114 Oct 2018

Miomul uterin: metode de diagnostic şi tratament aplicate în Moldova

Sănătatea sexuală a femeii

by Maria Marian

Miomul uterin este o problemă ginecologică frecvent întâlnită în rândul femeilor, iar cele din țara noastră nu sunt o excepție. Nu e cazul să panicați dacă ați fost diagnosticată cu o astfel de afecțiune deoarece miomul uterin este o TUMOARE BENIGNĂ, ceea ce înseamnă că este NECANCEROASĂ.  Există metode moderne de tratare a miomului uterin, în urma cărora uterul poate fi păstrat pentru a concepe o eventuală sarcină sau pentru a-și îndeplini funția sa reproductivă.  

Conform diverselor surse, aproape 75% dintre femei poate dezvolta unul sau mai multe miomuri uterine pe tot parcursul vieții. Cele mai frecvente cazuri se întâlnesc la doamnele cu vârsta cuprinsă între 35-50 de ani. Cu toate că, deocamdată, nu se cunoaște cauza apariției acestei tumori ginecologice, e bine știut că Miomul este o tumoare hormonal-dependentă, care crește în dimensiuni sub acțiunea hormonilor sexuali feminini.

În lipsa acestor hormoni sexuali feminini, miomul uterin se micșorează în dimensiuni. Iată de ce, la femeile aflate la menopauză sau în perioada de premenopauză (45-50 ani) dacă li se depistează un miom uterin, nu se intervine cu tratament, ci SE AȘTEAPTĂ, întrucât miomul regresează în această perioadă.

ATENȚIE!

Dacă în perioada de menopauză sau premenopauză se depistează un miom uterin care crește în dimensiuni, ar putea fi vorba de  un CANCER, ceea ce necesită intervenție medicală obligatoriu.

Tactica de așteptare în cazul diagnosticării unui miom uterin este potrivită DOAR persoanelor aflate în perioada de menopauză sau premenopauză. În rest, se acționează și NU se lasă de la sine.  

Oricât de neplăcut ar fi, trebuie să ne conformăm cu ideea că această tumoare, odată apărută, se va afla într-o continuă creștere. Viteza de dezvoltare este diferită, fără a se cunoaște cauzele variației acesteia. Riscul că un miom va trece în tumoare malignă (cancer) este mic. Statisticile zic că o femeie din 400 riscă ca sub miom să se depisteze o tumoare malignă.

O  SARCINĂ STOPEAZĂ CREȘTEREA UNUI MIOM ÎN DIMENSIUNI

O atenție sporită trebuie să aibă în special acele femei care au fost diagnosticate cu miom, dar nu , deocamdată, nașteri. În asemenea cazuri, medicii recomandă conceperea cât mai rapidă a unui copil. Studiile demonstrează că sarcina stopează creșterea acestor miomuri, în 30% dintre cazuri (mai ales când miomii sunt de mărimi mici) aceștia dispar definitiv, iar în 70% - mărimea acestora scade.

Metoda de tratament al miomului uterin diferă de la caz la caz: totul depinde de vârsta femeii, dimensiunea și forma miomului (dacă e nodular, ar putea fi noduli multipli). Cert este faptul că vizita la medic este obligatorie. Acolo vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a putea stopa creșterea miomului, întrucât eliminarea definitivă a acestuia este imposibilă. 

SEMNE DE ALARMĂ CARE SĂ VĂ TRIMITĂ LA MEDIC

Metodele de tratament al miomului se adoptă în funcție de gradul de dezvoltare al acestuia sau în funcție de simptome, care sunt mai multe la număr:

  1. Menstruație abundentă (atunci când sunteți nevoite să schimbați mai mult de 3 absorbante timp de o oră)
  2. Ciclul neregulat, impredictibil
  3. Menstruație exagerat de lungă (mai mult de 7 zile)
  4. Eliminări mucoase, sângeroase din vagin în perioada dintre menstruații
  5. Dureri în timpul actului sexual
  6. Senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului, uneori chiar dureri prelungite
  7. Balonare și mărirea nejustificată a circumferinței abdominale.

Printre simptomele cauzate de prezența unui miom se găsesc și urinarea frecventă, constipațiile, dificultatea de concepere a unui copil, avorturile spontane sau durerile în spate și picioare. Dacă ați întîmpinat vreuna dintre aceste probleme, adresați-vă la medicul obstetrician-ginecolog.  

MIOMUL UTERIN: 3 METODE MODERNE DE TRATAMENT

Ca tratament, femeilor care au reușit să nască 2 sau mai mulți copii li se recomandă aplicarea unui dispozitiv hormonal intrauterin. Steriletul, plasată în cavitatea uterină pentru o perioadă de 5 ani, oprește din sângerări și, respectiv, din creșterea nodulului.  Acest hormon artificial, însă, nu este recomandat și femeilor care se pregătesc să conceapă un copil în decursul a jumătate de an sau un an. Acestora li se prescrie tratament cu pastile.

Un tratament alternativ puțin cunoscut în Moldova implică modulatorii receptorilor de progesteron. Administrarea acestui preparat induce moartea nodulului sau a celulelor tumorale.

O altă metodă de tratament este Embolizarea Miomului Uterin. Această intervenție constă din blocarea acelor vase sanguine care alimentează miomul cu sânge și, implicit, cu oxigen și substanțe nutritive. În consecință, are loc devascularizarea și absorbția fibroamelor, revenirea uterului la dimensiunile normale și dispariția manifestărilor neplăcute.

Procedura de Embolizare durează între 15-30 de minute, iar persoanele supuse unei astfel de tehnici vor rămâne sub supravegherea medicilor în jur de 24 de ore, deci o spitalizare pe un termen îndelungat nu este necesară. Durerile de după intervenție sunt mari, întrucât uterul nu primește cantitatea de sânge necesară, iar pacientelor li se administrează analgezice pentru înlăturarea durerilor. După externare, pacienta va mai reveni la medicul obstetrician-ginecolog pentru a monitoriza starea uterului.

Diagnostic

Miomurile pot fi depistate în timpul controlului de rutină la ginecolog sau pe parcursul sarcinii. Apariția acestora, deseori, nu este însoțită de simptome, de aceea trebuie să vă străduiți să vizitați periodic medicul. Strategiile de tratament sunt alese pentru fiecare caz particular, medicul punând în discuție fiecare avantaj și dezavantaj al metodei recomandate.

De apreciat este faptul că, odată cu apariția metodelor moderne de tratament al miomurilor, rezultatele sunt sigure iar miomul uterin nu mai prezintă o problemă atât de gravă, precum era în trecut.   

Și...țineți minte: Nu există prea multă sănătate, de aceea îngrijiți de cea pe care o aveți!