019 Mar 2019

HEALTHY SCHOOL MARIA MARIAN: Cele mai importante sfaturi ale PRIMEI ediţii!

Evenimente

by Maria Marian

Cand este vorba despre venirea pe lume a unui copilaş, orice femeie ar trebui să țină minte: OMS recomandă ca un copil să fie alaptat EXCLUSIV la sân până la vârsta de 6 luni.

Laptele Matern este „sănătate pură”, este ceea ce-i poate oferi  mama CEL MAI BUN copilului ei. Deocamdată, nu s-a inventat un aliment mai nutritiv şi mai excelent pentru nou-născut decât laptele matern.

Ne pregătim sânii pentru alăptare încă din timpul sarcinii?

Eu nu am facut-o şi am reusit să-l alăptez pe Cristian 2 ani şi o lună. La sigur, metoda de a freca sfârcurile cu ajutorul uni propop NU este una corectă. Din contra, acestea pot avea de suferit, căci le traumăm.

Cînd punem copilaşul la sân pentru prima dată?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă naşterea a decurs natural, copilaşul se pune la sân în primele 30 de minute de viață. Dacă bebe a venit pe lume prin cezariană, atunci el se pune la sân cand mama îşi revine după intervenție. Cu toate că tot mai multe intervenții chirurgicale de cezariană se fac prin analgezie epidurală, ceea ce face posibil ca bebeluşul să fie pus la piept destul de rapid. Contactul piele la piele imediat după naştere este esențial şi contribuie la crearea unei legături afective dintre mamă şi copil, dezvoltă instinctul matern şi ajută copilaşul să se adapteze la noul mediu. Cu cît mai repede un nou-născut este pus la sân, cu atât mai bine. Sânul şi contactul cu pielea mamei îi oferă confort şi siguranță.

Prima recomandare a mea: FĂRĂ LAPTE PRAF ÎN BAGAJUL DE MATERNITATE!!!

Vă rog!

În maternitate avem momente inclusiv din acele foarte critice, cînd suntem panicate şi nu ştim ce şi cum să facem să fie bine. Avînd deja lapte praf în salon, în acele momente critice, pe fundal de emoții, grijă, panică şi stres, vom face repejor sticluță cu lapte şi i-o vom da bebeluşului. Neavând lapte praf la îndemână, vrei-nu vrei, alăptezi. Chiar dacă cu dureri, lacrimi şi îngrijorări. Nici măcar prin minte nu mi-a trecut să-mi procur lapte praf să-l am cu mine. Statisticile zic ca 97% dintre femei pot alăpta. Din păcate, în Moldova, doar o treime din cele care pot alăpta o fac exclusiv pînă la 6 luni de viață ale bebeluşului.

De ce COLOSTRUL este considerat „Aur Lichid”?

Prima hrană a bebeluşului este colostrul. Este secretat într-o cantitate mică timp de 3-5 zile, nu mai mult. Acest colostru este miraculos pentru viață. Reprezintă un GHEM DE ANTICORPI+vitamine+minerale+combinații unice de nutrienți, care îl întăresc pe copil pentru viața ce urmează. Este prima VACCINARE NATURALĂ a copilului.  Colostrul are o formulă magică, zic pediatrii, de aceea copiii reuşesc să se adapteze în noul mediu. Datorită colostrului, copilul îşi face prima imunitate contra anemiei, alergiilor diverse, răcelii, chiar împotriva diabetului şi a astmului. Totodată, asigură UN ÎNCEPUT DE SUCCES în adaptarea organelor sistemului digestiv la mediul din afara uterului.

Ştiati de noțiunea „LAPTE TRANZITORIU”? Iată cînd îl avem!

Dupa ziua a 3-5 de alăptare, după colostru, apare laptele tranzitoriu. Este acel lapte care apare între colostru şi laptele matur. Avem lapte tranzitoriu cam pînă în a 10 zi după naştere.  Acest lapte conține atît combinații unice de nutrienți din colostru, cît şi cuprinde particularități ale laptelui matur. Deseori se-ntampla ca, în această perioadă, să dezvoltam şi “FURIA LAPTELUI”.

Ce este “FURIA LAPTELUI” şi cum recunoaştem acest proces?

Apare în primele zile de alăptare. Sâni angorjați, tari la palpare, mameloane rigide, sânii sunt foarte-foarte sensibili şi deranjează. Sânii devin “ca de piatră” şi areola atît de tensionată, încît bebeluşul nu poate fi ataşat la sân. Panica şi frica m-au apucat cînd am văzut pentru prima dată fenomenul. Credeam ce ceva nu e în regulă cu mine. Evident, panică, lacrimi, durere. Vroiam să storc lapte, dar era imposibil, îmi traumam sânii. De fapt, practic fiecare femeie trece prin acest proces. Furia laptelui NU are loc din cauza laptelui reținut în canalele galactofore (aşa cum se crede), ci datorită intensificării circulației sangvine la nivelul sânilor. Este asemeni unui EDEM VASCULAR, aşa că nu are sens stoarcerea intensă a lor.      

