015 Jan 2018

Două produse care ne scad din ani şi ne multiplică energia!

Superalimente

by Maria Marian

Dacă până acum am considerat fructele și legumele drept cele mai valoroase surse de energie, astăzi oamenii de știință ne asigură că semințele încolțite conțin de 100 de ori mai multe enzime. Aceste proteine minune au funcție de catalizatori, ceea ce înseamnă că ajută organismul să asimileze cât mai multe vitamine, minerale, aminoacizi și acizi grași, respectiv, să asigure corpului nostru cantitatea de elemente nutritive necesară.

În faza de încolțire, semința atinge momentul maxim de energie și vitalitate. Această etapă a dezvoltării este caracterizată de numeroase metamorfoze benefice: o parte din cantitatea de zaharuri pe care o conțin o transformă nemijlocit în vitamina C, acționează ca un antioxidant în spațiul deschis, dau start sintetizării unei varietăți de enzime noi, necesare metabolismului organismelor de deasupra solului. Această fază a ciclului vieții lor necesită un nivel mai mare de vitalitate, ceea ce înseamnă că semințele încolțite dispun de o cantitate mult mai mare de vitamina C decât plantele care se maturizează mai târziu.

Așadar, ce se petrece în organismul nostru dacă folosim aceste semințe în alimentație?!

  • Ni se îmbunătățește digestia;
  • Ni se întărește imunitatea;
  • Favorizează procesul de slăbire;
  • Ajută organismul în lupta cu cancerul;
  • Optimizează circulația sângelui;
  • Scade riscul bolilor cardiace;
  • Contribuie la dezvoltarea organismului;
  • Scade riscul apariției afecțiunilor de tub neural în timpul sarcinii;
  • Previne cataracta și degenerarea oculară;
  • Stopează dezvoltarea herpesului;
  • Micșorează efectul reacțiilor alergice și al astmului.

Vă întrebați acum care dintre plante sunt atât de prețioase? Germenii căror ierburi oferă atât de multe beneficii și nu știți pe care să le includeți în mesele voastre? Așadar, semințele încolțite de lucernă, de fasole simplă sau mung, de ridiche, trifoi, năut, linte, soia, semințe de floarea-soarelui, mei, quinoa, grâu sau orz sunt germenii preferați. De asemenea, luați în calcul că orice tip de semințe sau boabe cu potențial genetic, care sunt în stare să mai producă o generație de plante, fac parte din germenii comestibili.

LUCERNĂ

RIDICHE

TRIFOI

Atenție! Pentru a profita de toate acele beneficii menționate anterior, germenii trebuie să fie proaspeți! Oricine își dorește poate să pună plantele la germinat chiar în condiții casnice.

Germenii sunt produse miraculoase pentru cei care țin cu adevărat la sănătatea și la tinerețea lor. Cantitatea de proteine pe care o asigură o ceașcă de semințe încolțite o depășește pe cea conținută de carne sau de oricare produse de origine animală. Dacă e să consumăm zilnic acești germeni (o doză maximă de 3 linguri), pe lângă faptul că am scăpa de kilogramele în plus, pentru că oferă o senzație de sațietate pe termen lung, ne-am asigura și doza zilnică de energie constantă corpului.

Și pentru că e perioada anului în care avem cea mai mare nevoie de revitalizare și de puteri, vin să vă amintesc despre proprietățile altor ”vedete nutritive” – algele marine.

Fiind o sursă importantă de iod, aceste produse de mare ajută la funcționarea glandei tiroide, cuprul și fierul asigură sănătatea sângelui, magneziul - la buna funcționare a nervilor și a mușchilor, calciul – la oase, potasiul – pentru menținerea celulelor corpului și a echilibrului lichidian din organism, iar zincul ajută la sistemul imunitar. Toate aceste elemente nutritive, alături de vitamina B și betacarotenul pe care le mai conține, fac din alge o baterie cu care ne realimentăm organismul.

Aceste plante sunt apreciate nu doar de nutriționiști, ci și de specialiștii în frumusețe întrucât cremele, măștile și toate celelalte tratament ce au la bază acest produs asigură detoxifierea pielii, reducerea acneei și dispariția celulitei. Algele alimentează tenul și pielea, sfidând cu succes urmele lăsate de îmbătrânire și asigurând multă energie corpului uman.  

Dacă veți avea grijă cu ce vă veți umple farfuria, cifra din buletinele dumneavoastră va fi un mit! Să radiați de energie, dragilor :)