027 Dec 2019

De ce un AVORT SPONTAN n-ar trebui să ne facă să suferim atît de mult? Află părerea ginecologului MAXIM CALARAŞ!

Sarcină

by Maria Marian

Vestea că va avea un copilaș este unul din cele mai minunate momente pentru o femeie. Dar există situații care DOR şi la propriu, şi la figurat. Una dintre ele este AVORTUL SPONTAN. Mulți dintre specialişti consideră că avesta nu ar trebui să ne creeze atîta suferință decît în momentul în care se repetă. "Ne îngrijorăm şi căutăm cauzele doar dacă o femeie suferă 2-3 avorturi spontane la rînd"  - susține MAXIM CALARAŞ, medic obstetrician-ginecolog. 

Cînd poate avea loc un avort spontan? 

Avortul spontan poate interveni între 5 și 10 săptămâni de sarcină şi se manifestă, de cele mai multe ori, printr-o sângerare fără motiv. Sângerarea apare brusc, fără vreo intervenție în prealabil, fără vreun semn care ar indica avortul spontan. Pur şi simplu, organismul simplu respinge fătul. Se poate intîmpla la termene mari sau mici de sarcină. Până la 21 de săptămâni și șase săptămâni se consideră a fi avort spontan, cînd sarcina se întrerupe de la sine la de la 22 de săptămâni în sus, adică fătul încetează să trăiască - se numeşte deja naştere. 

Orice SÂNGERARE în sarcină este un SEMNAL DE ALARMĂ! 

Semnul distinctiv al unui avort spontan sau a faptului că ceva nu e în regulă cu sarcina este sângerarea. Nuanțele ei pot varia: de la culoarea maro până la roșu închis, cu volum variat. Cînd observați acest simptom, NU AŞTEPTAȚI. Mergeți de URGENȚĂ la medic sau solicitați serviciul de urgență 903. 

Odată ajunsă la spital, gravidei i se face o ecografie de urgență pentru a afla starea fătului, dar şi un control ginecologic riguros. 

Avortul spontan poate fi considerat o "selecție naturală"?

Se consideră aşa a fi, o selecție naturală. Deocamdată, medicina nu are un răspuns clar de ce are loc. Cert este că o sarcină se întrerupe şi organismul mamei respinge embrionul atunci cînd există o problemă de sănătate la noul "organism" format. De obcei, e vorba de MALFORMAȚII GENETICE, cromozomiale sau probleme de sănătate incompatibile cu viața. Medicii obstetricieni-ginecologi susțin că, dacă este un singur caz de avort spontan, trebuie să o luăm ca atare şi să acceptăm. Uneori, natura ştie mai bine. 

Încă un lucru important! 

Atunci când femeia suspectează că este însărcinată, embrionul are deja 2-3 săptămâni. 30 % din embrioni decedează în primele trei zile de la fecundare sau în timpul trecerii prin trompa uterină spre uter. Încă 25% mai decedează fiind deja implantați în peretele uterului. 15 % din embrioni decedează în primele 12 săptămâni de sarcină şi DOAR o treime (30%) reuşesc să vină pe lume. Vă ataşez un tabel interesant, prin comparație aceste date statistice le puteți vedea la CONCEPȚIA NATURALĂ (stînga) versus FERTILIZARE IN VITRO (dreapta)

Cînd intervenim cu analize suplimentare? 

Situația este destul de delicată în cazul în care au loc 2, 3 sau chiar 4 avorturi consecutiv. Cînd se-ntîmplă o asemenea situație, probabilitatea că fătul are o malformație genetică scade. Iată de ce începem a face un şir de investigații pentru a depista adevărata cauză a problemei. 

În cazul unei sarcini pierdute, nu vă avântați în diagnosticarea acestei probleme. Este irațional atât din punct de vedere financiar, cât și medical. În 90% din cazuri, nu veți depista o cauză exactă. Medicii europeni susțin că este bine de a începe o investigație după două sarcini pierdute, iar cei din SUA și Canada – trei.

De multe ori, un avort spontan intervine la femeile cu vârsta de peste 30 – 35 ani. Pe lângă vârsta înaintată, un alt motiv ar fi dezechilibrul glandei tiroide sau un posibil diabet. Toate aceste lucruri pot influența momentul ovulației, calitatea ovulelor, implantarea şi alte etape esențiale în apariția pe lume a unui copilaş.