006 Apr 2018

Medic homeopat: Nu distrugeţi cu bună-ştiinţă imunitatea copiilor dumneavoastră! Sistemul imun este mult mai inteligent decât aţi crede!

Sănătate

by Maria Marian

Suntem deja în pragul toamnei, nopțile devin mai reci și, în scurt timp, îşi fac apariția ploile abundente. Odată cu începerea toamnei, fiecare părinte se întreabă : "Ce pot face eu ca să evit îmbolnăvirea copilului meu?" Iată cîteva dintre cele prețioase sfaturi de sănătate oferite de medicul homeopat Marina Florea-Lencăuțan!  

Imunitatea este un sistem de protecție. Corpul uman este într-un contact permanent cu lumea înconjurătoare, bogată în virusuri, microbi,  diverşi fungi. Dacă n-ar exista sistemul nostru imun, ne-am îmbolnăvi continuu. Anume sistemul imun este cel care răspunde de apararea și protecția organismului.  

De ce un copil se îmbolnăveste frecvent?

Atunci cînd vine pe lume, un copil are sistemul imun dezvoltat doar parțial, este incomplet. Maturizarea sistemului imun necesită timp. Din acest motiv, copiii se îmbolnăvesc mult mai frecvent decît adulții. Este un fenomen absolut firesc. Dar, ca să fie mult mai clar pentru un părinte dacă îmbolnăvirile micuțului lui sunt în limita vîrstei lui sau, totuşi, are o problemă mult mai gravă la nivel de sistem imun, Organizația Mondială a Sănătății a creat o normă un STANDART ABSOLUT.

Iată ce zice Organizația Mondială a Sănătății!

Atenție! 

Dacă un copil sănătos pînă la vîrsta de 5-6 ani (pînă la modificarea formulei leucocitare) face 6-10 viroze pe an sau tot atîtea infecții bacteriene (angine, otite purulente, pneumonii, etc)  se consideră a fi un copil cu sistem imunitar bun. Cifra maximă de îmbolnăviri pe an este 10, dar se înregistrează cazuri în care un copil nu se îmbolnăveşte niciodată pînă la 2-3 ani. Acest lucru este doar îmbucurător. 

Adulții nu dezvoltă atît de des viroze şi infecții bacteriene precum copiii. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imun al lor recunoaște deja microbii şi virusurile care provoacă boala și îi distruge. Sistemul nostru de protecție este în stare să lupte cu boala pe care a întâlnit-o pe parcursul vieții. 

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l cunoască părinții! 

Pe un părinte ar trebui să-l îngrijoreze indeosebi starea copilului atunci cînd există eliminări purulente (puroi). De exemplu: otita purulentă, angina foliculară sau lacunară, cu depuneri albicioase pe amigdale, o pneumonie confirmată prin radiografie şi teste de sînge. Acestea nu trebuie confundate cu o viroză, deoarece necesită tratament mult mai complex, inclusiv antibiotice. 

Ce ar trebui să facă un parinte ca copilul să aibă o imunitate bună? 

O imunitate bună a unui copil începe din momentul în care se doreşte apariția lui pe lume.

1. Unui COPIL DORIT SI PLANIFICAT îi garantați o imunitate puternică din start. O sarcină cu stres, cu emoții negative, cu multe certuri în cuplu, cu despărțiri sau implicarea oamenilor din jur în familia abia-formată, totodată, lipsa armoniei familiale împiedică dezvoltarea corectă a unui bebeluş aflat în burtica mamei. 

2. Un copil are imunitate bună dacă SE NAŞTE LA TERMEN. Maturizarea celulelor imune are loc între 7 şi 9 luni de sarcină. Un copil venit pe lume prematur din start va avea imunitate precară.

3. Un copil are imunitate bună dacă este ALĂPTAT LA SÎN. Un aliment mai bun decît laptele matern, în primele luni de viață, deocamdată nu a fost inventat.

4. Un copil are imunitate bună dacă aveți grijă ca DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI să fie făcută corect şi la timpul potrivit, doar cu alimente SĂNĂTOASE, care nu sunt stropite cu substanțe chimice.

Acestea sunt minim de condiții pe care trebuie să le respectați la-nceput de viață a unui copilaş.  

