008 Sep 2019

APENDICELE şi rolul lui neştiut

Sănătate

by Maria Marian

Apendicele este situat în partea dreaptă a abdomenului, între intestinul subțire și intestinul gros. În majoritatea cazurilor, inflamarea apendicelui impune extirparea lui. Până în prezent se considera că apendicele nu are nicio funcție fiziologică.

Loren G. Martin, profesor de fiziologie umană la Universitatea din Oklahoma, menționează că, timp de mulți ani, se presupunea că funcția apendicelul este nesemnificativă. Dar, cercetările au arătat că apendicele joacă un rol important atât pentru fetus, cât și pentru adulți.

În cea de-a 11-a săptămână  a fetusului apar celule endocrine în apendice. Aceste celule asigură mecanismele de stabilitate şi de control a organismului.

La adulți, apendicele se consideră că este implicat în funcțile primare ale sistemului. Cercetătorii au demonstat că apendicele este implicat în producerea moleculelor care asigură mişcarea limfocitelor în corp.

Apendicele este și un depozit pentru bacteriile bune. Apendicele poate produce și proteja coloniile probiotice din sistemul digestiv.

Conform cercetătorilor, sistemul digestiv este plin de bacterii necesare pentru digestia alimentelor. Atunci când sunt atacate de boli, uneori aceste bacterii sunt afectate, sau chiar mor. În astfel de situații, apendicele poate acționa ca o rezervă. Și după ce sistemul imunitar invinge boala, bacteriile bune se întorc și re-colonizează.

Astfel, el un are rol de protecţie a organismului faţă de germenii nocivi şi de protejare a florei bacteriene.