011 Sep 2019

DIETA ALCALINĂ - calea spre o viață lungă și sănătoasă

Alimentație sănătoasă

by Maria Marian

Există foarte mulți susținători a dietei alcaline care afirmă că folosirea anumitor alimente influențează homeostaza acid-bază sau nivelul de pH al organismului. Se consideră că menținând un pH balansat și sănătos în corp se pot obține numeroase beneficii pentru sănătate.

Discuțiile referitor la dieta alcalină se bazează pe schimbările semnificative ale alimentației în ultimii 10.000 de ani. Până la un anumit moment în evoluția noastră, oamenii consumau, în special, fructe, legume și proteine din carne slabă. Însă, atunci când industria alimentară a început să se dezvolte, noi am început să mâncăm mai multe grâne rafinate, surse de carne mai grasă și alimente procesate cu conținut mare de sodiu, grăsimi saturate și zaharuri rafinate. Aceste schimbări au provocat inflamație și au contribuit la dezvoltarea unor boli cronice serioase. Dieta alcalină descurajează consumul unor astfel de alimente.

Analizată din mai multe puncte de vedere, DIETA ALCALINĂ este excelentă. Ea este balansată și încurajează consumarea fructelor și legumelor în formă crudă.

Dieta alcalină promovează alimente care influențează homeostaza bază-acid în corp: fructe și legume organice, integrale, crude. Un mediu alcalin în corp sporește energia și îmbunătățește sistemul imunitar, creează o stare de sănătate generală optimă, ajută pierderea în greutate și evitarea uneor boli precum osteoporoza, bolile de inimă sau cancerul.

În ce mod pH-ul influențează sănătatea?!

Pentru a întelege în ce mod nivelul de pH intern vă influențează sănătatea, ar trebui întâi să înțelegeți ce este pH-ul. Scara pH-ului variază între 0 (acid) și 14 (bazic sau alcalin); 7 fiind neutru. Acidul sulfuric are pH-ul aproape 0 și este foarte acid, și foarte coroziv. La celălalt capăt stă soda caustică, care are pH-ul aproape 14 și este foarte corozivă deoarece este și foarte alcalină. Pentru a ajunge aproape de pH-ul 7 se poate de amestecat 2 substanțe care sunt la capete diferite pe scara pH-ului. În general, starea de boală este asociată cu mediul acid, iar starea de bine a corpului - cu mediul alcalin. 

Corpul uman are nevoie să mențină un pH stabil între 7.35 și 7.45 pentru a funcționa corect și bine. PH-ul menținut la această scară furnizează mediul ideal pentru fluide și țesuturi. Stomacul are un mediu acid, aproximativ 3.5 pe scara pH-ului și trebuie să mențină anume acest nivel pentru a digera alimentele. Sângele este neutru, această caracteristică îi permite să transporte diverse substanțe prin corp fără a reacționa la ele.

PH-ul nepotrivit într-un anumit sistem sau organ poate afecta grav sănătatea. De exemplu, interiorul stomacului are un strat subțire de mucus care îl protejează să nu fie digerat împreună cu prânzul.

Cu siguranță, un pH potrivit este decisiv pentru sănătate și un dezechilibru extrem al pH-ului poate fi fatal. Se presupune că atunci când consumăm alimente acide, corpul nostru are nevoie de calciu ca să echilibreze pH-ul și ia acest calciul din oasele noastre.

Aciditatea mărită în organism creează inflamație. În dieta alcalină, se recomandă să consumăm zilnic 75-80% produse alcaline și restul alimente acide.

Alimente ce formează mediul bazic/alcalin: verdețurile, majoritatea fructelor și legumelor, cidru de mere, zer, condimente naturale, măsline, migdale, semințe de dovleac, apă pură, alimente bogate în clorofilă. 

