127 Jun 2018

Vitamina D la bebeluşi - de ce este importantă şi cum se administrează corect? Fiecare părinte trebuie să fie informat!

Bebeluș

by Maria Marian

VITAMINA D este una dintre cele mai importante vitamine care reglează metabolismul calciului, fosforului și altor microelemente. Nivelul de vitamina D are o corelație directă cu cantitatea de fier din serul sanguin, acesta poate fi numit și un concubinaj între cele 2 care are o valoare foarte importantă.

Conform Protocolului Clinic Național al Republicii Moldova, orice copil, începând cu a 7-10 zi după naștere trebuie să ia o doză profilactică de vitamina D până când împlinește 24 de luni, zilnic. Doza de vitamina D, frecvența de administrare și durata de administrare nu depinde de anotimpul de afară, dar de starea de sănătate a copilului. Dacă copilul nu este în grupa de risc, ar trebui să i se administreze de la 500-700IU. Dacă copilul este în grupul de risc (copilul este născut prematur, copil din duplex, copil care este la alimentație mixtă sau artificială, copil care a făcut un icter neonatal în perioada postnatală...) atunci trebuie să îi fie administrată o doză mai mare - de la 800-1000IU zilnic până la 24 de luni. Copii născuți prematur, care au o prematuritate adâncă, trebuie să ia 1000-1200UI zilnic începând cu a 7zi-10zi până la 24 de luni.

Dacă nu se efectuează profilaxia corectă și durabilă a bolilor de Rahitism atunci consecințele pe termen scurt și pe termen lung pot să fie foarte serioase.

RAHITISMUL, în acest caz, este o carență a vitaminei D. Mai există rahitism carențial de calciu sau fosfor. Semnele clinice la copii apar în a 2-3-a lună de viață dacă mama nu a efectuat profilaxia rahitismului conform protocolului, dar semne clinice de rahitism pot apărea și mai devreme dacă mama nu a făcut profilaxia rahitismului antinatal (dacă nu a făcut protocolul înainte de naștere). Moldova are un protocol pentru femeile însărcinate. Profilaxia antinatală a rahitismului prevede, conform protocolului, ca mama în ultimul trimestru de sarcină să primească 500UI de vitamina D. Dacă mama face parte din grupul de risc (mama care primește preparate anticolvulsante, mama care are o boală renală cronică, mama din pătură social-vulnerabilă sau mama cu condiții de risc de sarcină) atunci doza profilaxie antinatală se dublează.

Forma în care se ia vitama D poate fi variată: poate fi cu un alt medicament prenatal sau poate fi administrată vitamina D separat. Atunci când mama nu primește profilactic doza de vitamina D atunci primele semne de rahitism ar putea să apară mai devreme de 2-3luni.

Protocolul Clinic Național în Moldova există din 2010, prima ediție și de atunci toți medicii de familie și medicii ginecologi sunt obligați să respecte protocolul clinic. Până în anul 2010 se administra vitamina D la copilași, dar medicii se ghidau dupa Organizația Mondială a Sănătății și după ghidurile internaționale. Dar din 2008-2009 s-a creat un ghidul național pentru Republica Moldova, pentru că doza profilactică este diferită în diferite țări în dependență de condițiile climaterice și modul de alimentație.

Care sunt consecințele neadministrării profilactice pe termen scurt și pe termen lung?

Consecințele pe termen scurt constă în faptul că copilul ar putea dezvolta rahitism. Forma evolutivă de rahitism poate fi diferită: de gradul I, gradul II, gradul III (forma medie, ușoară și gravă), iar consecințele pot fi diferite (pot fi consecințe de deformări osoase, copilul poate face spasmofilie, convulsii, copilul poate să aibă retard în dezvoltarea psihoneuromotorie. Dacă vorbim pe termen scurt, consecința cea mai gravă este rahitismul împreună cu complicațiile rahitismului.

Pe termen lung, consecințele rahitismului sunt mult mai serioase. Ultimele studii arată că vitamina D nu este doar o vitamină, ea are și funcția de metabolit, ea participă la ideologia și patogeneza multor boli grave cum ar fi boala Alzheimer, boli din grupa colagenozelor, glomerulonefrita cronică, astmul bronșit și multe alte boli grave.

Doza profilactică a vitaminei D nu o modificăm indiferent de timpul de afară, aceasta este doza pe care organismul o poate asimila. Este un mit că dacă afară este soare trebuie să micșorăm doza!

După 2 ani, vitamina D trebuie administrată în sezonul rece și doza de vitamina D diferă. Se face o analiză care determină doza de vitamina D în serul sanguin. Se recomandă de administrat vitamina D și la copii în perioada de adolescență și de pubertate.

În unele alimente este o anumită cantitate de vitamina D așa cum e în ficat, gălbenușul de ou, în pește. Însă, mama ar trebui să știe ce cantitate din produs trebuie să ia copilul ca să ia cele 500IU (doza medie), apoi trebuie să știe sigur că copilul va asimila toata doza. Toată doza se asimilează doar dacă copilul nu are nicio problemă de sănătate, nu are diaree cronică, nu are pancreatită sau duodenită. Dar dacă este o maladie care duce la maldigestie și malabsorbție atunci doza nu va fi asimilată.

Vitamina D poate fi administrată atât în prima parte a zilei, cât și în a doua parte a zilei. Vitamina D este prescrisă de medic și se eliberează gratuit pentru că este în pachetul de medicamente asigurate de stat.

Ambalajul de vitamina D trebuie să fie păstrat într-un loc întunecos și unde să nu pătrundă lumina, sticluța cu vitamina D nu trebuie lasată deschisă niciodată între utilizări și poate fi folosită doar în decurs de 28-30 de zile de la prima deschidere.

Vitamina D2 este un produs care se sintetizează mai mult în produsele vegetale, iar vitamina D3 se conține mai mult în produsele animaliere. Este bine să alternăm administrarea vitaminei D2 cu D3 în fiecare lună. Formula vitaminei D trebuie să fie apoasă sau uleioasă și nu se recomandă cea pe bază de alcool.