027 Dec 2019

HEALTHY SCHOOL MARIA MARIAN: alergiile şi dermatita atopică la copii

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Maladiile alergice au devenit o problemă enormă în ultimii ani, numărul persoanelor suferinde crescând dublu, practic. Acestea sunt și mai frecvente când vine vorba de copii. Alergiile pot apărea în orice perioadă a anului, însă, în perioada rece se acutizează. Noi, mamele, de multe ori, nu știm de ce copilul dă o reacție alergică, iar până facem teste și investigații avem nevoie de îndrumare, sfaturi și recomandări. Iată de ce am decis să abordez acest subiect la cea de-a 4-a ediție HEALTHY SCHOOL MARIA MARIAN. 



Există numeroase forme de alergizare, iar DERMATITA ATOPICĂ se consideră a fi cea mai frecventă. Semnele prin care recunoaștem această afecțiune sunt: piele uscată, roșiatică, cu aspect solz, pe obraji care se extinde spre bărbie, senzații intense de mâncărime, iritații la încheieturile mâinilor, coate, glezne sau oricare altă zonă unde copilul se poate scărpina, iritabilitate și somn agitat. În 50 % de cazuri simptomele DA diminuează sau dispar după vârsta de 5-6 ani.  

Dermatita atopică este o maladie alergică CRONICĂ care se dezvoltă prin implicarea sistemului imun, ceea ce înseamnă că, în afară de simptomele cutanate, sunt afectate și alte organe. Aici, medicii folosesc o noțiune importantă: MARȘUL ATOPIC - o consecutivitate clinică de dezvoltare a alergiei la om. Dermatita atopică este primul pas în acest „marș atopic”.
 

„Se începe inițial alergia, la ființa umană, prin afecțiunea pielii, adică, cu dermatita atopică. Apoi, acest proces se extinde asupra sistemului respirator și, deci, pacienții cu DA au șanse extrem de înalte de a dezvolta astm bronșic sau rinită alergică, probleme cu evoluție cronică care necesită regim și tratament specific”, ne explică dna Tatiana Gorelco, medic alergolog-pediatru și invitata acestei ediții. 

 

 Dacă e să facem un top al celor mai alergizante alimente, acesta depinde și de vârsta copilului. În categoria de vârstă de 12 - 18 luni, cel mai periculos aliment este laptele de vaci, copii manifestând o reacție alergică la proteina din acest aliment. Cu vârsta crește sensibilizarea organismului la proteinele din carne. Alte alimente cu potențial alergic înalt sunt: pește, ouă, produsele boboase (fasolea, mazărea, soia)Nucile, citricele, ciocolata - la fel pot da reacție alergizantă, dar în așa caz, poate fi vorba de o „pseudoalergie”, când sistemul imunitar nu este implicat. Tot în topul produselor alergizante includem și alimentele bogate în histamină (varza murată, spanacul, ciupercile).

Toate aceste produse alimentare se recomandă a fi introduse în alimentația copilului foarte selectiv, respectând categoria de vârsta.

Managementul dermatitei atopice
Fiind o maladie cronică, simptomele DA pot reapărea, trec în faza de acutizare. Cu cât este mai mic copilul, cu atât alergia alimentară este mai importantă în dezvoltarea DA. Pentru copilașul cu DA este obligatriu de revizionat regimul alimentar, regimul de viață, în general. Copilul necesită o dietă hipoalergică, regim de viață hipoalergic, evitarea contactului cu infecțiile virale sau bacteriene. Aeroalergenii (praful din casă, mucegaiul, părul de la animale, polenul) de asemenea, pot fi factori de declanșare și trebuie evitați. 

  • managementul fazei acute a DA și a inflamației: se folosesc remedii locale (creme, unguente) cu efect antiinflamator. Cele mai recomandate sunt medicamentele cu conținut de corticosteroizi. Însă, NU folosiți aceste remedii fără consultația și recomandarea medicului. La vârsta infantilă remediile corticosteroidiene trebuie să fie limitate. Este important să respectăm normele de aplicare. De asemenea, aceste medicamente nu pot fi folosite în scop profilac și nu în flux continuu mai mult de 2 săptămâni!
  • refacerea și întreținerea pielii afectate de DA
  • îngrijirea continuă zilnică: emolienți, remedii cu efect de hidratare, evitarea alergenilor. Pielea copilașilor sensibilizați de DA au nevoie de o îngrijire specială, hidratare permanentă, chiar ani de zile. Printr-o îngrijire adecvată a pielii, acutizările vor fi extrem de rare și vom micșora necesitățile de folosire a remediilor antiinflamatoare.

Iată RECOMANDĂRILE d-nei Tatiana Gorelco pentru părinți:

- Respectați regimul ecologic și igiena pentru a evita sensibilizarea sistemului respirator 

- Alimentați copilul în dependență de categoria de vârstă

- Nu tratați foarte intensiv medicamentos 

- Pielea copilului cu DA trebuie să fie curată! Faceți băi zilnice DOAR cu apă. Nu sunt recomandate băile cu infuzie de plante, deoarece acestea usucă pielea
 
- Limitați timpul pentru baie: 5-7 minute sunt suficiente 

- Apa pentru baie trebuie să fie călduță, nu fierbinte

- Utilizați săpunuri și geluri de baie cu un pH neutru și cu mențiunea „hipoalergic”, fără miros pătrunzător. 

 

Vezi în acest VIDEO întreaga ediție din această săptămână, sfaturile și recomandările medicului Tatiana Gorelco, dar și răspunsurile la întrebările părinților!