027 Dec 2019

Tot ce trebuie să ştii pentru o naştere uşoară

Naștere

by Maria Marian

Sarcina și nașterea sunt două mari provocări cu care se confruntă femeile. Astăzi, medicina a evoluat atât de mult, încât femeile pot alege între mai multe opțiuni ce le-ar ajuta să treacă prin experiența nașterii într-un mod cât mai puțin riscant și dureros.

Atunci când sunteți însărcinată, aveți la dispoziție 9 luni pentru a vă pregăti de marele eveniment. Specialiștii recomandă crearea unui plan de naștere, în cadrul căruia, împreună cu medicul dumneavoastră, veți stabili care sunt opțiunile pe care le preferați și veți fi pregătită pentru a întâmpina bebelușul pe lume.

Iată care sunt principalele momente la care trebuie să atrageți atenția și să le decideți:

Unde?

Dacă e să luați în considerare doar factorii medicali, cel mai sigur loc de a naște este maternitatea. Spitalul oferă un mediu steril care exclude în mare parte posibilitatea infecțiilor, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. În plus, în caz de necesitate, maternitățile de obicei dispun de toate cele necesare pentru ajutorul bebelușului, înclusiv secția de terapie intensivă. La spital, mama și copilul sunt asistate de o echipă competentă, inclusiv medicul obstetrician, moașa, neonatologul, etc.

Auzim despre tot mai multe femei care optează să nască acasă. Dacă sunteți la prima sarcină sau ati avut o sarcină cu complicații, nașterea acasă nu ar fi cea mai potrivită opțiune, din cauza riscurilor pe care le implică. În plus, conform unei statistici din SUA, 45% din nașterile începute acasă se finisează la spital, din cauza complicațiilor apărute pe parcursul procesului.

Analgezicele

Următorul subiect asupra căruia urmează să luați o decizie este cât de multă durere sunteți în stare să suportați. Vorbiți cu doctorul despre opțiunile pe care le poate oferi și momentul când acestea pot fi administrate. Epidurala, de exemplu, este pe larg folosită și marea majoritate a femeilor rămân foarte mulțumite.

Pe lângă remediile medicamentoase, există maternități care pot încuraja petrecerea travaliului în apă. S-a demonstrat că aflarea femeii în apă anihileaza parțial senzațiile de durere.

Există și opțiunea de a exclude orice fel de analgezice și de a suporta nașterea așa cum este ea. Utilizarea analgezicelor este o opțiune personală și trebuie luată doar din considerente ce țin de dumneavoastră, exemple de alte persoane care au născut cu sau fără analgezice fiind de prisos.

Cezariana sau nașterea naturală

Părerile privind cezariana electivă sunt împărțite: în timp ce unii medici consideră că felul în care va naște o femeie e alegerea ei personală, alții pledează pentru nașterea naturală ca o primă opțiune, cezariana intervenind doar în cazuri extreme.

Dacă depășiți termenul de naștere

În acest caz, este necesară o monitorizare constantă din partea medicului dumneavoastră ginecolog, până la 42 săptămâni. Medicul vă poate propune practicarea de activități care ar grăbi travaliul.

Dacă bebelușul nu s-a întors în poziția corectă

În 3-5% din sarcini, copilul nu se află în poziția cu capul în jos, optimală nașterii naturale. De obicei, în aceste cazuri, se recurge la cezariana planificată, pentru a evita posibilele riscuri.

Nașterea cu ajutorul forcepsului sau vacuumului

Aceste metode de extracție intervin atunci când faza a doua a nașterii durează prea mult și mama sau copilul sunt supuși riscurilor. Utilizarea forcepsului are un grad mai sporit de cauzarea a rupturilor decât vacuumul. Pe de altă parte, extracția cu ajutorul forcepsului este mai sigură pentru copil decât vacuumul.

Epiziotomie

Aceasta este o incizie în vagin, efectuată în ultima fază a nașterii, în cazul în care echipa medicală o consideră necesară.

Pentru o femeie la prima sarcină, acești termeni și aceste opțiuni sună, de regulă, necunoscut și complicat. Apare sentimentul de limitare în alegeri, în special de personalul medical și societate.

Cel mai corect și ușor mod de a vă pregăti de acest moment important din viața dumneavoastră și a copilului dumneavoastră este să aveți discuții deschise și sincere cu medicul dumneavoastră. Să faceți împreună un plan A pentru naștere, dar și un plan B, care ar interveni în caz că ceva nu ar merge conform primului scenariu. În SUA, de exemplu, se practică chiar și planul C și D, unde forcepsul sau vacumuul sunt parte a planului D, iar anestezia epidurală – a planului B, planul A prevăzând că mama va putea rezista durerii și naște fără intervenții medicamentoase, iar planul C - cezariana.

Astfel, veți merge la naștere pregătită și cu un sentiment de parteneriat și complicitate cu doctorul dumneavoastră, toate menite să asigure o naștere ușoară și un bebeluș sănătos.