Totodată, dna dr. MARINA FLOREA-LENCĂUȚAN susține că frecvent, în familiile unde există violență fizică sau verbală între părinți sau unde părinții sunt violenți cu copiii lor, există probleme grave de imunitate. În acelaşi timp, copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare se îmbolnăvesc foarte frecvent. Explicația: problemele psiho-emoționale suprimă dezvoltarea adecvată a celulelor imune. 

Unde greşesc eu, ca părinte, cînd e vorba de imunitatea copiilor mei? 

Cea mai frecventă greșeală pe care o fac părintii, dar şi unii specialişti în medicină este că încearcă să se implice prea mult în sistemul imun al copilului.

 - Abuzul neargumentat de antibiotice slăbeşte mult sistemul imunitar. În cazul în care la cel mic este prezent gîtul roşu sau există eliminări nazale (inclusiv cele galbene sau galben-verzui) timp de 3-5 zile NU este necesar de administrat antibiotice. 

 - Abuzul de Dexametazone sau alte preparate hormonale utilizate neargumentat (ex: la înțepătura de insectă), la fel, împiedica buna dezvoltare a sistemului imun.

 - Administrarea de preparate imunomodulatoare/imunostimulatoare în viroze şi răceli. Înainte de a le oferi copilului, este necesară IMUNOGRAMA. Imunomodulatoarele se administrează în cazuri mult mai serioase decît banalele răceli.

 - Utilizarea în exces a spray-urilor nazale ce au la bază diverse soluții medicamentoase sau chiar hormonale. În viroze şi răceli, este de ajuns, pentru curățarea  năsucului,  folosirea spray-urilor nazale cu soluție fiziologică sau a apei de mare.  Spray-urile nazale ce au la bază soluții medicamentoase/hormonale provoacă dependență.

Administrez suplimente de vitamine şi minerale copilului în această perioadă, pentru a-i stimula imunitatea?

Unii părinti, ca să se asigure că cel mic va avea imunitate bună pentru toamnă-iarnă, procură diverse remedii din farmacii cu vitamine şi minerale sintetice. Potrivit dnei dr. MARINA FLOREA-LENCĂUȚAN, acest lucru nu este necesar mai ales în această perioadă. Legumele şi fructele autohtone sunt CEL MAI POTRIVIT SUPORT acum pentru sistemul imunitar. În cazul în care optați pentru suplimente, le puteți administra aproximativ în luna ianuarie, atunci cînd cantitatea de vitamine din fructe şi legume scade în urma păstrării lor. 

Imunostimulatoarele, suplimentele de vitamine și minerale din farmacii sunt supraapreciate! Fructele și legumele de sezon sunt mult mai bune pentru imunitate! 

Cele mai bune produse din Moldova care influentează pozitiv sistemul imun sunt DOVLEACUL şi CĂTINA. Orice produs natural de culoarea oranj este extrem de bogat în vitamina A, iar aceasta asigură integritatea tuturor mucoaselor, inclusiv la nivelul sistemului respirator. Un remediu binecunoscut este CATINA CU ZAHĂR/MIERE. Este de ajuns să consumăm o lingură/ linguriță pe zi din acest remediu. În cazul copiilor pînă la 3 ani, se prepară doar cătină cu zahăr. 

Şi dacă tot persistă frecventele răceli, ce pot face ca părinte? 

Recomandare: O IMUNOGRAMĂ. Anume această investigație spune 100 % ce tip de celule din tot sistemul imunitar sunt deficitare. Ştiind acest detaliu important, medicul va alege anume acel tratament care va stimula dezvoltarea celulelor imune insuficiente.  

O imunogramă se face obligatoriu în caz dacă:

1. Copilul se îmbolnăveşte mai mult de 10-12 îmbolnăviri pe an, îndeosebi cînd dezvoltă frecvent complicații;

2. Copilul dezvoltă mai mult de 2 pneumonii, pielonefrite sau alte procese purulente pe an. 

În concluzie, sistemul imun şi cel hormonal sunt foarte fine şi necesită o atenție sporită. Nu e voie să ne implicăm atît de profund în aceste sisteme cum facem în prezent. Sistemul imun şi cel hormonal ne asigură starea de bine şi de bună funcționare a întregului organism.