011 Sep 2019

Ai lucru de birou sau suferi de SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN? Aceste 5 exerciţii te pot ajuta să calmezi durerea din articulația mâinii!

Sănătate

by Maria Marian

Cât de mult scriem la calculator sau mesaje pe telefon în prezent, nu e de mirare că avem dureri de încheietură și de mâini. Dacă simțiți slăbiciuni în mâini sau amorțeală atunci ați putea avea SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN. Se mai numește neuropatia mediană a încheieturii mâinii și este o afecțiune inflamatorie care are loc la nervii mâinii fiind cauzată de un stres repetitiv (așa ca scrierea la calculator sau la telefon), o rană sau o problemă medicală (se întâlnește mai des printre cei care au diabet, osteoartrită, hipotiroidism sau artrită reumatoidă).

Sindromul tunelului carpian este o afecțiune medicală, specifică prin compresia nervului median, care este responsabil de inervația motorie și senzitivă a degetului mare și a următoarelor trei degete. Indiferent dacă durerea de mâini sau încheieturi este cauzată de sindromul tunelului carpian sau este doar un rezultat de la prea mult timp petrecut la calculator sau alt lucru de birou, aceste 5 exerciții de stretching te vor ajuta să calmezi durerea!

Exercițiul 1: Întinderea antebrațului

Așezați-vă pe un scaun ca în imagine. Întindeți ambele mâini în fața dvs. cu palmele în jos, îndoiați degetele împotriva peretelui în ambele părți până simțiți o întindere ușoară în partea interioară a antebrațului. Mențineți pentru 5-10 secunde.

Exercițiul 2: Extensia încheieturii mâinilor

Din picioare sau dintr-o poziție așezată, extindeți o mână în fața dvs. la nivelul umărului cu degetele direcționate în sus, apoi apucați vârful degetelor cu mâna opusă și gingaș trageți-le spre corp până simțiți o întindere ușoară sub încheietură. Mențineți 20-30 secunde, apoi schimbați mânile.

Exercițiul 3: Flexia și extensia degetelor

Așezați-vă ca în imagine. Întindeți mâinile în fața corpului dvs. și mențineți palmele în jos, flexați degetele în interior ca să creați forma de gheară, apoi întindeți mâinele cât de tare puteți. Repetați de 5-10 ori fiecare 30 minute în timp ce scrieți la calculator sau faceți alt lucru de birou.

Exercițiul 4: Flexia și extensia încheieturilor mâinii cu greutăți

Dintr-o poziție așezată, sprijiniți antebrațul de o masă, astfel încât încheietura mâinii să stea în aer liber cu palmele în jos. Țineți o greutate mică în mână și flexați acea încheietură în sus fără a dezlipiți antebrațul de masă. Încet întorceți-vă la poziția inițială și repetați exercițiul de 5-10 ori. Apoi repetați tot de la început, dar de data aceasta țineți greutatea în palma dvs. care este direcționată în sus deja.

Exercițiul 5: Puterea de strângere

Găsiți o minge moale (așa ca cea de tenis sau o minge de ”descărcare a stresului”) sau un altceva asemănător. Străngeți strâns cu degetele, apoi relaxați, repetați astfel de 5-10 ori.