027 Dec 2019

CIUPERCA MINUNE din ţinuturile Siberiei. Şapte BENEFICII pentru care să o utilizezi în alimentaţie

Superalimente

by Maria Marian

Ciuperca Chaga (Inonotus Obliquus) este o ciupercă minune, extrem de apreciată pentru beneficiile pe care le oferă organismului uman. Aceasta crește pe copaci de mesteacăn în zonele cu climă rece în emisfera nordică. Și da, la prima vedere, nu este foarte atrăgătoare. De fapt, nici măcar nu arată ca o ciupercă.  Este tare şi lemnoasă şi arată ca o bucată de cărbune crăptat. Are o formă neregulată, cu dia­metrul între 5 și 40 de centimetri și o grosime de 10-15 centimetri.

Culoarea neagră a ciupercii se datorează concentraţiei de melanină, acelaşi pigment care dă culoare pielii. Interiorulul ciupercii este de un galben maro ruginit.

Chaga a fost consumată de secole în Est, sub formă de infuzie. În Siberia, de exemplu, Chaga este preferată ceaiului negru și cafelei, iar în China este bine cunoscută și folosită pe larg din cele mai vechi timpuri pentru  longevitate și frumusețe. Mai recent, ciuperca Chaga a câștigat popularitate în Occident, unde beneficiile sale pentru sănătate sunt acum recunoscute de către mulți specialiști care promovează modul sănătos de viață.

Iată 7 beneficii ale ciupercii minune pentru a vă menține sănătatea.

1. Întărește sistemul imunitar

Chaga abundă în beta-D-glucan, o enzimă complexă care ajuta la echilibrarea sistemului imunitar al organismului. Aceasta înseamnă că ciuperca minune ajută la stimularea sistemului imunitar, atunci când este necesar, dar îl încetinește atunci când este hiperactiv. Acest lucru face din Chaga un produs biologic natural. Cercetările au arătat, de asemenea, că Chaga activează celulele imunitare responsabile pentru combaterea cancerului. Cercetarea este încă în curs de desfășurare, deoarece sunt necesare mai multe studii pentru a determina rolul deplin pe care îl joacă ciuperca în procesul de vindecare. Chaga s-a dovedit, însă, extrem de eficientă în distrugerea tumorilor  de ficat, uter, sân, colon, piele sau plămân. Totodată, în etapele de chimioterapie, reduce efectele secundare negative pe care le are acest tratament.

2.Are proprietăți de calmare

Chaga are proprietăți calmante în perioadele de iritare și stres. Acest lucru este de mare ajutor pentru cei care suferă de durere, neuropatie, și chiar diabet zaharat. Deoarece ciupercile Chaga ajută la reducerea nivelului de zahar din sânge, pot fi benefice pentru persoanele cu diabet zaharat, mai ales de tip 2.

3. Vindecă ulcerul și gastrita

Datorită proprietăților sale imunostimulatoare, Chaga a fost mult timp folosită pentru a menține sănătatea gastro-intestinală mai ales în cultura Estică. Cele mai multe ulcere sunt cauzate de bacterii, cum ar fi Helicobacter pylori, deci un sistem imunitar funcțional poate lupta cu acest agent patogen. Ulcerele pot fi calmate prin utilizarea ciupercii Chaga, în funcție de gravitatea cazului.

4. Normalizează presiunea sângelui și ține sub control colesterolul

Studiile au arătat că acidul betulinic găsit în Chaga este capabil să descompună colesterolul din sânge. Îmbunătățește metabolismul unei persoane și poate fi de ajutor celor care luptă cu kilogramele în plus.

5. Are activitate antimicrobiană

Un alt studiu relevă că Chaga este un antioxidant puternic fiind bogată în antioxidanţi naturali, fenoli antiinflamatori şi conţine compuşi de betulină şi acid betulinic, derivaţi direct din arborii de mesteacăn pe care crește.

6. Previne deteriorarea ADN-ului

S-a demonstrat că celulele care au fost pretratate cu un extract de Chaga apoi tratate cu H202 pentru a induce un proces oxidativ au suferit mai puține daune decât celulele care nu au fost pretratate.

7. Are proprietăți antivirale

Acestea protejează împotriva petelor cutanate dure. Un beneficiu surprinzător al ciupercii este combaterea psorizisului. În cadrul unui studiu din Rusia, pacienţii cu psoriazis care au folosit chaga, s-au vindecat.

Chaga este un excelent tonic, antioxidant, imunosti­mu­lator, anti-inflamator, antiseptic, anestezic, laxativ.

Mai mult, pulberea acestei ciuperci poate fi găsită și în magazinele de la noi la un preț accesibil.