027 Dec 2019

Diazepam, Alprazolam - ce pericole ascund medicamentele folosite împotriva anxietăţii?

Tratament

by Maria Marian

Probabil cunoașteți așa preparate benzodiazepine ca diazepam (Valium), lorazepam (Ativan) și alprazolam (Xanax). Ele sunt printre cele mai populare medicamene prescrise, cel mai des, pentru anxietate generalizată și atacuri de panică. Xanax a devenit printre cele mai prescrise medicamente din lume, inclusiv în Romania și Moldova. Și nu e de mirare, în timpurile noastre anxietatea predomină precum răceala comună, astfel aceste medicamente sunt mereu căutate. Dar există și o parte neagră, de fapt, mai multe părți negre, care ar trebui să le analizați.

Cum lucrează benzodiazepinele?

Benzodiazepinele stimulează receptorii creierului pentru creşterea nivelului de dopamină și intră în legătură cu acidul aminobutiric (GABA), care inhibă neurotransmițătorii care au impact asupra anxietății, dispoziției, somnului și sensibilității nivelului de durere. Benzodiazepinele diferă doar la durata de cât au efect și cât durează acest efect.

Care sunt efectele adverse?

Ele pot descrește abilitatea de a gândi clar, pot dăuna memoriei și pot reduce abilitatea de a răspunde rapid într-o situație de urgență.

Aceste efecte se văd chiar și atunci când sunt prescrise în doze mici. Mai mult, un studiu recent a stabilit că utilizarea acestor medicamente pentru cel puțin 3 luni mărește riscul bolii Alzheimer cu 50%.

În doze mari, benzodiazepinele pot cauza supresie respiratorie ce amenință viața sau pot rezulta într-o comă. Din anul 2000, numele de urgențe din cauza benzodiazepinelelor s-a dublat. Atunci când sunt combinate cu droguri, riscul și severitatea acestor efecte adverse se mărește considerabil.

Crează acese medicamente dependență?

Da! Cu timpul este nevoie de o doză mai mare pentru a vedea efectul inițial al pastilelor și starea de anxietate fără pastile, de fapt, se mărește.

Poate fi foarte dificil să renunțați la benzodiazepine odată ce ați început să le urmați și renunțarea la ele poate veni cu simptome serioase: insomnie, iritabilitate, anxietate mărită, atacuri de panică, oboseală.

Există alternative?

Ieşirea dintr-un astfel de tratament se face prin înlocuirea medicamentului principal cu un altul, din aceeaşi categorie, dar cu efecte mai slabe. Treptat, se reduce doza acestui ultim tratament, până la renunţarea completă.

Există alternative pe bază de plante și alte medicamente care nu crează dependență. Însă, pe lângă schimbarea medicamentului, se recomandă terapie, consiliere și schimbarea stilului de viață pentru a mări defensiva anxietății (orele de somn recomandate, eliminarea cofeinei și a alcoolului, optimizarea alimentației). Toate pot avea un effect cumulativ care pot scădea sau elimina necesitatea de tratament medicamentos.