015 Jan 2018

Ştiaţi că al doilea trimestru de sarcină este perioada crucială a creşterii în greutate? Aflaţi cum vă ajută această descoperire în evitarea excesului de kilograme!

Sarcină

by Maria Marian

Cercetătorii au descoperit că al doilea trimestru este vital din mai multe puncte de vedere, inclusiv din cel ce ține de creșterea în greutate a viitoarei mămici.
Un studiu care a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că al doilea trimestru de sarcină poate fi semnificativ, din punct de vedere al creșterii în greutate a femeii. 
Femeile supraponderale sau obeze care s-au îngrășat excesiv în al doilea trimestru de sarcină au de suferit și mai mult. Mai mult de 90 la sută dintre acestea adaugă în greutate la sfârșitul sarcinii.
Pe de altă parte, femeile cu greutate normală care au urmat recomandările din al doilea trimestru nu au adăugat excesiv în greutate. Acest număr a fost de aproximativ 77 % la sfârșitul sarcinii. Monitorizarea greutatății gravidelor este de dorit să fie începută chiar din primul trimestru


Un medic din Germania, Rüdiger von Kries, susține că problema greutății la gravide este posibil de identificat în prealabil. 


Greutatea unei femei pe care aceasta ar trebui să o acumuleze în timpul sarcinii depinde de greutatea ei din start. Femeile cu greutatea normală adaugă cu aproximativ 11-15 kg în timpul sarcinii. Femeile subponderale adaugă aproximativ cu 12 – 18 kg, cele cu excesul de greutate adaugă 7 – 11 kg, iar cele obeze – 5-9 kg. 


La sfârșitul celui de al doilea trimestru, este recomandat ca femeile cu greutatea normală să adauge în greutate nu mai mult de 9 kg, iar cele obeze nu mai mult de 4.5 kg. 


În noul studiu, cercetătorii au monitorizat 7,962 femei gravide din Germania. Aceștia au folosit detaliile medicale pentru a afla greutatea femeilor înaintea sarcinii. A fost calculată și creșterea în greutate din fiecare săptămână, în dependență de greutatea ei inițială. A fost luat în considerare că rata de creștere în greutate este mai lentă în primul trimestru, comparativ cu cea de a doua și a treia.
Rezultatele au demonstrat că: 
-    74% din femeile cu greutate normală care au adăugat în greutate în al doilea trimestru au adăugat și până  la sfârșitul sarcinii; 
-    72 % din femeile subponderale care au adăugat mai puțin în greutate în al doilea trimestru au adăugat mai puțin în greutate până la sfârșitul sarcinii; 
-    94% din femeile supraponderale și 93% dintre cele obeze care au adăugat prea mult în al doilea trimestru au adăugat în greutate până la sfârșitul sarcinii. 


Dacă femeia adaugă prea puțin în timpul sarcinii este la fel de periculos. Acest lucru poate duce la apariția complicațiilor precum nașterea prematură. Din alt punct de vedere, excesul de creștere în greutate în timpul sarcinii poate duce la diabet gestațional, precum și riscul crescut de probleme de sănătate pentru copil. 
Iată de ce este foarte important să urmați un regim alimentar sănătos pe tot parcursul sarcinii, cu evitarea pe cît este posibil a exceselor alimentare. Pe lângă o dezvoltare armonioasă a bebelușului din burtica dumneavoastră, veți reveni la formele inițiale de până la sarcină în timp mai scurt!