026 Dec 2019

Apariţia dinţişorilor la bebeluşi - sfaturi pentru părinţi!

Bebeluș

by Maria Marian

Apariția dințișorilor poate fi frustrantă atât pentru bebeluși cât și pentru părinți. Însă, știind dinainte la ce să vă așteptați poate face acest proces mai puțin dureros și vă poate ajuta să vă descurcați mai ușor în această situație delicată.

În timp ce apariția dințișorilor poate începe la 3 luni, cel mai probabil veți vedea primul dinte care apare atunci când micuțul dvs. are între 4 și 7 luni. Primii dinți care apar sunt, de obicei, cei doi dințișori de jos din față, incisivii centrali. Ei, de obicei, sunt urmați după 4-8săptămâni de 4 dinți de sus din față. O lună mai târziu vor apărea și incisivii laterali de jos.

Majoritatea copiilor au toți cei 20 de dințișori primari la prima lor zi de naștere. Dacă dinții copiului dvs. apar mai greu, consultați medicul.

În unele cazuri rare, copii se nasc cu 1sau 2 dințișori sau le apar dinții în primele săptămâni după naștere.

Atunci când încep să apară dinții, copii vor să mestece diferite lucruri. Pentru unii copilași apariția dinților nu este dureroasă, alții pot avea scurte perioade de iritabilitate, însă, unii copii pot avea discomfort timp de câteva săptămâni, cu somn întrerupt sau crize de plâns.

Deși, gingiile inflamate ar putea să mărească puțin temperatura, apariția dințișorilor nu cauzează de obicei febră înaltă sau diaree. Dacă copilul dvs. are febră în această perioadă sau este foarte nervos consultați medicul.

Iată câteva SFATURI care vă pot ajuta atunci când bebelușilor le apar dinții:

  •  Masați gingia copilului cu un deget curat
  •  Dați-i copilului dvs. ceva să mestece. Asigurați-vă că e suficient de mare ca să nu poată fi înghițit sau să nu se înece și să nu se rupă în bucățele mici. Un material umed spălat și pus în congelator pentru 30 de minute este o soluție bună în acest caz. Asigurați-vă să îl scoateți din congelator înainte să devină dur ca piatra, dacă nu doriți să iritați și mai mult gingiile care sunt deja inflamate și asigurați-vă că îl spălați după fiecare utilizare.
  •  Cercurile din cauciuc tot sunt potrivite, dar evitați-le pe cele care au lichid înauntru pentru că se pot roade sau pot curge. Dacă ați ales un cerc din cauciuc puteți să îl puneți puțin în frigider, dar nu în congelator! De asemenea, să nu îl fierbeți pentru a-l steriliza! Schimbările de temperatură extreme ar putea deteriora plasticul și el poate deveni toxic.

  •  Niciodată nu legați un cerc pentru dințișori împrejurul gătului copilului sau de oricare altă parte din corp, poate cauza strangularea.
  •  Dacă copilul dvs. pare nervos puteți întreba medicul ce medicamente să îi dați pentru a diminua discomfortul. Niciodată nu puneți aspirină lângă dințișori și nu dați cu alcool gingiile copilului.
  •  Biscuiți pentru apariția dințișorilor sau alimente înghetate sau reci sunt ok doar pentru copii care deja mănâncă alimente solide. Nu dați unui copil care încă nu a început să mănânce alimente solide. Iar dacă deja copilul consumă așa alimente, fiți atenți să nu se rupă în bucățele mici și să nu se înece.
  •  Evitați gelurile și pastilele pentru că ele ar putea să nu fie sigure pentru bebeluși.

Igiena dințișorilor la bebeluși

Igiena zilnică dentară trebuie începută chiar înainte să apară primii dinți. Curățați gingiile bebelușului cu un material curat, cu tifon sau spălați gingaș cu o perie de dinți moale pentru copii (fără pastă de dinți).

După ce apare primul dințișor spălați cu apă și pastă de dinți folosind o cantitate foarte mică de pastă de dinți.

Este în regulă să măriți puțin cantitatea la pasta de dinți atunci când copilul este suficient de mare ca să o scuipe - aproximativ la vărsta de 3 ani. Nu lăsați copilul să înghită pasta de dinți sau să o mănânce din tub pentru că o supradoză de pastă de dinți poate fi periculoasă pentru copii.

După ce au apărut toți dințișorii copilului, încercați să îi spălați cel puțin de 2 ori pe zi, în special după mâncare.

Alt lucru important pentru a preveni carierea dinților: Nu lăsați copilul să adoarmă mâncând din sticlută. Laptele sau sucul se poate prelinge în gura copilului și poate provoca carii sau placă dentară.

Se recomandă să consultați medicul dentist până la vârsta de 1 an, sau în decurs de 6 luni de la apariția primului dinte pentru ca să fie analizate potențiale probleme și să primiți sfaturi despre îngrijirea cu scop profilactic.