109 Apr 2019

Care este tensiunea arterială potrivită în dependenţă de vârstă?

Sănătate

by Maria Marian

Presiunea sângelui se mărește pe parcursul vieții din copilărie până la batrânețe. Precum majoritatea bebelușilor și copiilor nu au riscul de a avea probleme de tensiune arterială, medicii nu măsoară tensiunea copiilor. Dar, adulților, indiferent de vârstă, li se  recomandă măsurarea regulată a tensiunii arteriale. Valoarea normală pentru tensiunea arterială se consideră a fi atunci când nu depășește 120/80.

Tensiunea arterială normală pentru bebeluși și copii

O tensiune arterială normală este mai mică la copii și crește gradual în adolescență. Determinarea presiunii sângelui la copii este un pic complicată și depinde de vârsta și mărimea copiilor. O regulă pe care o folosesc medicii este că un copil este considerat să aibă “prehipertensiune” dacă are tensiunea arterială este mai mare de 90% dintre copiii de aceeași vârstă și mărime și are “hipertensiune” dacă are tensiunea mai mare decât cea la 95%.

Tensiunea arterială normală la adolescenți, adulți și adulții mai în vârstă

Poate părea surprinzător, luând în considerație că tensiunea arterială, în mod natural, se mărește odată cu vârstă, dar o tensiune normală este considerată aceeași pentru adolescenți, adulți și adulții mai în vârstă: sub 120/80. Primul dintre aceste 2 numere, presiunea sistolică, reflectă presiunea vaselor de sânge atunci când inima este contractată și exercită presiunea maximă. Al doilea număr, presiunea diastolică, reflectă presiunea în vasele de sânge atunci când inima se odihnește, între contracții. Dacă oricare dintre aceste 2 numere este mai mare, tensiunea arterială se consideră anormală.

Mai înaltă decât norma: prehipertensiune și hipertensiune arterială

Se consideră că adulții au prehipertensiune dacă presiunea sistolică este mai sus de 120, dar până la 140, sau presiunea diastolică este mai sus de 80, dar până la 90. Persoanele care au prehipertensiune pot progresa spre hipertensiune dacă nu urmează tratament.

Dacă aveți o tensiune arterială mai mare decât 140/90 se consideră că aveți hipertensiune. Medicul dvs. ar putea să vă recomande unele schimbări ale stilului de viață, care ar putea să vă scadă tensiunea arterială, așa cum sunt exercițiile regulate, renunțarea la fumat, limitarea aportului de alcool și sare. În dependență de cât de înaltă este tensiunea arterială și ce probleme de sănătate aveți, medicul vă va recomanda și unele medicamente pe care să le urmați.

Hipotensiunea arterială

Deși, nu este o problemă atât de întâlnită în comparație cu hipertensiunea arterială, tesiunea arterială poate scădea sub normă la orice vârstă. Unii oameni au tensiunea arterială scăzută și nu au niciun simptom, dar alții pot simți amețeli sau stare de leșin. Tensiunea sângelui mică este, de obicei, cauzată de o altă problemă, așa ca deshidratarea, sau o pierdere a sângelui bruscă, poate fi cauza efectelor adverse a unor medicamente. În dependență de cauză medicul vă va recomanda tratamentul potrivit.

 

Ce poate face să fie arătate valori greșite ale tensiunii arteriale?

Anumiți factori pot indica o tensiune greșită la măsurare. De exemplu, cofeina și tutunul pot influența să arate o tensiune mai mare. Unii oameni se simt stresați atunci când se află la consultație la medic și aceasta îi face ca tensiunea pe moment să fie mai mare. Pentru așa cazuri este mai bine ca aceste persoane să își monitorizeze presiunea arterială acasă sau într-un anturaj calm și comod pentru rezultate mai exacte.