028 Oct 2019

Ce este şi cum se manifestă POLICHISTOZA RENALĂ?

Analize și investigații

by Maria Marian

POLICHISTOZA RENALĂ provoacă numeroase chisturi renale. Aceste chisturi sunt pline cu fluid. Chisturile rinichilor sunt asociate, adesea, cu chisturile hepatice, splenice, pancreatice sau microanevrisme la nivelul sistemului nervos central. Polichistoza renală poate afecta și inima.

Dacă apar prea multe chisturi, sau chisturile cresc prea mari, se reduce funcția rinichilor, ceea ce poate provoca insuficiență renală.

Polichistoza renală este o afecțiune cu caracter ereditar.

Polichistoza renală este a 4-a cauză ce provoacă insuficiența renală. Boala nu ţine cont de gen sau de rasă, fiind afectaţi în egală măsură bărbaţii şi femeile. Aproximativ 5% dintre pacienţii care au insuficiență renală au la bază polichistoza renală.

Simptomele polichistozei renale

Mulți pacienți nu prezintă simptome decât atunci când ajung la vârsta de 30-40 de ani. Primele simptome pot include:

  • Dureri lombare
  • Abdomen mărit
  • Prezența sângelui în urină
  • Infecții urinare sau renale frecvente
  • Prezența calculilor în căile urinare
  • Tahicardie (ritm cardiac accelerat)
  • Senzatia de amețeală când pacientul stă în picioare
  • Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai des întâlnite simptome ale polichistozei renale. Uneori, pacienții pot avea dureri de cap din cauza hipertensiunii arteriale și medicul poate detecta tensiunea înaltă pe parcursul examinării medicale.

Deoarece hipertensiunea arterială poate afecta rinichii, este foarte important să o mențineți sub control. De fapt, tratamentul hipertensiunii arteriale poate încetini sau chiar preveni insuficiența renală.

Metode de Diagnostic

Ultrasonografia este cea mai sigură, ieftină și non-invazivă metodă pentru a diagnostica polichistoza renală. Însă, tomografia computerizată sau rezonanța magnetică pot detecta chisturile mici care nu se văd la ultrasonografie. Rezonanța magnetică se folosește pentru a măsura și monitoriza volumul, și creșterea rinichilor, și a chisturilor. Urografia intravenoasă poate să confirme diagnosticul de polichistoză renală prin crearea imaginilor tipice acestei afecțiuni.

Tratamentul polichistozei renale

În prezent nu există tratament specific al acestei boli, însă se fac multe cercetări referitor la această boală. Studiile recente au sugerat că consumul unul volum suficient de lichide pe parcursul zilei poate încetini creșterea chisturilor. Între timp, există tratamente de susținere, care se recomandă pentru a controla simptomele, a încetini creșterea chisturilor și a preveni sau încetini pierderea funcțiilor renale.