019 Mar 2019

10 lecţii de PARENTING pe care le-am învăţat de la URANIA CREMENE. Tu le ştii?

Evenimente

by Maria Marian

La finalul săptămânii trecute, Urania Cremene, expert în parenting din România, a revenit la Chișinău cu acea doză amplă de informații din tot ce înseamnă “a crește un copil echilibrat”, iar noi, părinții, să fim fericiți văzându-ne rezultatele muncii noastre în educație.

Știți care e primul lucru pe care trebuie să-l faci când e vorba de educație?

 

Închipuiește-ți-l la ai lui 30 de ani, să-i facem un portret așa cum îl vedem: responsabil, autodisciplinat, cu o mare încredere în el și în tot ce face, muncitor, motivat să învețe și să performeze și corect în viață. Totodată, un om de succes este cel care este fericit cu propria viață, este prosper din punct de vedere financiar(de ce nu?), știe să-și rezolve problemele și să ia decizii, are respect pentru el și pentru tot/toți ce-l înconjoară, este curajos și EMPATIC.

Aceasta e PRIMA LECȚIE ce o putem implementa nemijlocit!

Copilul nostru este asemeni unui proiect. Reușita lui în viață depinde de implicarea noastră, de munca pe care o depunem, de consecvență, de perseverență, de scopul binedefinit și de mijloacele  prin care construim în el stima de sine și motivația. Vrem să ajungă la maturitate UN OM DE SUCCES, investim în el începând cu primele clipe din viață.

 

LECȚIA DOI: Investește în copilul tău iubire necondiționată, afecțiune, grijă și suport necondiționat!

Reflectă atent asupra mesajelor pe care ți le transmite. Vorbește mult cu el, întreabă-l continuu și despre tot, povestește-i din tot ce-l înconjoară, subliniază-i unicitatea, implică-ți copilul la maxim în viața familiei și „Coboară din copac”  - așa s-a exprimat Urania.

 

LECȚIA TREI: Întreabă, NU da comezi!

Orice comandă, din start, crează emoții negative. Niciunui adult nu-i place să primească comezi și să le onoreze fără a crâcni. De ce crezi că unui copil i-ar face plăcere. Cel mai simplu exemplu pe care l-a oferit Urania a fost următorul:

Înlocuiește banalul

"Spală-ți farfuria"

cu

e-am convenit să facem fiecare cu farfuria noastră după ce luăm masa? "

LECȚIA PATRU: Copilul tău este UNIC. Demonstrează-i și vorbește-i continuu acest lucru!

De multe ori, noi, părinții, greșind comparându-ne copilul cu ceilalți. Sau, și mai rău greșim atunci când îi zicem copilului nostru:

"Iată, toți copiii se joacă la teren, numai tu – nu!"

sau

"Uite, ea poate, poți și tu!"

sau

"Toți copiii sunt cuminți, iar tu – nu. Mă faci de rușine!"

Prin astfel de îndemnuri, prin astfel de cuvinte, îi distrugem stima de sine. Îl facem să fie ca ceilalți în loc să-i păstrăm unicitatea. De ce ne mai mirăm atunci când, la adolescență sau maturitate, opilul bea alcool așa cum o fac toți din jurul lui, fumează sau împrumută comportamente greșite.

Ceea ce trebuie, de fapt, să-i comunicăm copilului nostru este că:

"Fiecare are lucruri la care se pricepe mai bine/mai puțin bine"

sau

"Ceilalți aleg pentru sine cum se comportă și cum fac. Tu ești unic, de aceea..."

 

 

LECȚIA CINCI: Implică-l la maxim în familie! Află-i opinia mereu! El este membru cu drepturi depline în familie!

Planificați-vă timp DOAR pentru copil, atunci când vă planificați o vacanță, întrebați-l obligatoriu ce vrea să facă și el în vacanță, luați decizii împreună cu copiii, de comun acord, planificați-vă inclusiv weekend-urile prin prisma activităților pe care vor să le aibă copiii. Totodată, întârziați cât mai mult timp posibil întâlnirea lui cu gadget-urile. În acest mod, vă creați o legătură afectivă foarte puternică cu copilul vostru!

 

LECȚIA ȘASE: Coboară din copac!  - așa se exprimă Urania.

Ce are în vedere? Deseori se-ntâmplă se ne pierdem cumpătul din cauza emoțiilor negative pe care ni le facem noi, părinții, în urma comportamentului lui. Și, dacă nu suntem auziți, ce facem, de obicei? Ne nervăm și începem a striga. Ei bine, GREȘIT! Atunci trebuie să „coborâm din copac”! Ne așezăm la nivelul lui, îi vorbim de la nivelul lui, îl privim direct în ochi.

"Întâi te conectezi, apoi îi corectezi comportamentul"– susține Urania.

Îmbrățișează-ți copilul, dacă e nevoie, retrage-te din public și vorbește mult cu el, explică detaliat. Evită umilirea lui în public, nu-l fă să se simtă vinovat sau să-i fie rușine. Nemaivorbind de frică. Sentimentele negative nu-și au locul în mintea și sufletul copilului tău! Oferă-i o coplărie memorabilă cu mulță înțelegere și afecțiune, chiar și atunci când greșește!

