027 Dec 2019

DUREREA DE CREŞTERE la copii - ce trebuie să cunoască părinţii

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Copilașul dvs, cu vârsta între 3-5 ani sau 8-12 ani, se trezește noaptea plângând că îl dor picioarele? Îl cuprindeți stâns, îi faceți puțin masaj la picioare, dar sunteți nesigură ce are sau dacă trebuie să vă adresați la medic? Vă este cunoscută situația?

Este vorba, probabil, despre durerile de creștere la copii. Durerile de creştere sunt destul de frecvente în copilărie, 25% - 40% dintre copii le simt. De obicei, aceste dureri nu sunt rezultatul unei boli şi nu necesită tratament medical.

Semne și simptome

Durerile de creștere sunt localizate mai degrabă în mușchi și nu în încheieturi. Majoritatea copiilor acuză dureri, în special, în partea din față la gambe sau în spatele genunchilor.

De obicei, durerile apar după-amiază târziu sau la ora culcării, însă, uneori durerile pot apărea în toiul nopții, trezind copilul din somn. Intensitatea durerilor variază de la copil la copil și majoritatea copiilor nu le simt zilnic.

Care ar putea fi cauza?

Creșterea oaselor nu cauzează dureri. Astfel, „durerile de creștere” ar putea fi doar discomfort de la cățărări, sărituri și fuga pe care copii activi o fac pe parcursul zilei. Durerea poate avea loc după ce un copil a avut o zi plină de activități fizice.

Un simptom pe care medicii îl găsesc folositor în diagnosticarea durerilor de creștere este modul în care un copil reacționează la atingere atunci când are durere. Copii, care simt durere din cauza unei afecțiuni medicale, nu acceptă să fie atinși pe zona care îi doare. Dar copii care au dureri de crește reacționeză diferit - ei se simt mai bine atunci când sunt masați pe zona care îi doare, atunci când sunt alintați sau ținuți în brațe.

Când este necesar să vă adresați medicului?

Adresați-vă medicului dacă durerea copilului dvs. prezintă și alte simptome, așa ca:

  • durere intensă ce durează, durere dimineața, umflături sau roșeață într-o zonă anumită
  • durere asociată cu o rană
  • febră
  • șchiopătat
  • erupții neobișnuite
  • pierderea poftei de mâncare
  • slăbiciuni
  • oboseală
  • comportament neobișnuit

Aceste simptome NU sunt asociate cu durerile de creștere la copii și trebuie consultat medicul.