011 Sep 2019

10 factori zilnici ce pot afecta ciclul menstrual

Sănătatea sexuală a femeii

by Maria Marian

Este bine cunoscut faptul că contraceptivele, sarcina și anumite boli pot avea consecințe neplăcute asupra ciclului menstrual. Dar ce e de făcut atunci când toți aceşti factori sunt excluşi, dar ciclul rămîne, totuşi, neregulat?

Dacă fluxul de sînge din timpul menstruației se schimbă, dacă devine mai abundent sau, din contra, se micşorează în cantitate şi timp, este necesar să identificați cauzele acestor schimbări. În timp ce unii factori, precum stresul, pot afecta temporar ciclul menstrual, dar se rezolvă de la sine, alții - pot provoca probleme serioase de sănătate. 

Vă prezint, în continuare, cîteva din acele activități și factori zilnici, care vă pot afecta ciclul menstrual şi menstruația:

Un stres puternic

Faptul că stresul poate afecta ciclul menstrual nu este o noutate. Dar, în timp ce un nivel moderat de stres survenit în urma activităților zilnice nu va avea un impact puternic asupra ciclului, un stres puternic poate cauza modificări esențiale ale acestuia. Explicația: atunci cînd vă concentrați pe supraviețuire (să depășiți o perioada grea), corpul și creierul dumneavoastră, involuntar, scade sintetizarea nivelului optim al hormonilor necesari pentru producerea ovulației pentru a preveni reproducerea într-un mediu nefast.

Prea multe exerciții fizice

Deși sportul este una dintre prerogativele sănătății, prea mult sport este perceput de organism ca un stres. În plus, procesul de ovulație are nevoie de un anumit procent de grăsime în corp, iar lipsa acesteia poate cauza o mentruație rară și neregulată.

Alcool

Câteva seri petrecărețe pot avea mai multe consecințe decât o stare de mahmureală. Institutul Național de Abuz de Alcool și Alcoolism din SUA a stabilit că alcoolul, consumat în cantități destul de mici, poate cauza dereglarea ciclului menstrual. Aceste cantități reduse nu vor afecta ficatul sau alte organe, dar pot crește nivelul de estrogen și testosteron pe un termen limitat de timp, ceea ce ar putea schimba fluctuațiile hormonale necesare ovulației. Cantitatea de alcool necesară pentru perturbarea ciclului mestrual nu au fost stabilite, aceasta variind de la femeie la femeie. Se recomandă ca femeile să se limiteze la un pahar de alcool sau mai puțin pe zi.

Creșterea în greutate

O creştere bruscă în greutate, precum peste 20 kg în câteva luni, pot cauza un adevărat dezechilibru hormonal. Odată cu creșterea în greutate, crește și nivelul de testosteron produs de ovare, ceea ce ar putea îngreuna procesul firesc al ovulației.

Infecțiile

Infecțiile bacteriene, cele sexual transmisibile şi procesele inflamatorii pot cauza inflamarea pereților uterului și pot provoca sângerări în afara menstruației. Infecțiile pot fi însoțite de crampe menstruale. Simptomele care ar trebui să vă trimită de urgență la medic sunt: urinare dureroasă, durere abdominală, mîncărime, febră, scurgeri neobișnuite sau vomă. Dacă le simțiți, adresați-vă de urgență la doctor!

Antidepresantele și antipsihoticele

Aceste tipuri de medicamente pot întrerupe ciclul menstrual sau, din contra, pot cauza o menstruație mai frecventă. Multe dintre aceste medicamente cresc nivelul de prolactină, ceea ce poate afecta alți hormoni responsabili de ciclul menstrual.

Lucrul în ture

Un studiu efectuat pe 119 000 femei a demonstrat că lucrul seara și noaptea crește cu 33% riscul de a avea probleme cu ciclul menstrual, inclusiv menstruație neregulată și fluctuații în durata acestuia. Un alt studiu a relevat că 23% dintre femeile care lucrează în ture au fie cicluri menstruale foarte scurte (mai puțin de 23 de zile), fie foarte lungi (peste 40 de zile). Explicația acestui fenomen este că lucrul în ture schimbă ritmul cicadian al corpului, care este responsabil de mai multe funcții biologice, inclusiv ciclul menstrual.

Probleme cu glanda tiroidă

Glanda tiroidă este responsabilă de multe procese în corpul uman, inclusiv echilibrul hormonal. Hipotiroidismul, hipertiroidismul sau alte probleme ale tiroidei pot afecta ciclul menstrual.

Fumatul

Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că femeile care fumează au un sindrom premenstrual mai accentuat decât cele care nu fumează. Fumatul poate deregla nivelul de estrogen, progesteron, testosteron și alți homoni ce reglează funcția reproductivă. De asemenea, femeile fumătoare au un ciclu menstrual mai scurt și mai neregulat decât cele ce nu fumează.

Sindromul Ovarelor Polichistice

Acest sindrom afectează 10% dintre femeile tinere, reprezentând un dezechilbru hormonal, unde ovarele produc prea mult testosteron, astfel blocând ovulația. Mai mult, SOP este cea mai frecventă cauză a infertilității în rândul femeilor. Pe lângă un ciclu menstrual neregulat, alte simptome ale SOP sunt: acneea, creșterea excesivă a părului și adaosul în greutate.

Pe când unii dintre factorii stipulați anterior pot fi eliminați cu ajutorul medicului dumneavoastră ginecolog, alții depind exclusiv de modul dumneavoastră de viață.

Ciclul menstrual este individual și fiecare femeie trece prin aceste faze lunare în felul său. Pentru a înțelege ce este ”normal” pentru dumneavoastră, ați putea utiliza o aplicație de urmărire a ciclului menstrual. Acestea sunt gratuite și foarte simple în utilizare, iar dumneavoastră veti fi mereu la curent cu durata ciclului menstrual și fazele acestuia. În plus, veți sesiza imediat orice schimbare sau anormalitate, imediat ce aceasta va surveni.