021 Apr 2019

5 semne că hormonii voştri au luat-o razna

Analize și investigații

by Maria Marian

Femei fiind, hormonii ne definesc. Ritmul acestora ne dictează starea de spirit, energia, frumusețea și sentimentul general de bunăstare. Cu toate acestea, continuu să fiu surprinsă de relația strânsă dintre noi și hormoni, dar și mai mult de faptul că noi nu cunoaștem ce se întâmplă în propriile corpuri. Ulterior voi enumera câteva probleme de sănătate care sunt un impuls trimis de către hormonii noștri, iar noi le ignorăm, mințindu-ne că sunt doar niște neregularități de rutină.

Surmenaj. Într-o lume a vitezei, a mișcării și forfotei, oboseala pare a fi o stare normală desprinsă din viața de zi cu zi. Cu toate acestea, oboseala poate fi un semn al modificării hormonilor. Femeile își descriu surmenajul diferit: „Nu pot coborî dimineața din pat”, „Pe la mijloc de zi mă prăbușesc deja”...fără să-și dea seama de gravitatea lucrurilor. Medicii endocrinologi ne recomandă să ne prezentăm la consultații dacă observăm o schimbare la nivelul nostru de energie, să nu trecem cu vederea peste această stare. Glanda noastră tiroidă, insulina, estrogenul, progesteronul și hormonii suprarenali pot fi complici la surmenajul nostru.

Insomnie. Hormonii ghidează starea somnului nostru. Nivelul scăzut de progesteron este cunoscut pentru declanșarea așa numitei insomnii de la ora 3:00, pe când nivelul scăzut de estrogen este responsabil de bufeurile și transpirațiile nocturne, factori ce tulbură somnul liniștit. Dacă numărați prea mult înainte de a adormi e semn că trebuie să vă verificați starea hormonilor.

Iritabilitate. În cazul în care cei apropiați observă o schimbare în starea dumneavoastră de spirit, aceasta ar putea însemna mai mult decât dispoziția proastă de după o zi încărcată la muncă sau după un trafic teribil. Iritabilitatea apare în cazul întorsăturilor ce au loc la nivelul hormonal, aceasta având capacitatea de a transforma și cele mai liniștite femei în monștri. Multe femei corelează starea lor de spirit cu ciclul menstrual. Însă plânsul premenstrual și iritabilitatea nu sunt neapărat anxietate sau depresie, acestea pot fi un dezechilibru hormonal netratat.

Pierderea părului. Părul ne relatează povestea noastră hormonală. Schimbările intervenite în densitatea și textura părului, împreună cu căderea acestuia, sunt indicatori ai tulburărilor hormonale. Dacă observați că cheliți în creștetul capului, atunci este vorba despre o tulburare tiroidiană, în timp ce rărirea părului în zona tâmplelor vorbește despre o scădere a nivelului de estrogen sau progesteron. Iar dacă vi se subțiază firele de păr,  s-ar putea să aveți prea mulți androgeni sau o cantitate prea mare de hormonul DHT ( hormon care acționează asupra foliculilor, împiedicând producerea firelor de păr sau distrugând-ui complet).

Adăugare în greutate. Toate femeile sunt preocupate de greutatea lor, iar atunci când schimbul de greutate intervine brusc, acestea ar trebui să se preocupe și de starea hormonilor lor. Creșterea în greutate la nivelul abdomenului sau mâinilor este un semn al rezistenței la insulină. Greutatea la nivelul sânilor este conectată la nivelul de estrogen, iar grăsimea de pe șolduri și coapse e legată de glanda tiroidă.

Învățați să relaționați hormonii voștri cu starea voastră de sănătate, astfel vă veți menține într-o formă impecabilă, veți fi energici și veți radia. Iar dacă simptomele enumerate mai sus vi se par familiare, apelați la un medic endocrinolog, el știe cum să vă restabilească nivelul și buna funcționare hormonală.