doarmă pe spate pe o saltea fermă fără pernă, fără plapume, fără jucării, fără animale împăiate sau alte lucruri.

Din cauza riscurilor implicate, atât Academia Americană de Pediatrie, cât și Comisia de Siguranță a Produselor Consumatorilor sfătuiesc părinții să nu doarmă cu copilul pe același pat. Academia Americană de Pediatrie recomandă practica de a împărți aceeași cameră, dar nu și același pat.

Pe lângă posibelele riscuri de siguranță, copii care dorm în același pat cu părinții învață să asocieze somnul cu faptul de a se simți aproape de un părinte, care poate deveni o problemă atunci când trag un pui de somn pe parcursul zilei sau atunci când copilul are nevoie să doarmă înainte ca părintele să fie gata să se culce.