021 Jul 2017

CEREALELE: când ar trebui introduse în meniul bebeluşului?

Bebeluș

by Maria Marian

Atunci când pornim diversificarea, un lucru este important să cunoașteți: fiecare copil este individual, așa că o consultație a unui pediatru sau a unui medic de familie este absolut necesară.

În Moldova există un ghid al pediatrilor privind DIVERSIFICAREA. Recomandările ne sunt oferite de Organizația Mondială a Sănătății și respectate, promovate și implementate de Societatea Europeană de Pediatrie și cea din Republica Moldova.

Despre modul în care am realizat diversificarea alimentației lui Cristian v-am povestit într-un articol precedent. Vedeți textul la acest link:

/view_art/2738/iata-care-sunt-primele-alimente-oferite-in-diversificare--.html

Despre CEREALE v-am relatat mai puțin, de aceea o voi face în acest material.

DE CE să-i ofer cereale bebelușului?

Cerealele fac parte din TOP alimente oferite în diversificare. Mai mult, copiii care adaugă puțin în greutate ar trebui chiar să înceapă diversificarea cu cereale. Apropo, cerealele sunt foarte bine tolerate de burtica micuților, nu îngreunează sistemul digestiv, sunt o SURSĂ DE ENERGIE excepțională și ajută considerabil la creșterea și dezvoltarea întregului organism.

Cum am introdus eu cerealele în meniul lui Cristian?

Așa cum cu Cristi nu am avut probleme de greutate, ba mai mult, era un pic peste greutatea ideală pentru vârsta de 6 luni, am oferit cereale după ce am adăugat, treptat, în meniu legumele. 

Cum am făcut-o, vedeți în link-ul pe care vi l-am oferit mai sus.

Primul terci de cereale pe care l-am oferit copilului a fost OREZUL. Îl puteți prepara acasă sau îl puteți găsi în comerț în gamele de produse create special pentru copii. Am optat să procur din farmacie, am încredere, în special cerealele pentru copii sunt fortificate cu FIER, cuprind o serie de vitamine(A, E, complexul de vitamine B) și minerale esențiale unei bune dezvoltări a copilașului. De ce o fac? Așa cum echipe întregi, companii cu sute de angajați și experți cercetează continuu ce e mai bun pentru copil, de ce să nu beneficiez de experiența lor?

În comerț veți găsi cereale cu adaos de lapte și fără adaos de lapte. Inițial, pentru prima etapă a diversificării, am ales cereale FĂRĂ ADAOS DE LAPTE.  

De ce orez și de ce fără adaos de lapte?

Orezul NU CONȚINE GLUTEN. Este o cereală foarte bine tolerată de organism. Glutenul este nimic altceva decât o proteină vegetală ce se conține în anumite tipuri de cereale. Dacă organismul unui copil nu are capacitatea de a digera glutenul, apar probleme precum balonarea, durerea intensă de burtică, diareea. În timp, dacă se continuă oferirea cerealelor cu gluten, deși copilul are intoleranță la el, micuțul nu adaugă în greutate, se simte slăbit și starea generală a sănătății se agravează.

Ce tip de cereale nu conțin gluten?

Cerealele care nu conțin gluten sunt:

  • Orezul
  • Porumbul (mamaliga noastră)
  • Hrișca
  • Meiul
  • Quinoa

Ce etape trebuie să parcurgem cu bebelușul în introducerea cerealelor în diversificare?

Cerealele se introduc în meniu după schema clasică: I zi – o linguriță, a II-a zi, din același produs – 2-3 lingurițe, a III-a zi – 4-5 lingurițe. Treptat, ajungeți să-i oferiți cantitatea de 50-100 de grame.

Oferiți cereale la micul dejun, astfel încât să vedeți cum reacționează copilul la produs pe toată durata zilei. De exemplu, după ce ați oferit legumele și ați văzut că tot e bine, oferiți în loc de legume – cereale. Dacă ați văzut că cel mic nu se satură, completați cu lapte matern. 

