028 Oct 2019

VANILIE sau VANILINĂ? Iată ce e SĂNĂTOS cu adevărat şi MOTIVUL principal pentru care ar trebuie evitată cealaltă variantă!

Remedii naturiste

by Maria Marian

Probabil ați cumpărat extract de vanilie de la magazin și nici nu ați încercat să îl analizați. Vanilia este vanilie, nu-i așa? Cu părere de rău - NU! În timp ce mulți oameni consideră că nu contează, diferențele dintre VANILIA adevărată și VANILINA (sau vanilia falsă) ar putea să conteze atunci când veți afla următoarele lucruri.

Păstăile de VANILIE cresc în zone precum Madagascar și Tahiti. Păstăile sunt lăsate să se coacă și să se usuce la soare. Vanilia este un afrodisiac natural și o sursă foarte bună a grupului de vitamine B. De asemenea, este un amplificator de bună dispoziție și o soluție antistres. Pentru a produce extract de vanilie (lichid dulce alimentar), păstăile de vanilie sunt puse într-o soluție de alcool sau glicerină. În comerț se poate de găsit și pudră de vanilie, care este, de fapt, partea interioară a păstăii de vanilie.

VANILINA, pe de altă parte, este ceea ce găsiți în magazine, fiind imitația vaniliei, care, este numită și „aromă de vanilie”. „Aroma de vanilie” este, deseori, combinată cu zahăr, sirop de porumb sau un alt îndulcitor de calitate joasă pentru a face produsul să aibă un gust mai bun. Ea este produsă chimic pentru a reproduce gustul vaniliei, însă NU este vanilie.

O diferență între cele două este prețul și aroma. Dacă un produs de vanilie, pe care îl cumpărați este foarte ieftin, cel mai probabil nu este o vanilie adevărată. Însă, vanilia adevărată merită banii în plus. Dacă e să analizăm aroma, vanilia adevărată are o aromă mai intensă, mai complexă, nu un gust exagerat de dulce. Totodată, ea are ceva special pe care vanilina nu o poate asemăna sau înlocui.

Dintre produsele care se vând alegeți întotdeauna extracte organice, fără alcool și fără zahăr adăugat. Atunci când cumpărați pudră de păstaie de vanilie, asigurați-vă că este notată originea ei pe etichetă și că unicul ingredient este păstaia de vanilie, și nu zahăr sau alte arome. Citiți atent ingredientele mereu şi nu vă lăsați prinşi în capcana prețului mic. 

Extractul de vanilie, păstăile de vanilie și pudra de vanilie sunt toate potrivite pentru a fi adăugate în milkshake-uri sănătoase, prăjituri, smoothie, terciuri sau tarte. Doar asigurați-vă că alegeți produse de calitate și nu cheltuiți bani pe chimicale și zahăr sau învățați cum să pregătiți chiar dvs. extractul de vanilie și așa veți economisi mai mult.

                      

Un lucru care m-a dat gata! 

Fiți atenți la vanilia pe care o folosiți. Știați că unele arome de vanilie sintetică provin din saculeții glandulari ai anusului castorului, care sunt situate între pelvis și baza cozii? Da, nu glumesc, iar această substanță poartă denumirea de "Castoreum". Aceasta are scopul de a "aromatiza" produsul. Apropo, castoreum este utilizată pe larg în industria parfumurilor datorită faptului că are în compoziție molecule diferite ce actionează ca feromoni naturali.

Alte extracte artificiale de vanilie conțin Lignina (extras chimic din derivatele de hârtie) și Guaiacol (un precursor al petrolului).