025 Dec 2019

11 metode naturale de a grăbi travaliul

Naștere

by Maria Marian

Iată cum puteți grăbi declanșarea travaliului.

Uneori, nașterea se lasă așteptată și oricât de mult nu am vrea, acel moment magic pare să nu mai vină. În același timp, deseori medicul ginecolog este cel care ne recomandă să întreprindem câțiva pași pentru a grăbi apariția contracțiilor. Iată 11 metode naturale pe care ați putea să le încercați:

  1. Terapia cu puncte de presiune

Punctele de presiune sunt puncte cheie localizate pe corpul uman care, odată stimulate, pot reduce stresul, durerea, și chiar să stimuleze contracțiile. Deși pare incredibil, apăsarea pe unul sau două dintre aceste puncte de presiune poate induce contracțiile. De exemplu, chinga dintre degetul mare al mîinii și degetul arătător, precum și zona situată deasupra gleznei, sunt foarte eficiente în inducerea travaliului. Stimulați aceste puncte ori de câte ori aveți ocazia.

  1. Stimularea mameloanelor

Puteti stimula mameloanele manual sau cu o pompă de sân. Stimularea mameloanelor provoacă producerea hormonului de oxitocină – hormonul care este responsabil de inducerea travaliului. Dacă deja aveti contracții, stimulând mameloanele puteți face ca timpul dintre ele să se micșoreze. O metoda de a stimula mameloanele este utilizarea unui prosop proaspăt uscat pentru a le masa delicat.

  1. Practicarea așezărilor sau urcatul scărilor

Cînd faceti așezări, copilul este poziționat în așa manieră, încât va grăbi contracțiile. Gravitația și așezările provoacă presiune asupra cervixului și împing copilul prin canalul vaginal.

  1. Busuiocul și ceaiul de oregano

O metodă aromată de a grăbi travaliul este utilizarea busuiocului și oregano în alimentația zilnică. Aceste plante au acțiune emenagogă, adica intensifică circulația sangvină către uter. Ele sunt utilizate uneori în medicină pentru a provoca menstruația, deci urmează a fi folosite cu precauție pe perioada sarcinii.

  1. Schimbarea poziției

Dacă aveti deja contracții, dar ele nu sunt regulate, schimbarea poziției ar putea ajuta. Fiind culcată în pat nu veti grăbi travaliul, dar mișcarea sau statul ”în patru labe” ar putea fi foarte eficiente.

  1. O baie caldă

Pe lângă efectul relaxant, apa caldă ar putea inmuia cervixul și ar putea provoca contracțiile.

  1. Ruperea membranelor

În anumite cazuri, medicul vă poate propune ruperea membranelor pentru a grăbi travaliul. Deși este o procedură medicală, ea nu implică utilizarea medicamentelor. Doctorul va separa manual sacul amniotic de peretele uterin. Această procedură se face doar la maternitate sau sub supravegherea strictă a medicului.

  1. Acupunctura

Acupunctura stimulează producerea de oxitocină. Un studiu publicat de Jurnalul de Medicină Perinatală din SUA a demonstrat că un grup de 400 de femei ce au efectuat aleatoriu proceduri de acupunctură, au putut da naștere ușor, fără alte stimulări medicamentoase adiționale.

  1. Mâncărurile condimentate

Dacă sunteți nerabdătoare să naști, poate ar trebui sa încercați mâncarea mexicană, faimoasă pentru gustul ei condimentat. Aceste condimente stimulează producerea de prostalglandine prin procesul de digestie, iar contracțiile ar putea fi provocate de aceste prostalglandine.

  1. Uleiul de ricin

Consumarea de ulei de ricin este o metodă populară de inducere a travaliului în comunitatea online a mamelor din SUA, deși studiile arată că este eficientă doar în 50% din cazuri. Este și un ajutor bun în lupta cu constipația, o problemă bine cunoscută graviduțelor. Consultați doctorul și respectă doza indicată de acesta, înainte de a încerca această metodă.

  1. O plimbare ”cu hopuri” cu mașina

Această idee este foarte populară în rândul însărcinatelor, deci ați putea sa o încercați atunci cînd travaliul întârzie să înceapă.

În concluzie, și actul sexual, plimbările lungi, activitatea fizică duc la declanșarea travaliului. Nu uitați ca, înainte de a apela la aceste metode, să vă consulatați cu medicul dumneavoastră ginecolog. Sănătate!