027 Dec 2019

PIETRE la VEZICA BILIARĂ? Iată DE CE apar şi cum le puteți trata!

Tratament

by Maria Marian

Dacă după o masă bogată în grăsimi simțiți o durere intensă în partea dreaptă, sub rebord costal (aproximativ sub a 10-a coastă), s-ar putea să aveti probleme la VEZICA BILIARĂ. În popor acest organ mai este numit și ”fiere” – reprezentând un organ de mici dimensiuni, în formă de sac, localizat sub ficat. Prezența pietrelor la nivelul vezicii biliare afectează îndeosebi femeile şi asta se datorează DEREGLĂRILOR HORMONALE ce apar la femei. Riscul de a dezvolta această boală crește odată cu vârsta.  

De cele mai multe ori, persoanele ce se trezesc cu DURERI enorme cauzate de CALCULII BILIARI (termen medical folosit pentru pietre la vezica biliară) au nevoie de ajutor medical de urgență. De obicei, în condiții de spital, problema este soluționată pe două căi: tratamentul laparoscopic sau laparotomic. Primul are drept scop să elimine pietrele, iar cel de-al doilea - presupune înlăturarea completă a vezicii biliare.

LITIAZA BILIARĂ afectează inclusiv persoanele supraponderale, gravidele și persoanele cu nivelul mărit de colesterol și trigliceride. Factorii care duc la apariția aceste boli sunt alimentația pe bază de alimente grase, hipercalorice și constipația.

PRIMELE SIMPTOME care apar sunt durerea, lipsa poftei de mâncare, greturi şi, uneori, febră. 

ARTUR HURMUZACHE, medic chirurg, susține că aproximativ 10% din populație poate dezvolta această maladie. Acest lucru devine o adevărată problemă a civilizației și tot mai frecvent întâlnită în societate. Femeile sunt predispuse acestei boli din cauza estrogenilor, hormonilor și chiar utilizarea contraceptivelor. De aceea, este necesar de a consulta un specialist mai întâi de toate. De cele mai multe ori colescitita calculoasă este întâlnită la femeile după 50 de ani, deși în ultima perioadă, vârsta de 30-40 de ani este și ea predispusă acestei boli. Cu alte cuvinte, maladia întinerește.

Screenshot_1

Pe lângă baza alimentației incorecte cu produse grase, se mai poate lua în considerare nerespectarea unui regim alimentar. Acest dezechilibru duce la dereglarea funcției vizicii biliare.

Boala este una ASIMPTOMATICĂ. Multe persoane depistează această boală doar odată cu apariția durerilor insuportabile. Atunci când trecerea bilei din vizica urinară este împiedicată de a trece în ficat, atunci și apare durerea. Durerile sunt de caracter colicativ și pot dura de la 15 minute până la 24 ore continuu.

Unii oameni ar putea trăi cu această boală mulți ani și nici să nu bănuiască de ea. Pentru acest lucru este recomandat de a efectua investigațiile necesare o dată la 6 luni sau la 12 luni. Este recomandat anume de a trece ultrosonografia, analiza generală și biochimică a sângelui. Iată de ce este recomandabil de a face aceste INVESTIGAȚII MEDICALE și a putea depista orice eventuale complicații și de a preveni intervențiile chirurgicale.