027 Dec 2019

TU ce săpun alegi: din COMERȚ sau NATURAL? Diferența este majoră!

Îngrijire corporală

by Maria Marian

Deoarece este cel mai mare și unicul organ exterior al corpului uman, pielea intră zilnic în contact cu poluanți. Pe lângă murdăria și bacteriile cu care intră în contact, pielea, de asemenea, absoarbe chimicalele din săpunul pe care îl folosiți pentru a vă spăla, absoarbe substanțele chimice din care este produs detergentul şi balsamul de rufe cu care ați spălat rufele şi lista poate continua. 

Haideți să analizăm săpunul un pic! Haideți să vedem diferențele dintre săpunul din comerț și cel natural.

Este important să cunoaştem ingredientele pe care le conține un sapun înainte de a-l cumpăra.

Ingrediente nocive ale săpunurilor din COMERȚ:

* Parabenii - provoacă dezechilibre hormonale;

* Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES) - cauzează iritații ale pielii, pot deteriora structura celulară, pot provoca alergii, dermatite și sunt poluanți ai mediului;

* Ftalații - au efecte toxice asupra rinichilor și ficatului, au efect perturbator endocrin;

* Petrochimicalele - blochează porii și inhibă funcțiile naturale ale pielii;

* Parfumurile sintetice - cauzează iritații ale pielii;

* Coloranții artificiali - afectează echilibrul natural al pielii.

Ingrediente sănătoase ale săpunurilor NATURALE:

* Uleiuri sănătoase

Uleiurile constituie un ingredient important pentru săpun. Uleiurile de cocos, de măsline alte uleiuri prețioase ajută la hrănirea și hidratarea pielii și îi restabilesc pH-ul natural.

* Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate de plante aromatice, flori, coajă, lemn sau rădăcini obținute prin distilare sau presarea la rece. Uleiurile esențiale sunt cunoscute pentru proprietățile lor antibacteriale și vindecătoare.

* Miere, fulgi de ovăz, suc de legume

Săpunurile naturale se fac cu ingrediente biodegradabile. Spre deosebire de ingredientele chimice, un consumator poate ușor întelege denumirea acelui ingredient notat pe etichetă și ce efect vor avea asupra corpului.

Cum se produce săpunul comercial? 

* Este produs în masă

Majoritatea săpunurilor din comerț sunt produse la scară largă, cu fabrici pe tot globul. În urma producerilor în masă rezultă cantități enorme de deșeuri și este afectat mediului înconjurător.

În cazul săpunului natural: 

* Este produs autohton

Săpunurile naturale sunt, deseori, produse cu unele ingrediente proaspete autohtone.

* Făcut manual

Săpunurile handmade au început să crească în popularitate deoarece este plăcut de a fi realizate și benefic pentru a fi folosite. Totodată, atunci când cumpărați săpunuri facute manual, aveți posibilitatea să cunoașteți persoana care a produs săpunul și puteți primi mai multe informații despre ingrediente.

* Fără alergii sau alte efecte nedorite 

Dacă o companie este interesată doar să câștige profit, ea nu va face săpun natural din cauza costurilor mai mari ale ingredientelor. Din acest motiv, majoritatea brandurilor de săpun natural sunt create conștient de persoane care sunt pasionate de sănătate și mediul înconjurător.