Cerealele vor înlocui o masă de lapte, ceea ce înseamnă că copilul trebuie să ajungă să mănînce în jur de 150 ml (CU LINGURIȚA) la o masă. Până ajungeți la 150ml, completați cu lapte după „masa” de cereale.

După orez, ce urmează?

După ce ați testat orezul și l-ați introdus cu brio în meniu, încercați porumbul. După aceeași schemă. Apoi hrișca.
 

Există mai multe produse care vă ajută în prima etapă a diversificării: Cereale Nestlé Hrișcă fără lapte Hipoalergenică, Nestlé Porumb fără lapte Hipoalergenic, Nestlé Orez fără lapte Hipoalergenic.

Ulterior, puteți încerca cerealele combinate. Cam pe la 8-9 luni. Din cele combinate am oferit lui Cristian  Nestlé terci din hrișcă fără lapte cu adaos de prune sau alte tipuri de fructe.

!!! Atunci când ați început diversificarea, între diferitele tipuri de cereale pe care le oferiți (cum ar fi porumbul, hrișca, orezul) trebuie să treacă cam o săptămână. NU oferiți în 2-3 zile câte 2-3 tipuri de cereale. Nu faceți experimente pe copil! Organismul lui are nevoie să se obișnuiască cu fiecare aliment în parte. Așa cum faceți cu legumele, carnea, fructele (doar le introduceți treptat), la fel faceți cu tipurile de cereale. 

Ce facem cu cerealele care conțin gluten? Când le introducem?

Recomandabil – după 8 luni.

Care sunt ele?

Grâul - conține fosfor, magneziu, fier, zinc, cupru, seleniu, potasiu, vitaminele B, E şi K. Are un puternic beneficiu antioxidant. Marea lui problemă este că are în conținut și gluten, ce poate provoaca alergii.

Orzul este bogat în antioxidanți, în vitamine și fibre. Puteți face pâine de casă din orz.

Secara se poate amesteca cu făinoasele din grâu sau orz. Ea purifică sângele.

Tărâța de grâu este coaja bobului de grâu și conține foarte mulți nutrienți. Este de preferat să dai copilului făinoase ce conțin tărâțe, datorită faptului că au un nivel mare de vitamine și minerale.

Din ce am încercat eu, la această etapă au fost cereale Nestlé de ovăz fără lapte sau deja multicereale fără lapte un pic mai târziu.

Atenție!

Urmăriți atent reacția copilului! Dacă face diaree, dureri de burtică, balonări puternice, apatie generală – eliminați imediat aceste produse din meniu și apelați la un medic gastroenterolog pediatru pentru analize!

Cum alegeam eu cerealele pentru Cristian?

Tot timpul aveam 2-3 cutii de cereale acasă. Toate diferite. Mergeam în farmacie și alegeam: cereale pentru micul dejun, cereale pentru masa de seară și a treia – diverse combinații de cereale cu fructe, de exemplu.

Urmăream atent cutia ce conține, ingredientele contează enorm de mult, apoi vârsta bebelușului stipulată pe cutie. Țineam cont de această mențiune, căci producătorii se ghidează după normele Organizației Mondiale a Sănătății.

Totodată, aşa cum lipsa fierului poate fi o problemă în timpul copilăriei târzii, în special la copiii alăptați la sân (așa cum e Cristian), alegeam cereale fortificare cu FIER. Acest element este extrem de important. După șase luni, bebelușii cresc și se dezvoltă mult mai rapid, iar lipsa de fier în organism duce la întârzieri în dezvoltare, deficiențe cognitive de durată. Fierul din laptele matern este absorbit în mod eficient, dar posibil deja să nu fie destul.

Apropo, într-un studiu a fost dovedită diferența dintre copilașii alimentați inclusiv cu cereale sănătoase pentru bebeluși  și cei hrăniți doar cu lapte matern. Printre bebelușii hrăniți cu cereale zi de zi s-au înregistrat 2.5% dintre ei având deficiențe de fier, comparativ cu 14% - la bebelușii hrăniți cu alte substanțe solide decât cereale.