SOLUȚIA: Comprese calde, masaj blînd al sânilor la duş sau chiar pompa de stors lapte. Nu se stoarce niciodată tot laptele din sân, ci doar un pic, pînă sânul devine un pic mai moale.

Ca să preveniți “furia laptelui”,  țineți cont de 3 principii de bază ale alăptării:

 1. Alăptare frecventă, fără restricții, la cererea bebeluşului;
 2. Nu folosiți suzetă sau biberon pentru bebeluş;
 3. Adoptați o poziție corectă de alăptare.

Când se instalează LAPTELE MATUR?
Laptele matur apare după cel tranzitoriu, aproximativ în a 7-10 zi de la naştere.

Igiena alăptării este foarte simplă: Înainte de a alăpta, spălăm mâinile cu apă cu săpun, iar sânul din care va manca bebe – cu apă fiartă. Igiena se face înainte şi după fiecare alăptare. Atît.

 De câte ori trebuie să mănânce bebeluşul pe zi?

Un bebeluş aflat în primele 2-3 luni de viață trebuie să aibă cam 8 mese timp de 24 de ore. Este bine ca bebelușul să stea la sân aproximativ 20-25 minute, dar o singură alăptare poate dura mai mult sau mai mult. Prima dată Cristian a stat la sân 40 de minute. Pînă şi medicii s-au mirat. Orice copil are propriul său ritm de alimentare şi somn, aşa că el trebuie ALĂPTAT LA CERERE. Ulterior, singur își creează propriul regim alimentar.

Referitor la mesele de noapte, Cristin vroia la sân de 1-2 ori pe noapte pînă era deja măricel, avea cam 1 an şi jumătate. Tot timpul făceam astfel: îl ataşam la un sân şi consuma din el tot. Dacă nu era sătul, îi dădeam şi din celălalt. Dar, regula generală era cam urmatoarea: o masă – un sân, urmatoarea masă – celălalt sân. Alternam. Nu obişnuiam să-i dau la aceeaşi masă un pic din sânul drept şi un pic din cel stâng.

Cum ştiu eu că cel mic nu este flămând şi adaugă corect în greutate?

Există un tabel după care vă puteți conduce ca să vedeți dacă cel mic se dezvoltă corect:

1-3 luni – trebuie să adauge cam 750 grame lunar;

3-6 luni - trebuie să adauge cam 700 grame lunar;

6-9 luni – 650 grame lunar;

 9 – 12 luni – 600 de grame lunar.

Totodată, nu uitați că fiecare copil este individual. Un copil ar putea adăuga mai mult, altul – mai puțin. Cert e ca trebuie să discutați acest detaliu cu medicul Dvs. şi să nu introduceți adaos de lapte praf în meniul copilului fără un motiv riguros.

Unii specialişti în pediatrie din Moldova susțin că minimul de greutate pe care ar trebui să-l adauge un copil pe lună este de 500 grame.  

Cîte scaune pe zi ar trebui sa aibă un bebeluş pînă la 6 luni?

În prima lună de viață, numărul de scaune pe zi şi numărul de scutece schimbate poate corespunde numărului de alăptări pe care le are. Exemplu: 8 alăptări – 8 scutece schimbate. Ulterior, cînd se reglează tranzitul intestinal, copilul poate avea 4-5 scaune timp de 24 de ore. 

Care e cea mai frecventă greşeală în alăptare?

Atașarea incorectă. Acest lucru duce la apariția durerilor la sân, sângerări la nivelul mameloanelor, fisuri. Este bine să vă informați, citind mai multe materiale, participînd la diverse cursuri şi seminare, totodată, consultând medici sau consultanți în alăptare înainte de a naște.

Poziția mea preferată în alăptare: eu pe o parte (pe o coasta cum ar fi), bebeluşul – la fel, cu fața şi tot corpul spre mine. Nasucul lui la mine la san, iar eu, cu mainile mele, ii tineam fata si corpul spre mine. Ii fixam corpul cu mainile mele, ca el sa poate manca linistit. Eu imi faceam sul o prosop sau o paturita si mi-o puneam la spate, sa am pe ce sprijini. Si cam asta a fost pozitia mea timp de o luna si jumatate a bebelusului.

DIETA MAMEI: CE TREBUIE SA STIM

Regulile de aur care trebuie de urmat atunci când alaptam:

 1. Legumele coapte ar trebui dețină întâietate în regim,
 2. Cerealele – terci de ovaz, orez, hrisca, mamaliga
 3. Apoi – lactatele fermentate (branza de vaci, chefir, iaurt fara adaosuri si coloranti)
 4. Proteina animaliera (Carnea de vită fiartă si carne slaba de pui, curcan, iepure)
 5. Fructe
 6. Apa – 2 litri pe zi. Hidratarea este foarte importanta in alaptare.

La ce alimente atragem o atentie sporita?

Ar fi de dorit ca mama sa nu faca abuz de cafea si ciocolata neagra. Puteti consuma cafea din orz sau de cicoare. Ciocolata neagră o puteti inlocui cu ciocolata albă. Totodata, aveți grijă când consumați rădăcina de țelină. Testați-o înainte de a consuma. De asemenea, este bine să excludeți brânza de oi care este un posibil alergizant. Miezul de nucă, mierea, produsele piperate, citricele, zeama grasă de găină ar putea da probleme burticai bebelusului. De asemenea, nu faceți abuz de chefir. Alimentele ideale în dieta mamei ar trebui să fie terciurile, supele și carnea fiartă.

