021 Apr 2019

Accidentul vascular cerebral: învăţaţi să recunoaşteţi simptomele!

Analize și investigații

by Maria Marian

Mai întâi, o scurtă istorioară:

În timpul activităţilor în aer liber, o tânără s-a oprit brusc şi a căzut la pământ. Persoanele din jur au vrut s-o ajute, dar ea a mulţumit şi a spus că se simte minunat, doar s-a împiedicat de o piatră. Femeia părea foarte epuizată, însă a fost scuturată de nisip şi i s-a dat o farfurie cu mâncare. Ziua a continuat fără incidente. După ce toată lumea a plecat acasă, soţul a anunţat persoanele că soţia lui a fost luată de o ambulanţă. Mai tîrziu, în acea noapte, aceasta a decedat. Motivul decesului a fost un accident vascular cerebral.

În cazul în care persoanele din jur cunoşteau semnele unui accident vascular cerebral, femeia ar fi putut fi în viaţă în ziua de azi.

De multe ori, oamenii nu mor subit de la un accident vascular cerebral. Simptomele acestuia sunt prezente pentru o perioadă lungă de timp şi o persoană poate fi ajutată chiar şi un pic mai târziu, cu condiția că apelează medicul la momentul potrivit.

Neurochirurgii ne avertizează că în cazul în care persoana este ajutată în decurs de 3 ore, atunci consecinţele accidentului vascular cerebral pot fi evitate. Cel mai important este identificarea corectă a unui accident vascular cerebral şi să acţionăm în această perioada scurtă de timp. Iar acest lucru, desigur, nu este atât de uşor.

Există 4 moduri de a recunoaşte această stare:

- Spuneţi-i persoanei să zâmbească cât mai larg posibil (pacientul o face cu dificultate).

- Cereţi-i să rostească propoziţii elementare (de exemplu: „Vremea este frumoasă”, persoana poate avea dificultăţi în vorbire).

- Cereţi-i să ridice mâinile (pacientul nu este în măsură sau ridică doar un braţ).

- Cereţi-i să scoată limba afară (în cazul în care este răsucită sau rotită – duceţi persoana la spital).

De asemenea, indicaţii pentru adresarea la medic sunt: amorţeală la nivelul extremităţilor, dureri de cap şi ameţeli sau o deteriorare puternică a acuităţii vizuale. Accidentul vascular cerebral poate fi însoțit de slăbiciune bruscă, vedere înceţoşată într-un singur ochi, incapacitatea de a înţelege vorbirea altor persoane, dureri de cap severe, bruşte, care pot fi însoţite de greaţă şi vomă, dezorientare în spaţiu şi pierderea conştienţei!

În cazul în care apar dificultăţi la cel puţin unul dintre cele patru acșiuni de mai sus - apelaţi urgent medicul şi descrieţi simptomele.

Ştiind doar aceste simptome simple, mereu veţi putea identifica un atac cerebral, ajuta sau chiar salva vieţile oamenilor din jurul dumneavoastră!