DAR!  Există și alte surse de fier care sunt poate mai bogate decât cerealele. Carnea de vită, carnea de pasăre și peștele conțin elemente ce asigură o hemoglobină bună. Acestea sunt absorbite mai eficient. Dar nu uitați că carnea se introduce în alimentația bebelușilor mai târziu decât cerealele! 

Cand introducem cerealele cu lapte?

Eu am ales să o fac un pic mai târziu de 6-7 luni. Am introdus această combinație atunci când nu reușeam să-l alăptez, căci eram ocupată și nu puteam fi acasă cu Cristian. Cred că pe la vârsta de 9-10 luni deja procuram terci cu lapte incorporat. Îi plăceau mult copilului meu Cereale Nestlé Ovăz cu lapte și mere sau pere sau Nestlé Hrișcă cu lapte și caise uscate sau Nestle Orez cu lapte, morcov şi caise.

Regula era cam așa: Ce reușeam să gătesc acasă, mai ales din terciurile simple, le pregăteam. Cele ce cuprind mai multe produse (gen orez+morcov+caise, multicereale cu 5 tipuri de cereale, hrisca+prune, etc.) le procuram. Era mai ușor pentru mine.

În același timp, citind mult și informându-mă referitor la alimentele pe care i le ofer copilului meu, am găsit forumuri în care mămicile adaugă chiar lapte matern în terciuri.

!!! Obligatoriu, dacă optați pentru laptele matern în terci, procurați DOAR cereale fără de lapte. 

De exemplu, procurați din comerț terci de porumb, orez, ovăz sau hrișcă în care, după ce este gata preparat dupa rețeta obișnuită, adăugați câteva lingurițe de lapte matern fie din cel congelat în prealabil, fie stors proaspăt de la sân. M-a amuzat un pic situația, însă m-am gândit: De ce nu? Așa cum laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluși și mai ales, dacă este lapte îndeajuns, nu văd o problemă să fie oferit. Nu prea am practicat, dar mi s-a părut destul de interesant și ați putea încerca.

Fara adaos de zahăr în terciuri!

Ceea ce-mi place foarte mult la cerealele le care le procur din farmacii este că le prepar foarte-foarte repede. Preparea acestora este ușoară și textura este atât de fină. În plus, aceste cereale conțin și bacterii bune, cum ar fi probioticele Bifidus, care facilitează digestia.

Nu mai puțin importantă este combinația de fier+vitamina C în cerealele din comerț, care facilitează absorbția fierului.

Cerealele pentru copii sunt, de multe ori, pregătite din făină integrală, la care se adaugă cantități de vitamine și minerale sau adaosuri de fructe pentru a crește conținutul de nutrienți. Nu există adaos de zahăr în asemenea produse - doar o cantitatea mică, care apare în mod natural în ovăz. Întotdeauna căutați pe cutie să fie stipulat: Fără adaos de zahăr!  

O altă greșeală frecventă pe care o fac parinții este să adauge zahăr sau sare în terciurile preparate acasă. Cel puțin până la vârsta de 1 an NU SE PUNE SARE ÎN MÂNCARE. Bebelușii nu au de unde să știe gustul sării până nu îl oferă parinții. Rinichii nu pot procesa o cantitate mare de sare, astfel că îi puteți afecta sistemul renal. Până la vârsta de 1 anișor, un bebeluș are nevoie de mai puțin de 1g de sare pe zi, cantitate care se găsește deja în laptele matern sau în formulele de lapte praf. Cu adaos de sare a Dvs. în mâncare, provocați exces de sare în organismul copilului.

Cu zahărul e la fel. Fructele și legumele proapete conțin suficient zahăr pentru dezvoltarea lui până la 1 anișor. Nu-i provocați fiului/fiicei singur Dependența de Dulce! 

 

De ce să mai ținem cont când preparăm terciuri acasă?

Dacă veți face terciuri de casă, asigurați-vă ca bebelușul consumă alimente din fier din alte produse. Sau, la cereale adăugați bucăți de fructe gen mere, pere, dovleac, prune, etc. Prin adăugarea fructelor, oferiți gust și savoare cerealelor. Sau, deseori atunci când făceam mămăliga copilului meu, la abur puneam broccoli, dovlecel sau alte tipuri de legume. Apoi le pisam ambele cu furculița și-mi ieșea un terci delicios și sănătos.

