009 Apr 2019

6 SEMNE care îţi arată că suferi de OBOSEALĂ CRONICĂ

Sănătate

by Maria Marian

Foarte mulți oameni suferă de sindromul de oboseală cronică, o problemă caracterizată prin oboseală anormal de covărșitoare. Deși sindromul de oboseală cronică afectează mulți oamenii, experții încă nu înțeleg pe deplin cauzele lui și de multe ori el trece nediagnosticat.

Oricine ar putea avea acest sindrom, el are loc printre toate grupurile etnice și rasiale și se întâlnește în toate păturile sociale, însă, femeile sunt de 4 ori mai predispuse decât bărbații, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor.

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite simptome:

1. Sunteți exagerat de epuizați

Este normal să vă simțiți epuizați, în special, după o zi încărcată la lucru și o seară încărcată acasă. Dar oboseala cronică este mult mai mult decât doar să simțiți oboseală: Este o epuizare profundă în oase, când nu aveți puterea să treceți printr-o zi plină la lucru sau la școală și chiar să socializați fără să vă simțiți complet storși de putere.

2. Nu puteți adormi

Aproximativ 80% dintre oamenii cu oboseală cronică se plâng de probleme de a adormi. Chiar dacă sunteți atât de obosiți, aveți probleme să adormiți, sau când vă treziți simțiți că nici nu ați dormit, nu vă simțiți odihniți chiar după multe ore de somn.

3. Nu vă puteți concentra

Oamenii cred că sindromul de oboseală cronică este doar senzația de oboseală, dar există și alte simptome așa ca a uita frecvent ceva, a întâlni probleme la concentrare sau a se distrage foarte ușor.

4. Sunteți stors de putere după orice activitate

Chiar dacă este vorba de a face o plimbare sau a vă certa la cina de Crăciun cu rudele, orice stres fizic sau emoțional vă lasă senzația că ați luptat și ați fost lovit într-o luptă crâncenă.

5. Sunteți instabil

Atunci când aveți sindromul de oboseală cronică să stați drepți poate fi o provocare grea. Oamenii care au acest sindrom observă că simptomele lor se înrăutățesc considerabil atunci când stau în picioare în comparație cu atunci când stau culcați. Experții nu sunt siguri, însă, o teorie este că persoanele care au sindromul de oboseală cronică au o problemă numită intoleranță ortostatică și ei au un flux scăzut al sângelui spre creier atunci când stau în picioare.

6. Aveți dureri peste tot

Multe persoane care au sindromul de oboseală simt diferite dureri, inclusiv dureri de cap, dureri de încheieturi, încordarea mușchilor sau chiar gât inflamat, deși roșeață sau inflamație nu există, durerile par a se extinde profund în mușchi și articulații.