027 Dec 2019

Ce sunt chisturile mamare?

Sănătatea sexuală a femeii

by Maria Marian

Ce sunt chisturile mamare?

Chisturile mamare reprezintǎ niște formațiuni moi, ca un sac cu lichid, localizate la nivelul sânului. Există cazuri când femeile pot avea un singur chist mamar sau mai multe chisturi mamare. Chisturile mamare au o frecvenţă mare în rândul femeilor, în special cele aflate în perioada fertilă.

Un specialist poate depista, în urma rezultatelor scanării cu ultrasunete, dacă este vorba de un sac cu lichid sau o tumoare. Probabil ați observant că chisturile mamare apar și dispar în dependență de prezența hormonilor pe perioada menstruației.

Provoacă aceste chisturi cancerul?

Aproape toate chisturile simple sunt doar simple chisturi. Aproape niciodată ele nu sunt asociate ca fiind un risc mai mare pentru cancer. Unica excepție în care chisturile mamare ar putea să reprezinte un risc mai mare pentru cancer este cazul când alți factori de risc, de exemplu factorii genetici, sunt deja prezenți.

Deși, nu se cunoaște cauza exactă care duce la apariția chisturilor mamare, specialiștii considerǎ cǎ una dintre cauze este excesul de estrogen din organism. Chisturile sunt formațiuni ce dispar, ȋn mod normal, dupǎ intrarea ȋn menopauzǎ, ȋn lipsa unei terapii hormonale.

Ecografia mamară poate ajuta medicul specialist sa vadă dacă formațiunea este plină cu lichid sau este una solidă. Ecografia mamară permite medicului radiololog să examineze și să vadă mai clar țesuturile mamare.

Autoexaminarea sânilor

Examinarea sânilor se recomandă tuturor femeilor adulte cel puțin o dată în lună. În timp ce ecografia mamară poate depista cancerul înainte să apară noduli, autoexaminarea sânilor poate să vă familiarizeze cu modul în care arată și simțiti sânii și astfel puteți anunța imediat specialistul dacă vedeți anumite schimbări.

  • Inspectarea sânilor

Prima etapa a autoexaminării este cea vizuală. În oglinda observați dacă există diferențe de formă, mărime sau contur al sânilor.

  • Palparea sânilor

Palparea sânilor se poate face atât când stați culcată, cât și în pozitie verticală. Dacă sunteți culcată mușchii sunt relaxați și autoexaminarea se face mai ușor.

Examinarea se face cu mâna dreaptă la sânul stâng și invers (cu mâna stângă la sânul drept). Palparea ușoară se face în direcția acelor de ceasornic. Apoi se fac mișcări verticale, astfel încât să parcurgeți în întregime sânul, de sus în jos și invers.

  • Examinarea mamelonului. Trebuie să observați la o presare ușoară dacă există secreții de lichid.

Chisturile mamare nu necesitǎ tratament decȃt dacǎ provoacă durere sau dacă au dimensiuni mari.