027 Dec 2019

7 lucruri pe care ar trebui să le evitați atunci când aveţi constipaţie

Recomandări

by Maria Marian

Femeile au șansa de 3 ori mai mare să aibă constipație în comparație cu bărbații. Unii medici consideră că aceasta este din cauza că colonul femeilor este puțin mai lung decât cel al bărbaților, o caracteristică utilă în perioada de sarcină dar care predispune la balonare și constipație.

O constipație severă nu este doar stingheritoare, dar de asemenea, poate duce la obstrucție intestinală, care poate avea nevoie de un tratament mai invaziv decât doar laxative.
Iată câteva lucruri care ar fi bine să le evitați ca să nu înrăutățiți situația.

1. Consumul alimentelor procesate

Nu este un secret că alimentele procesate sunt pline de grăsimi ce încetinesc digestia și contribuie la constipație. Conform lui Toyia James-Stevenson, gastroenterolog Indiana University Health, alimentele procesate sunt pline de fructan - carbohidrați care măresc durata de viață ale alimentelor împachetate, dar care distrug procesele naturale digestive. Aceasta e din cauza că intestinele noastre nu au enzimile necesare pentru a le digera. Fructan se găsește în alimente așa ca pâine, paste și crackeri și au fost asociate cu provocarea simptomelor gastrointestinale precum balonare, constipație, diareea și gaze.

Decât să luați o gustare din crackeri mai bine consumați alimente bogate în fibre, așa ca fructe, legume, fasole, nuci, orez brun, alimente din grâu integral și ovăs. E bine de consumat 25-30 grame de fibre zilnic, fibrele pot cauza uneori balonare și gaze, de aceea se recomandă să măriți treptat cantitatea până ajungeți la doza recomandată.

2. Consumul de alcool sau cofeină

Deși aveți impresia că aveți nevoie de o cafea dimineața devreme sau de vin la cină pentru energie și dispoziție, excesul de cofeină și alcool poate să vă deshidrateze corpul. Consumul de alcool inhibă hormonul anti-diuretic și afectează diureza sau provoacă urinarea, susține Bhevesh Shah, director la Centrul Medical Memorial în Long Beach. Diureză mărită poate duce la deshidratare, care poate înrăutăți simptomele de constipație. La marginea opusă este cofeina, care este un stimulent ce poate cauza efectul opus - diaree la unele persoane.

Apa poate nu este băutura care vă va aduce energie sau dispoziție, însă este exact ceea ce trebuie să consumați atunci când aveți constipație. Aportul suficient zilnic de lichide este esențială. Dacă doriți să variați gustul, puteți bea suc de prune pentru o aromă nouă și pentru a înlătura simptomele de constipație.

3. Consumul din plin de lactate

Să încercați să consumați alimente care provoacă gaze într-un intestin deja constipat poate fi destul de dureros. Așa cum produsele lactate provoacă balonare, încercați să le evitați când deja aveți aceste probleme.

Dar pentru cele din noi care nu pot fără iaurtul grecesc, vestea bună e că nu toate produsele lactate trebuie limitate, alternativele sunt cele cu cantități mici de lactoză, așa ca laptele fără lactoză, cașcavalul dur precum parmesan și cașcavalul albastru, iaurtul.

4. Să nu faceți mișcare

Un nivel scăzut de activitate fizică este un factor de risc major pentru constipație. Mișcarea mărește fluxul sângelui în corp, inclusiv în tractul digestiv și fortifică metabolismul.

Orice tip de exerciții ajută la combaterea constipației, inclusiv plimbarea, alergatul, mersul pe bicicletă, înotul, yoga.

5. Suplimente de fier sau calciu

Suplimentele de fier și calciu pot cauza constipație, ambele pot încetini contracțiile sistemului gastrointestinal, susține Joann Kwah de la Centrul Medical Montefiore, New York. Dar fiți atenți la ele, aceste suplimente sunt, de obicei, recomandate de medici dacă aveți o deficiență specifică. Astfel, dacă aveți o problemă medicală care necesită să luați aceste suplimente și ele vă provoacă constipație puteți mereu să consultați doctorul dvs. pentru opțiuni alternative ( de exemplu, consumul ridicat de alimente bogate în fier).

Sau, posibil să aveți nevoie de un laxativ pentru a tolera aceste efecte adverse. Doza acestor suplimente poate fi ajustată pentru a îmbunătăți tolerabilitatea lor. Uneori, schimbări minore ale stilului de viață sunt suficiente pentru a trata constipația.

6. Utilizarea analgezicelor

Unele medicamente pot provoca constipația, așa ca ibuprofen sau naproxen. În cazul acesta este ușor, opriți utilizarea medicamentelor așa ca Motrin sau Aleve și luați medicamente care conțin acetaminophen și care nu provoacă constipație.

Consultați medicul mereu înainte de a lua decizia, în special dacă sunteți sub un tratament strict pentru o anumită problemă de sănătate.

7. O cantitate prea mare de laxative

Corpul dvs. se poate obișnui să se bazeze pe stimulante laxative și unele laxative utilizate pe termen îndelungat pot face să se pierdă capacitatea colonului de a se contracta singur.

Pentru a fi pe teren sigur utilizați instrucțiunile de dozare și nu folosiți laxative pentru mai mult de o săptămâna sau două, mai ales, fară a consulta medicul. Medicul ar putea să vă recomande să luați alt tip de laxativ. Consumul regulat de probiotice poate ajuta mult în acest caz.