011 Feb 2020

Urzica vie - cea mai bună sursă de vitamine şi minerale a primăverii!

Alimentație sănătoasă

by Maria Marian

Urzica vie este bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, clorofilă, săruri minerale, acid folic, flavonoide, carotenoizi, substanțe proteice. Este un aliment perfect! În acest început de primăvară, bucurați-vă din plin de tot ce vă oferă! 

De fapt, urzica conține mai mult de 100 componente benefice, inclusiv:

  • Minerale - fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, mangan, cupru, bor, strontium.
  • Vitamine - A, C, K și grupul de vitamina B.
  • Fitonutrienți - clorofilă, betacaroten, luteină, zeaxantină, quercetină, rutină.

Ceaiul, făcut din frunze uscate de urzică, este foarte cunoscut pentru conținutul său bogat în minerale. Un studiu recent a arătat că frunzele uscate de urzică au mai mult magneziu, calciu, fosfor, potasiu, bor și strontiu decât romanița, menta, salvia și teiul uscat.

Cantitatea exactă de minerale extrase din frunze în ceai depind de mulți factori, inclusiv condițiile de creștere a plantei, cantitatea de frunze uscate, apa folosită la prepararea ceaiului și durata infuziei. Un studiu recent a descoperit că 500 ml de ceai facut cu 20 grame de frunze uscate de urzică, infuzate 30 minute conține 76 mg de magneziu, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din necesarul zilnic recomandat pentru bărbați și 25%-pentru femei. Deși, poate nu vă pare un procent mare, însă, acest procent este destul de remarcabil pentru o bautură.

Pe lângă conținutul bogat în nutrienți, mai multe studii arată că urzica vie are multe alte proprietăți benefice pentru sănătate:

  • Scade stresul oxidativ. Polifenolii naturali din frunze sunt resonsabili pentru proprietățile puternic antioxidante. Stresul oxidativ este implicat în accelerarea îmbătrânirii, are un mare impact degenerativ și este asociat cu multe boli cronice.
  • Are efecte favorabile în afecţiuni alergice (de exemplu rinita alergică).
  • Ameliorează durerea. Ceaiul de urzică are efecte analgezice.
  • Luptă împotriva infecțiilor. Urzica are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice.
  • Scade inflamația. Urzică este un anti-inflamator natural. Extractul de urzici este folosit pentru a trata artrita.

  • Conţine antihistaminice naturale. Antihistaminice naturale sunt eficiente în diferite tipuri de alergii.
  • Scade nivelul zahărului din sânge, presiunea arterială și colesterolul. Urzica este folosită de diabetici pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge și factorii de risc cardiovascular.
  • Este un adevărat tonifiant pentru stomac. Urzica est un adevărat tonifiant pentru stomac, are un rol benefic asupra pancreasului şi a căilor urinare, ajută la ulcere și iritații stomacale.
  • Urzica este eficientă în tratarea hiperplaziei benigne de prostată.
  • Urzica are valoroase proprietãţi diuretice. Extractele de urzică ajută la transferul acidului uric din ţesuturi în circulaţia sanguină.

Pe lângă ceaiul de urzici, pot fi folosite frunzele proaspete pentru a obţine o pastă care se poate aplica direct pe locurile dureroase. Iar pentru a profita la maxim de beneficiile plantei în forma ei proaspătă, puteți face suc de urzici în diferite combinații. Pe final, vă las chiar și o rețetă. Să aveți poftă și sănătate din plin!