LECȚIA ȘAPTE: Crează-i spațiu și dă-i drumul!

Sau, cum zice mama mea: Învață-l, educă-l și dă-i frâu liber aripilor să zboare cât mai sus!

Tot ce poate face un copil singur, lasă-l să facă, chiar dacă, la început, destul de stângaci. Ai încredere în el și în tot ce va înfăptui, doar ai crescut o adevărată personalitate, nu?

LECȚIA OPT: Greșeala – o oportunitate!

Greșeala este DOAR o oportunitate de a învăța. Suntem adulți și greșim, ce să mai zicem de copii? Nu ne naștem perfecți, de aceea discută cu copilul și trezește-i interesul față de:

 „Ce-aș putea face diferit?”

„Cum să învăț să fac asta?”

Și fiți alături de copil, indiferent de greșeală.

LECȚIA NOUĂ: Crează spațiu pentru joacă liberă!

Și acum îmi răsună în minte cuvintele Uraniei:

„Lasă-l să se joace mult. Diferit. Cum își dorește. Școala NU e totul!”

„Desenele nu se fac în contur” – lasă-l să preia controlul în joacă! Să facă tot ce-și dorește!

 

LECȚIA ZECE: Dezvoltă-i responsabilitatea!

Corpul lui, sănătatea lui, hăinuțele lui, obiectele personale – el fie responsabil de ele. Și asta nu se-nvață în luni, dar treptat, zi de zi, până ajunge la 6-7 anișori sau chiar mai mult.

Și multe alte secrete de parenting am aflat de la Urania Cremene. Ba mai mult, a scris mai multe cărți și a creat programe complete de parenting pentru copii, programe pe care le găsiți onlne.

Nu uita: Întotdeauna FII MODEL pentru el și PREDĂ-I COMPETENȚE. Copilul de azi – e adultul de mâine. De tine depinde dacă va fi un om de succes sau ba! 

M-am implicat în organizarea sosirii Uraniei la Chișinăula îndemnul Liei Pogolșa, căreia îi mulțumesc mult pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o.

Totodată, am descoperit câți oameni frumoși ne apreciază pentru munca pe care o facem și au ales să ne susțină! 
De fapt, fără implicarea lor, 1000 de părinți din capitală n-ar fi reușit să afle ABSOLUT GRATUIT aceste sfaturi și recomandări. 
Prin aportul pe care l-au adus organizării acestui eveniment, de fapt, au investit în copii, în noua generație a societății noastre! 
Le multumesc enorm în numele întregii echipe:
Cosmetica naturală ANTOS

 

Centrul Medical OCULUS PRIM

BIORGANIC – restaurant cu mâncare exclusiv sănătoasă, produse vegane, vegetariene și raw vegane

Spitalul Internațional MEDPARK și Maternitatea MEDPARK

Clinica Stomatologică DENTPARK – ei oferă tot spectrul de servicii stomatologice

Centrul Național de Încălțăminte ZORILE – apropo, în această perioadă, 22-30 octombrie vă invită la Târgul de Toamnă, unde veți putea beneficia de reduceri grandioase la încălțăminte

Grădinița privată „ALBA CA ZĂPADA” – toți educatorii practic au fost prezenți la eveniment J

Centrul de Recuperare Medicală KINETOTERRA – specializat în tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale și a altor probleme de spate, musculatură, etc.

POMARINKIDS – articole pentru bebeluși și copii. Produse fabricate exclusiv în Moldova pe care le puteți vedea pe www.lenjeriedepat.md

Academia Națională de Șah din Moldova – au cursuri extraordinare de șah începând cu varsta de 6 ani ai copiilor

Asociația MOLDOVA FRUCT – merele lor ecologic pure au încântat papilele gustative ale 1000 de persoane prezente la eveniment

 

APA OM – este o apă recomandată inclusiv copiilor, iar toți cei prezenți la eveniment s-au putut delecta din ea

ARIA Hotel Chișinău – gazda Uraniei Cremene pe timpul aflării ei la Chișinău

Cel care a avut grijă să ne bucurăm de peste 400 de poze la eveniment este Oleg Melenciuc. Nu ezitați să-l contactați când vă doriți poze la fel de superbe :)
Iar sotia lui, Lilia Melenciuc si Decor By LILY ne-au încălzit atmosfera cu flori frumoase, flori de toamnă.

Rochia pe care am purtat-o cu atâta drag este creația Olgăi Parubina, iar Casa Nunții “Noroc” au fost cei care ne-au găzduit evenimentul, iar Evenda are grijă să ne aducă, la Chișinău, oameni profesioniști în tot ce fac să învățăm din experiența lor!

Va multumesc! 
Cu implicarea fiecăruia, facem o societate mai sănătoasă și asta doar ne bucură!

Vezi întreaga galerie de la eveniment.