027 Dec 2019

Celulele stem – obiectul unor afaceri ilegale din SUA

Ştiri şi informaţii utile

by Maria Marian

Colectarea și tratamentele cu celule stem apare ca o rază de speranță dată de comunitatea medicală și cercetători în tratarea anumitor maladii. Totuși, chiar și în acest domeniu, apar ilegalități.

Cel puţin 351 de companii propun prin intermediul a 570 de clinici din Statele Unite tratamente pe bază de celule stem care nu au fost autorizate de Agenţia americană pentru Medicamente. Astfel de întreprinderi fac publicitate intervenţiilor cu celule stem pentru leziuni ortopedice, tulburări neurologice, boli cardiace, stări imunologice, tulburări pulmonare, probleme ale coloanei vertebrale, precum şi indicaţii cosmetice. Bioeticianul Leigh Turner şi cercetătorul de celule stem Paul Knoepfler prezintă o analiză a întreprinderilor din SUA implicate în marketingul acestor proceduri în revista Cell Stem Cell.

În aproape fiecare stat din Statele Unite acum, oamenii pot merge la nivel local pentru a beneficia de tratamente cu celule stem. În multe zone metropolitane oamenii pot beneficia de aceste servicii fără a călători la distanţe mari.

Turner şi Knoepfler au găsit aceste clinici căutînd cuvintele cheie în Internet şi analizînd conţinutului site-urilor web ale companiei. Cercetarea lor ar trebui să servească drept bază pentru viitoare studii ale întreprinderilor din SUA implicate în publicitatea directă a intervenţiilor pe baza de celule stem către consumatori.

Principalele constatări din raport includ:

• Clinici care fac publicitate intervenţiilor cu celule stem se găsesc cel mai des în anumite state:

California (113 clinici), Florida (104), Texas (71), Colorado (37), Arizona (36), şi New York (21).

• În Beverly Hills se află 18 clinici, mai multe decât în oricare alt oraş din ţară, urmat de New York (14 clinici), San Antonio (13), Los Angeles (12), Austin (11), Scottsdale (11), şi Phoenix (10).

• La 61% din procedurile propuse de aceste clinici, celulele stem sunt derivate din grăsimi şi la 48% dintre ele, acestea provin din măduva osoasă, potrivit furnizorilor. Publicitatea pentru celulele stem pluripotente (1), celule stem embrionare (1 business) şi produsele xenogeneice (2 întreprinderi) este rară.

• Peste 300 de interprinderi oferă intervenţii pentru probleme ortopedice, 150 de companii fac publicitate tratamentelor cu celule stem împotriva durerilor, leziuni sportive (90), boli neurologice (80), şi tulburări ale sistemului imunitar (75).

Aceasta este o piaţă care se extinde în mod dramatic în faţă ochilor noştri. Lui Turner şi Knoepfler, care conduc un popular blog ce abordează tema celulelor stem, le-a părut suspectă creşterea numărului de clinici americane de celule stem. Investigînd persoanele care conduc aceste clinici, Turner şi Knoepfler au constatat că erau persoane fizice, cum ar fi chirurgi cosmetici şi naturopați care au început să ofere intervenţii de celule stem.

Din anul 2009 până în prezent, întreprinderile au intrat pe piaţă într-un mod constant, făcînd afirmaţii de marketing cum că celulele stem tratează 30-40 boli diferite, şi nimeni nu ia măsuri de reglementare semnificative. Asta înseamnă că oamenii obţin acces la intervenţii sigure şi eficace sau sunt practic experimente umane neautorizate care au loc atunci cînd oamenii merg la aceste clinici şi primesc tratament experimental bazat pe celule?

Un alt dezavantaj este că pacienţii care au intervenţii neautorizate bazate pe celule stem îşi scad şansele de calificare în cadrul studiilor clinice aprobate de IRB(Comisia Instituţională de Etică în cercetare) şi care sunt în conformitate cu reglementările federale.

Acest fenomen ar putea avea un impact negativ asupra publicului în ceea ce priveşte cercetarea asupra celulelor stem, al căror potenţial medical este considerat promiţător pentru regenerarea ţesuturilor şi organelor sau pentru tratarea cancerului.