008 Sep 2019

Îmi „scârţâie” genunchii în timpul mișcării - este cazul să mă îngrijorez?

Sănătate

by Maria Marian

Articulaţiile sunt structuri importante care asigură mobilitatea şi stabilitatea sistemului musculo-scheletal. Zgomotele articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, însă se pot găsi și la nivelul articulatiei umerilor, coatelor, gleznelor, degetelor, coloanei vertebrale, chiar și la nivelul mandibulelor. Reprezintă aceste zgomote oare o problemă de sănătate sau nu?

Dacă aceste zgomote articulare nu sunt însoțite de durere, înroșire sau deformare, de obicei, ele nu sunt periculoase.

Articulațiile genunchilor permit extensia și flexia membrelor inferioare. Pe lângă activitățile sportive, unele mișcări, așa ca plimbatul, fuga, săritul, cățăratul, așezările și statul în picioare se folosesc des în rutina zilnică. Scârțâitul genunchilor (crepitații) este observat ca fiind acel zgomot specific ale genunchilor ce apare atunci când facem aceste mișcări. Articulațiile genunchilor au un cartilaj, care, în mod obișnuit, amortizează legătura dintre oase. Cu timpul, sau din anumite motive, aceste cartilaje cu rol de protecție încep să se uzeze.

Alte explicații posibile ale zgomotelor articulare ar putea fi excesul de greutate, care supune cartilajul articular la un stres suplimentar; ereditatea; suprasolicitarea excesivă și îndelungată a articulațiilor sau dacă rotula nu este aliniată perfect în structurile articulare.

Genunchii care scârțâie pot fi însoțiți și de durere, inflamație sau alte simptome. În acest caz, este nevoie să vă adresați la medic! 
Genunchii care scârțâie pot apărea după un accident sau pot să apară, treptat, odată cu înaintarea îm vârstă.

  •  Din cauza unui accident

Orice traumă a ligamentelor, menisc sau a țesuturilor moi poate provoca uzarea cartilajului. Un cartilaj uzat se descurcă cu greu să mențină greutatea corpului genunchii care se mișcă și ca urmare pot apărea aceste zgomote articulare.

  •  O consecinţă a procesului de îmbătrânire a cartilajului

Ca un proces natural cauzat de înaintarea în vârstă, din cauza uzurii și distrugerii treptate, mișcările articulare pot fi dificile sau dureroase. Afecțiuni așa ca osteoartrita pot prezenta și simptome de genunchi care scârțâie.

  •  Condromalacia rotuliană paletară (o afecțiune a structurii cartilajului din spatele rotulei) poate provoca genunchii să scârțiie

TRATAMENT 

- Mențineți greutatea ideală, faceți exerciții cardio și pentru întărirea genunchilor pentru a mări mobilitatea articulaţiilor. Exerciţiul fizic este cel mai bun tratament care previne durerile articulare, crește mobilitatea încheieturii și îmbunătăţește circulaţia sanguină.

- Mențineți o dietă echilibrată bogată în aminoacizi esențiali, nutrienți vitali și proteine, evitați fumatul și consumați o cantitate suficientă de apă.

- Consumați suplimente care îmbunătățesc funcția mușchilor, a articulațiilor și întăresc oasele. Se consideră că suplimentele alimentare pe baza de glucozamină, condroitină și extract din coajă de arbore Boswellia serrata măresc mobilitatea articulaţiilor și pot chiar ajuta la repararea structurile distruse.