005 Oct 2017

Faceţi din FRIG prietenul vostru, mai ales dacă doriţi să deveniţi mai SUPLU!

Maria Marian Recomandă

by Maria Marian

Dacă tot sunteți în căutarea hainelor călduroase și plapumelor sub care să vă ascundeți imediat ce intrați în casă, trebuie să știți că frigul are și efecte bune.
Oamenii de știință de la National Institutes of Health au dezvăluit că expunerea la temperaturi joase ajută să eliminați grăsimea de pe burtă și coapse. Mai exact, tremuratul provocat de temperaturile joase activează  IRISINUL, considerat „hormonul sportului”. Acesta stimulează țesutul adipos să se topească mai repede, deoarece produce căldură ca să poate fi menținută temperatura internă corpului.  

Potrivit oamenilor de știință, temperaturile scăzute accelerează cu aproximativ 300% arderea grăsimilor.

Irisinul, hormon bun la slăbit sau altfel cum i se mai spune, "hormonul sportului", a fost descoperit în urmă cu doi ani și este un fel de hormon mesager care transmite informație benefică în țesuturile organismului. Astfel, creșterea nivelului de irisin în organism stimulează arderea grăsimii albe și transformarea acesteia în grăsime maro, mult mai ușor de metabolizat de către organism. Aceasta din urmă arde mai multe calorii decât exercițiul fizic. De asemenea, irisinul îmbunătățește toleranța la glucoză. 

Cercetătorii au vrut să afle dacă tremurăturile provocate de frig ar putea produc aceleași efecte asupra „hormonului sportului” ca și exercițiile fizice. Doctorul Francesco S. Celi, preşedintele Departamentului de Endocrinologie și Metabolism al Universității din Virginia, care a studiat termogeneza adaptivă, susține că organismele noastre reacționează la schimbările de temperatură. „Iar din punct de vedere evolutiv, tremuratul este ultimul „truc”al corpului uman pentru a menține temperatura constantă.

Zece voluntari sănătoși, cu greutate normală și stare bună de sănătate au participat la experiment, conceput pentru a măsura nivelul de irisin. În prima etapă, participanții au mers pe bicicleta din sala de sport. Ulterior, oamenii de știință au măsurat cheltuielile lor de energie şi au fost prelevate probe de sânge. Pentru a induce tremuratul, participanții au fost băgați sub pături de răcire stabilite la puțin mai puțin de 11 grade Celsius. Cercetătorii au descoperit ca nivelul de irisin din timpul exercițiilor fizice este la fel de crescut ca și în timpul frisoanelor provocate de frig.

În concluzie, nu blestemați frigul, ci deveniți prietenul lui, mai ales când e dozat!