Până la vârsta de 1 anișor oferiți ovăz, orz, amarant, mei, grâu, secară, quinoa. În cazul în care le utilizați pe cele integrale, înmuiați boabele în prealabil, apoi clătiți-le cu apă proaspătă.  

Cerealele integrale conțin semințe întregi de cereale și au în compoziția lor mai multe proteine, fibre, vitamine și minerale. Cerealele integrale sunt o opțiune mai bună, deoarece acestea oferă o mai bună nutriție, iar copilul se va obișnui cu gusturile complexe. Cu toate acestea, este și un dezavantaj al boabelor întregi: acestea sunt mai mari în fitați, substanțe formate prin combinarea acidului fitic (din cereale) cu diverse minerale, interferând astfel absorbția acestuia la nivel intestinal.

Cum făceam cu Quinoa?

Eu adăugam quinoa în supițe în loc de orez sau paste. Sau făceam terci din quinoa, la care adăugam morcov și verdeață sau roșii cu morcov și verdeață. Sau quinoa cu dovleac sau oricare altă combinație.

Când am introdus terciul de seară?

În momentul în care copilașul Dvs. a trecut deja etapa diversificării și are mai multe mese pe zi, la masa de seară, cu vreo oră înainte de somn, oferiți-i o porție de cereale. La ce m-a ajutat aceasta masă pe mine? Reușea să se țină destul de sătul pe seară, așa că eu îl alăptam abia spre dimineață, pe la ora 4.00 – 5.00 dimineața. Reușeam să mă odihnesc mai bine. Dacă masa de seară conținea legume, am observat că se trezea mai repede și voia sân pe la ora 1.00 – 2.00.

Seara puteam să-i ofer orice tip de cereale care aveam acasă: multicereale cu fructe sau ceva din terciuri care nu i-am oferit în acea zi. De exemplu: dacă dimineața îi ofeream ovăz, atunci seara – hrișcă sau invers. Sau practicam frecvent să procur game de cereale special create pentru masa de seară. Gen: Cereale Nestle Good Night cu flori de tei să doarmă bine.

!!! Un lucru extrem de important: ALERGIA LA CEREALE
Fiecare părintre trebuie să știe cum să recunoască alergia la cereale, ca să le îndepărteze la timp din meniul copilașului.

Iată câteva din simptomele principale care denotă prezența unei intoleranțe/alergii la cereale:

  1. Dureri de burtică
  2. Balonări frecvente
  3. Diaree/scaun verde
  4. Constipație
  5. Stare generală neplăcută: copilul este agitat, mârâie, plânge parcă fără de motiv
  6. În timp, pierdere în greutate sau lipsa adaosului în greutate la copilaș.

Intoleranța la gluten sau BOALA CELIACĂ este acea stare nedorită care poate apărea în urma consumului de cereale ce conțin gluten. În rest, cerealele aduc doar beneficii sănătății copilului în creștere. Cerealele conțin glucide, ceea ce înseamnă ENERGIE în cantitatea potrivită și IMUNITATE, datorită nutrienților din compoziție.

Totodată, datorită vitaminelor B1, B3, B6 ce se conțin în cerealele  NESTLÉ, bebelușii reușesc să folosească eficient minunata energie a cerealelor.    

Am hotărât să vă povestesc multe din ceea ce ştiu îndeosebi faptului că Cristian al meu are aproape 3 anişori. Asta înseamnă că am trecut cu brio peste cele 1000 de zile de dezvoltare şi de creştere armonioasă ale unui copilaş, esențiale mai ales cînd este vorba de nutriție. Un copil este sănătos atunci cînd mama are grijă inclusiv de alimentația ei şi a viitorului copil încă de la concepere. Alături în această campanie educațională îmi este NESTLÉ – "Începe Sănătos, Creşte Sănătos".

OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi începerea diversificării dupa această vârstă, în paralel cu alăptarea. NESTLÉ susține această recomandare!