Dintre alimentele care formează mediul acid putem enumera: băuturi carbogazoase, unt de arahide, pâine, prăjituri, cafea, coloranți artificiali, produse lactate, dulceață, maioneză, carne- inclusiv peștele și slănina, orez alb și brun, bomboane, uleiuri procesate, alimentele procesate sau prăjite, alcoolul, zahărurile rafinate și amidonul gătit. Consumul alimentelor acide crează o stare de greutate și arsuri la stomac, migrene și o serie de alte probleme pe care le puteți vedea în imaginea de mai jos.

Iată care sunt BENEFICIILE unei diete alcaline pentru sănătate:

  • Protejează masa musculară și densitatea osoasă. 
    Aportul de minerale joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea structurilor osoase. Unele cercetări confirmă faptul că persoanele care au o dietă alcalină și consumă multe fructe și legume, au o mai bună protecție a masei musculare și structurilor osoase, pe măsură ce îmbătrânesc. Dieta alcalină echilibrează raportul de minerale, care sunt importante pentru construirea oaselor și menținerea masei musculare. De asemenea, consumul acestor alimente îmunătățește producția hormonului de creștere și absorbția Vitaminei D.
  • Reduce riscul pentru hipertensiune arterială si accident vascular cerebral. 
    Unul dintre efectele anti-îmbătrânire ale unei diete alcaline este că aceasta scade inflamația și determină o creștere a producției hormonului de creștere. A fost demonstrat că acest lucru îmbunătățește starea de sănătate și oferă protecție cardiovasculară împotriva celor mai frecvente probleme de sănătate, cum ar fi: colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), pietre la rinichi, accidentul vascular cerebral și chiar pierderilor de memorie.
  • Reduce durerea cronică și inflamația. 
    În urma studiilor efectuate, s-a descoperit o legatură dintre o dietă alcalină și niveluri reduse ale durerii cronice. Se consideră că acidoza cronică contribuie la apariția durerilor cronice de spate, durerilor de cap, spasmelor musculare, durerilor menstruale, inflamației și durerilor articulare. Un studiu realizat de Societatea pentru Minerale și Oligoelemente, în Germania, a constatat că, atunci cand pacienților cu dureri cronice de spate li s-au dat un supliment alcalin pe zi, timp de patru săptămâni, 76 din 82 de pacienți au raportat scăderi semnificative ale durerii.
  • Stimulează  absorbția vitaminelor și previne deficitul de magneziu. 
    Un aport crescut de Magneziu este necesar pentru buna funcționare a multor procese din organism. Mulți oameni au deficit de magneziu și ca rezultat experimentează complicații cardiace, dureri musculare, dureri de cap, tulburări de somn și anxietate. Magneziul, de asemenea, este necesar pentru a activa vitamina D și pentru a preveni deficiența de vitamina D, proces important pentru funcționarea sistemului imunitar și endocrin, în ansamblu. 
  • Ajută la îmbunătățirea funcției imune și protejează împotriva cancerului. 
    Atunci când celulele nu dispun de suficiente minerale pentru eliminarea corespunzătoare a deșeurilor sau pentru a oxigena complet corpul, întregul organism suferă. Absorbția vitaminelor este compromisă de pierderea de minerale, în timp ce toxinele și agenții patogeni se acumulează în organism, iar aceasta va slăbi sistemul imunitar. Prevenirea cancerului se crede a fi asociat cu o schimbare alcalină a pH-ului. Alcalinitatea poate ajuta la reducerea inflamației și riscul de boli precum cancerul. În plus, o dietă alcalină s-a dovedit a fi mai benefică pentru unii agenți chimioterapeutici care necesită un pH mai mare pentru a lucra în mod corespunzător.
  •  Ajută la menținerea unei greutății sănătoase.
    Consumul alimentelor predominant alcaline promite să te scape de kg în plus și să menții o greutate sănătoasă. În dieta alcalină nu există restricții în privința caloriilor. Alimentele recomandate au un conținut caloric redus, iar avantajul este că asigură senzația de sațietate pe o perioadă îndelungată de timp.

Mai mult decât o cură de slăbire, dieta alcalină este un stil de viață sănătos! Recomand să-ți schimbi modul de alimentație şi vei avea doar rezultate pozitive.