027 Dec 2019

Înscrierea copilului la sport: de ce este bine, când şi cum alegem sportul potrivit!

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Beneficiile sportului pentru copii

Sportul poate ajuta copii să se dezvolte în multe feluri. Dar, înainte de a vă înscrie copilul la sport, este bine să luați în considerație vârsta copilului, tipul de personalitate și abilitățile lui, pentru ca să ne asigurăm că implicarea copiilor va fi o experiență pozitivă.

 Iată care sunt beneficiile atunci când copilul practică sportul:

  • învață și dezvoltă abilități,
  • învață să lucreaze în echipă, împreună cu antrenorii sau colegii,
  • învață să accepte provocări într-un mediu sigur,
  • învață valoarea antrenamentului și provocarea competiției.

Și mai mult, sportul furnizează copiilor posibilitatea de a fi activi.

Când ar trebui copilul să practice un sport?

Atunci când vă gândiți să înscrieți copilul luați în considerație cât este el de pregătit emoțional și fizic pentru ca să participe. Dacă ei sunt încă prea micuți sau nu sunt pregătiți, va fi frustrant pentru toți și îi putem îndepărta de sport pentru totdeauna.

Deși există programe destinate pentru preșcolari, abia la vârsta de 6-7 ani copii, de obicei, dezvoltă pricepere fizică și atenție pentru majoritatea tipurilor de sport. Preșcolarii pot fugi și arunca dar, de obicei, le ia ceva timp până să poată coordona cele 2 abilități împreună. Și poate să nu fie decât la grădiniță sau în clasa I până copii să înțeleagă regulile jocului.

Aceasta nu înseamnă că copii nu pot practica sportul fiind mai mici. Sportul poate fi interesant și pentru copii de la 2 ani și cei de la grădiniță, dar ar trebui să fie mai puțin bazat pe competiție și mai mult să pună acceptul pe învățare și distracție, în timp ce sunt activi. Astfel, dacă, din neatenție, copii mici înregistrează un gol pentru echipa cealaltă sau petrec întreg jocul urmărind fluturași, este bine, atât timp cât lor le este interesant și se distrează.

Dar dacă vă gândiți să înscrieți copilașul de 5 ani într-o echipă, asigurați-vă că alegeți un antrenor care pune accept pe distracție și cunoștințele de bază și mai puțin pe rezultatul competiției.

Alegerea tipului potrivit de sport

Atunci când alegem un sport pentru copilașul nostru, trebuie să luăm în considerație temperamentul unic al copilului. Unii copii au o înclinație naturală spre sportul de echipă, în timp ce alții se simt mai comod în activități unde focusarea este pe efortul individual. Există un sport potrivit pentru fiecare copil - de la fotbal și basket penru copii orientați pe sportul de echipă, până la tenis, karate, dans sau înot pentru copii care preferă sport solo.

Să nu vă surprindă dacă vă va lua câteva încercări, sau ceva timp până veți găsi ce este potrivit pentru copilul dvs. De obicei, copiilor le ia timp să își dea seama care activități le plac.

Indiferent de sportul pe care îl alege, copilul ar trebui să fie fizic activi pentru cel puțin 60 de minute zilnic.

Înainte de a înscrie copilul la sport

Copii trebuie să fie examinați fizic înainte de a începe orice tip de sport sau program de fitness. Copilașii care au anumite probleme medicale, probleme de vedere sau auz, sau alte afecțiuni pot întâlni dificultăți să practice unele tipuri de sport.

Deși este bine să împărtășiți interesele cu copilul dvs, nu este niciodată o idee bună să îl forțați într-o activitate din motivul că dvs v-a plăcut cândva acest tip de sport. Și atunci când au ales ce le place, asigurați-vă că mergeți cu ei la sală, bazin sau acolo unde se antrenează pentru a-i susține.

Atunci când copilul nu mai vrea la sport

Indiferent cât de entuziasmați se simt copii atunci când încep această activitate, poate veni un timp când ei vor să se oprească. Dacă copilul tot vine și insistă, încercați să aflați motivul care se ascunde în spate. Uneori, poate fi vorba despre o problemă mică, care poate fi rezolvată, așa cum e uiforma care nu îi stă bine, sau poate fi o problemă mare - cum se simte copilul în relația cu antrenorul sau cu ceilalți copii din echipă.

Este ok să îl lăsați pe copil să lase acest sport?

Atunci când copii au un program prea încărcat sau sunt nefericiți, să lase acel tip de sport poate fi lucrul corect de făcut. Dar, este important ca toți copii să fie fizic activi în fiecare zi, chiar dacă nu mai practică un sport organizat.

Copii se maturizează în propriul ritm și dezvoltă abilități unice în diferite perioade de timp, așa că luați în considerație maturitatea emoțională și fizică a copilului înainte de a îl înscrie. Nu există sens să îl forțați să aleagă un sport dacă copilul dvs. nu se și distrează acolo.