În rest, o femeie ce alapteaza trebuie sa aiba firesc un regim firesc de alimentatie, fara prea mari schimbari.

IMPORTANT!

Inainte de a introduce un aliment nou, neconsumat de cand alaptati, intai testati daca ii convine bebelusului. Daca e vorba despre varza, de exemplu, consumati intai 2-3 linguri din acel produs in prima parte a zilei. Daca pana a doua zi, de dimineata, e tot bine la copil (fara dureri de burtica si alergie) inseamna ca puteti consuma acel produs fara probleme. Daca intervin probleme, excludeti temporar acel produs.  Procedati astfel mai ales la produsele de culoare rosie (rosii, fructe de padure, etc), cele ce ar putea balona  (varza, boboase, branza de oi etc). Atentie indeosebi la cele care au potential alergenic puternic (lapte de vaci, miere, nuci, oua, peste).

Reactia fiecarui bebelus la alimentele din dieta mamei este DIFERITE. Ceea ce unui bebelus ii poate crea colici puternice, altuia – ii poate prii.

Daca vreti sa slabiti cat mai repede, tineti minte un lucru: timp de 9 luni am adaugat treptat in greutate, organismul mamei are nevoie, lafel, de 9 luni sa-si revina la kilogramele initiale.

Ce fac daca copilul meu are colici?

Ca sa le previn, iata ce faceam eu:

 1. Dupa fiecare alaptare, il pozitionati pe bebe in pozitie verticala, cu capsorul peste umarul meu. Il freca usurel cu palma pe spate pana cand auzeam ca a eliminat aerul.
 2. În faceam zilnic ceai din seminte de marar si de fenicul pe care il beam eu
 3. Daca apareau colicii, il puneam pe copil pe pat si-i faceam exercitii: ii masam usor-usor burtica, apoi luam genunchii lui si-i duceam la burtica si-napoi
 4. Apoi, puteam sa-l pun pe burtica mea sau pe burtica sotului, contact piele la piele.
 5. Daca si daca nu treceau, picaturi speciale aveam acasa care au drept scop indepartarea acestor colici. Nu faceam tratatmente indelungate si administrare la anumite ore, ci doar, la necesitate, cand nu reactiona la nici un remediu, le administram.

Cristian a facut colici extrem de dureroase atunci cand eu, pe la 4-5 luni am consumat ciuperci.

Ce medicamente pot administra atunci cand ma imbolnavesc si, totodata, alaptez?

Majoritatea preparatelor medicamentoase sunt compatibile cu alaptarea. Intr-o viroza, de exemplu, daca aveti febra, puteti administra paracetamol. Exista un site: www.e-lactancia.org in care puteti verifica daca tipul de medicament care va este prescris este compatibil cu alaptarea.

Totodata, puteti frecvent apela la remedii naturiste, ce nu implica preparate medicamentoase.   Deseori, in virozele din alaptare, apelam la:

 • o mască protectoare
 • un gel antiviral pe care il aplicam la nivelul mucoasei nazale
 • pentru dureri in gat luam cuisoare si le tineam in gura asemeni pastilelor de acest fel
 • pentru dureri in gat, faceam suc de ceapa
 • in caz de febra – paracetamol

In orice alte cazuri, apelam la tot ce inseamna remediu naturist, dar mentionez ca nu am avut situatii grave de boala. Doar asa, afectiuni de sezon.

Acestea, dar si multe alte aspecte ce tin de nutritia bebeluslui si a mamei in primele 6 luni de viata le puteti gasi la prima editie a HealthySchool Maria Marian.

Am hotărât să lansez HealthySchool Maria Marian şi să vă povestesc multe din ceea ce ştiu îndeosebi faptului că Cristian al meu are aproape 3 anişori. Asta înseamnă că am trecut cu brio peste cele 1000 de zile de dezvoltare şi de creştere armonioasă ale unui copilaş, esențiale mai ales cînd este vorba de nutriție. Un copil este sănătos atunci cînd mama are grijă inclusiv de alimentația ei şi a viitorului copil încă de la concepere. Alături în această campanie educațională îmi este NESTLÉ – "Începe Sănătos, Creşte Sănătos".

OMS recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi începerea diversificării dupa această vârstă, în paralel cu alăptarea. NESTLÉ susține această recomandare.

In aceasta ordine de idei, urmatoarea editie a HealthySchool Maria Marian va fi pe 27 octombrie si va voi relata tot ce stiu eu din DIVERSIFICAREA alimentatiei bebelusului, dar si modul in care am realizat-o eu in cazul copilului meu.

Va indemn sa va inscrieti la HealthySchool Maria Marian pe adresa:

http://healthyschool.mariamarian.md/

Astept intrebarile voastre la pagina scolii sau pe pagina mea de facebook:            

https://www.facebook.com/mariamarian.md/

Va astept cu drag!