027 Dec 2019

Testul Babeș-Papanicolau - esențial pentru fiecare femeie!

Sănătatea sexuală a femeii

by Maria Marian

Testul Babeș-Papanicolau este un test care analizează sub microscop și identifică posibilele celule canceroase sau precanceroase ale colului uterin. Acest test ar trebui să facă parte din examenul anual ginecologic de rutină al oricărei femei.

Câteva celule de pe suprafața colului uterin sunt colectate cu o spatulă, celulele recoltate sunt apoi plasate pe o lamela de sticlă sau în mediu lichid și aceasta mostră este trimisă la laborator pentru examinare.

Iată câteva sfaturi pentru ca rezultatele testului să fie cât mai exacte posibil:

  •  Timpul potrivit pentru a face testul este de cel mult 5 zile după ce se termină ciclul menstrual
  •  Nu folosiți tampoane, creme vaginale, lubrifiant, spermicide sau ovule vaginale cu 2-3 zile înainte de a face testul
  •  Nu faceți spălături interne 2-3 zile înainte de a face testul
  •  Nu trebuie să aveți contact sexual cu 2-3 zile înainte de a face testul

De ce ar trebui să faceți acest test?

Papillomavirus (HPV) este un virus al aparatului reproducător, care provoacă o gamă largă de afecţiuni, atât la femei cât şi la bărbaţi. Acest virus provoacă, inclusiv, leziuni precanceroase, care pot evolua către cancer.

Important! 3 tipuri de cancer se pot vindeca dacă sunt descoperite în stadii precoce: cancerul de col uterin, cancerul de sân la femeie, cancerul colo-rectal la ambele sexe. 

Există peste 100 tipuri diferite de HPV. 40 dintre ele se transmit sexual. Deși, testul Babeș-Papanicolau nu testează HPV, testul identifică modificările celulelor cauzate de acest virus la nivelul cervixului și a colului uterin. Detectând celulele cervical canceroase cu acest test, tratamentul poate începe încă înainte ca ele să se extindă și să devină o problemă mai mare.

Toate femeile și bărbații sexual activi pot transmite acest virus. Acest test nu detectează alte boli cu transmitere sexuală, așa că nu trebuie să vă bazați pe el în acest sens.

Dacă aveți peste 30 de ani și ați facut deja 3 teste Papanicolau, ați putea face deja unul la fiecare 5 ani, împreună cu scanarea computerizată HPV. Femeile, care au vârsta peste 65 de ani cu o istorie bună a rezultatelor testului Babeș-Papanicolau pot să nu mai facă acest test în viitor.

Însă, femeile ce sunt într-o relație stabilă monogamă, oricum, trebuie să facă testul Papanicolau deoarece virusul HPV poate fi în somnolență câțiva ani, apoi brusc să devină activ.