011 Feb 2020

Din experiența mea cu boala GURĂ-MÂNĂ-PICIOR la copii. Lucruri pe care trebuie să le ştie orice părinte!

Sănătatea copilului mic

by Maria Marian

Pentru prima dată, copilul meu a dezvoltat această boală fiind la grădiniță, în perioada de început. Evident, "ALARMATĂ" e puțin spus despre mine referitor la starea pe care am simțit-o. Primele bubițe apăruse în palmă. Neştiind despre ce e vorba, fuguța la medic. Diagnostic: Boala gură-mână-picior.

Ce am făcut ca şi tratament?

Scăderea febrei în caz de necesitate şi fiecare bubiță prelucrată de câteva ori pe zi cu tinctură de gălbenele. Şi evident, răbdare, multă răbdare. Ein fericire, totul a trecut destul de uşor, nu am avut complicații sau situații care să mă depăşească şi să nu ştiu ce şi cum să fac.

Iată ce ar trebui să cunoască un părinte despre boala GURĂ-MÂNĂ-PICIOR!

Boala Gură-Mână-Picior este o infecție virală, apare din cauza unui virus, a virusului virusul Coxsackie A 16. Este extrem de contagioasă, se transmite foarte uşor de la copil la copil prin tuse, strănut, atingerea obiectelor contaminate: prosoape, jucării, cărți, mânerele de la uşi, cărți, etc, etc. Afectează bebelușii și copiii până la vârsta de 10 ani şi apare îndeosebi în sezonul cald. 

În discuția cu pediatrul, acesta mi-a explicat că această boală nu era caracteristică Moldovei până nu demult. A apărut odată cu tendința moldovenilor de a-şi petrece vacanțele în Turcia, Bulgaria, de unde copilaşii au importat-o în țara noastră. Frecvent, copiii din Moldova se îmbolnăvesc la piscinele din hotelurile de unde stau cazați. 

Ca atare, această boală nu este mai serioasă decât o gripă sau o răceală mai dură. Durează în dezvoltare, de obicei, o săptămână până la 10 zile. 

Tratamentul este unul simptomatic. Dacă se ridică febra, se administrează antipiretice. Bubițele apărute se prelucrează cu diferite substanțe recomandate de medic. Adresarea la medic este obligarorie. Apropo, antibioticele sunt totalmente interzise!

Iată câteva repere și informații ce trebuie să știe orice părinte despre boala gură-mână-picior:

  • Simptome

Debutează cu oboseală, indispoziție, cefalee, febră ușoară/moderată, gât inflamat, pete mici albe în guriță (pe limbă, gingii și interiorul obrajilor), care se transformă în ulcerații, ce durează 4-6 zile, lipsa poftei de mâncare. Din fericire, copilul meu nu a avut aceste pete mici, albe, in guriță. In jurul guriței doar câteva bubițe şi atât. Apar pete roșii pe piele, care se pot transforma în erupții. Aceste leziuni se situează, de obicei, pe palme, degete și pe talpa piciorului, ele se pot extinde și pe pielea organelor genitale sau pe fese.

  • Cu ce poate fi confundată?!

Boala gură-mână-picior poate fi confundată cu varicela sau cu faringita streptococică, de aceea consultul unui medic infecționist este obligatorie. Ceea ce mi-a atras atentia mie pediatrul este anume că primele bubițe, în cazul varicelei, apar în zona capului, în cazul bolii gură-mână-picior - fie la guriță, pe tălpi sau în palmă. 

  •  Cum se răspândește?

Infecția se răspândește prin tusă și strănut, prin contact direct cu obiectele contaminate (jucării, căni, linguri, farfurii, prosoape, lenjerie de pat), prin contact cu secrețiile nazale sau cele din gât, dar și de scaun, provenite de la copilașul infectat. Altă sursă de contaminare ar putea fi piscinele și bazinele acvatice, unde virusul poate supravieţui pentru o perioadă oarecare de timp. Iată de ce copilaşii noştri, mergând în vacanțe, se-mbolnăvesc din piscine. În cazul grădinițelor, vă dați seama ce uşor se răspândeşte virusul de la un copil la altul.

  •  Perioada de incubație

Perioada de incubație este de 3-7zile. Copiii dezvoltă imunitate fața de această boală pe măsură ce cresc în vârstă.

  •  Cât timp sunt contagioși?

Copilul devine contagios din ziua premergătoare apariției simptomelor, uneori ramâne contagios chiar și după ce simptomele încep să dispară.

  •  Cum să preveniți boala gură-mână-picior?!

Evitați contactul cu copiii infectați și lucrurile lor personale. Trebuie spalate frecvent mâinile cu apă caldă și săpun și dezinfectate obiectele cu care copilașii vin in contact (jucării, suzetă).

  •  Tratament

Nu exista un tratament specific bolii, așa că se folosește un tratament suportiv, care doar alinează și reduce simptomele.

Hidratarea este primul pas pentru orice febră.

Evitaţi să daţi copilului sucuri, fructe sau alte produse alimentare, care au gust acrişor, iritând, astfel, ulceraţiile din gură (în cazul în care există)

Tinctura de calendulă sau smirnă ajută la tratarea ulcerațiilor din guriță. Copiii mai mari pot face și gargară cu apă bicarbonată.

Se recomandă administrarea cremelor calmante pentru calmarea eruptiei tegumentare.

Folosiți alimente bune pentru întărirea imunității, vitamina D, C, dar şi plante cu efect antiviral precum sunt Echinacea.

Este adevărat că, odată avută infecția, copilul are imunitate la acest virus ce provoacă boala gură-mână-picior. Dar, nu este exclus faptul că micuțul va mai suferi de aceasta infecție. Cristian a avut, până acum, 2 episoade de gură-mână-picior.