027 Dec 2019

5 produse care nu trebuie să lipsească din farfuria unui bărbat

Sănătatea sexuală a bărbatului

by Maria Marian

Despre diete echilibrate și despre cât de necesare sunt acestea organismului uman auzim în fiecare zi, dar despre produse care îmbunătățesc starea de sănătate a bărbaților ați auzit? Disfuncții erectile, recuperare musculară după exerciții fizice, depresii, tulburări cognitive, infertilitate și multe alte probleme cu care se confruntă reprezentanții sexului puternic pot fi tratate dacă aceștia includ în meniul lor zilnic anumite produse. Voi cât de des le folosiți în alimentație?

  1. Stridii. Niciun aliment nu conține mai mult zinc decât o porție de stridii. Potrivit Institutului Național al Sănătății, 100 de grame de astfel de fructe de mare conțin 74 de miligrame de zinc, care este un micronutrient necesar pentru sănătatea prostatei: nivelul scăzut de zinc este asociat cu probleme de fertilitate și cu boli la nivelul prostatei. Corpul uman nu-și poate produce singur zincul de aceea trebuie să avem grijă să-l furnizăm prin alimentație. Bărbații trebuie să-și asigure zilnic o cantitate de 11 miligrame de zinc.
  2. Somon. Deficiența vitaminei D în organismul unui bărbat poate duce la disfuncții erectile. “De obicei, domnii care se confruntă cu astfel de probleme au markerii disfuncției endoteliale mai mari decât la majoritatea populației”, a declarat Dr. Samantha Treyve, nutriționistă din San Francisco. Diminuarea acestei inflamații duce la îmbunătățirea fluxului sangvin. Așadar, 100 de grame de somon conține 112% din doza zilnică necesară de vitamina D.
  3. Nuci. Nucile sunt o sursă inegalabilă de acizi grași omega-3, antioxidanți și fitochimicale, care sunt benefice pentru sănătatea creierului. Acești supernutrienți au dat dovadă de eficacitate în  cazul combaterii depresiilor și a sporirii funcției cognitive. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition (Jurnalul Nutriției), aceste produse combat stresul oxidativ și inflamațiile care apar în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Un sfert de ceașcă de nuci garantează o cantitate de 2,7 de grăsimi omega-3, doza zilnică potrivită pentru orice bărbat.
  4. Cacao cu lapte. Musculoșii din sălile de sport au nevoie de un regim alimentar corect pentru a-și asigura recuperarea lichidelor și menținerea masei musculare. Băutura preferată de copii, cacao cu lapte sau laptele cu sirop de ciocolată, este numai bună pentru sportivii de anduranță, fiind și accesibilă, și eficientă. Un milkshake organic, cu o cantitate scăzută de grăsimi, este similară cu băuturile comerciale folosite în sport. Aceasta restabilește lichidele din organism și nivelul de sodiu, ceea ce duce la recuperarea de după antrenamente. Nutriționiștii recomandă consumarea laptelui cu ciocolată imediat după exerciții fizice, repetând acțiunea și după un interval de două ore.
  5. Fructe și legume. Fructele și legumele sunt bogate în fibre și conțin fitonutrienți care protejează inima, luptă împotriva oboselii și ajută la menținerea stării de sănătate. Ba chiar unii oameni de știință susțin că bărbații au nevoie de acest mix într-o măsură mai mare decât femeile. Zilnic, aceștia trebuie să consume 2 cești de fructe și aproape 3 de legume. Jumătate de farfurie trebuie să o dedicați fructelor și legumelor, indiferent de masă, iar cealaltă jumătate să o completați cu cereale integrale, proteine de înaltă calitate, precum sunt fasolea și nucile, cantități moderate de pește sau pasăre, iar ocazional se recomandă carnea roșie și lacatele.
  6. Sfaturi pentru a începe și a rămâne fidel unei astfel de diete. „Nu vă complicați! Nu e nevoie să vă stresați calculând calorii sau măsurând porțiile de mâncare!”, atenționaează  nutriționista Treyve, (ceea ce este valabil pentru toată lumea, nu doar pentru bărbați). „În schimb, concentrați-vă pe culoare, varietate și prospețime. Treptat, dieta voastră va deveni mai delicioasă și mai sănătoasă. Nu o începeți brusc, întrucât nu este real să abordați un stil de viață absolut sănătos peste noapte. Începeți cu pași mici, adăugând salată la o singură masă pe zi, iar când aceasta se va transforma în obișnuință puteți continua să optați pentru cât mai multe produse sănătoase.”, a conchis nutriționista.  

Chiar dacă ați decis să urmați un regim alimentar sănătos, nu este interzis să vă delectați uneori cu alimentele care vă răsfață papilele gustative. Obiectivul pe termen lung e să vă simțiți bine, să vă încărcați cu energie și să reduceți probabilitatea diferitelor afecțiuni cronice.

Să fiți sănătoși!